ΕνημέρωσηΟικονομία

Σενάρια για βελτιώσεις στην ψηφιακή κάρτα εργασίας στη βιομηχανία – Ποιους εργαζομένους θα αφορούν

Αλλαγές στο καθεστώς εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στη βιομηχανία εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr οι αλλαγές τις οποίες εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας στο καθεστώς της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι σε δύο κατηγορίες εργαζομένων της βιομηχανίας.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας οι οποίοι εργάζονται κατά βάση εκτός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης (πχ οδηγούς). Σε σχέση με τους εργαζομένους αυτούς, υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με το ότι πρέπει να “χτυπούν” την ψηφιακή κάρτα τόσο κατά την έλευση τους στο χώρο εργασία τους, όσο και την έξοδο τους από το χώρο αυτό.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο προϋποθέτει την αναγκαστική επιστροφή τους στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης (πριν επιστρέψουν στην οικία τους και ενώ έχει τελειώσει πολύ νωρίτερα το ωράριο τους), πράγμα το οποίο δεν θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε η υποχρέωση του “χτυπήματος” της κάρτας. Εκείνο το οποίο εξετάζεται είναι η δυνατότητα εξ αποστάσεως “χτυπήματος” της κάρτας κατά την λήξη του ωραρίου των εργαζομένων των βιομηχανιών, οι οποίοι απασχολούνται εκτός εγκαταστάσεων (πχ οδηγοί).

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας οι οποίοι εργάζονται μεν εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης αλλά ο χρόνος ο οποίος προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να “χτυπήσουν” κάρτα – κατά την προσέλευσή τους και την αποχώρησή τους- είναι πολύ λίγος και συγκεκριμένα μόλις 15 λεπτά.

Ο χρόνος αυτός εξετάζεται να αυξηθεί στα τουλάχιστον στα 30 λεπτά για τις βιομηχανίες εκείνες οι οποίες απαιτούν την ανάληψη (κατά την προσέλευση τους) και την απόθεση (κατά την αποχώρησή τους) της κατάλληλης ένδυσης κλπ.

Υπενθυμίζεται πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 στις βιομηχανίες, αλλά στο μεταξύ και έως τις 31 Μαρτίου “τρέχει” μία 3μηνη περίοδος προσαρμογής, κατά την οποία δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περιπτώσεις παράβασης του θεσμικού πλαισίου που διέπει το εν λόγω μέτρο.

Από την 1η Απριλίου, όποια βιομηχανία παραβιάζει το σχετικό πλαίσιο, θα επιβαρύνεται με πρόστιμα.

To άρθρο Σενάρια για βελτιώσεις στην ψηφιακή κάρτα εργασίας στη βιομηχανία – Ποιους εργαζομένους θα αφορούν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button