ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Η Αμαλία Μουτούση σε μια σκηνική ανάγνωση του διηγήματος του Παπαδιαμάντη «Οι Ελαφροΐσκιωτοι»

Οι «Παραβάσεις», η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), επανήλθαν για τη σεζόν 2023-2024 στον Φάρο με τον γενικό τίτλο «Παραβάσεις – Αναγνώσεις». Μετά τις τρεις πρώτες πολύ επιτυχημένες σκηνικές αναγνώσεις που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της σειράς (του αφηγήματος «Ιογενής Πνευμονία» του Ζήσιμου Λορεντζάτου από τον Νίκο Κουρή σε σκηνοθετική επιμέλεια Μάριο Μπανούσι τον Οκτώβριο, των πεζογραφημάτων του Φώτη Κόντογλου «Ο θεός Κόνανος» και «Ωσαννά!» από την Ηρώ Μπέζου σε σκηνοθετική επιμέλεια Δανάης Σπηλιώτη τον Νοέμβριο και του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή «Ο Ντέτεκτιβ» από τη Μαρία Σκουλά σε επιμέλεια Κορνήλιου Σελαμσή τον Δεκέμβριο), στην αρχή του χρόνου τη σκυτάλη παραλαμβάνει η Αμαλία Μουτούση που σε συνεργασία με τον νέο σκηνοθέτη Εμμανουήλ Κοντό καταπιάνονται με το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Οι Ελαφροΐσκιωτοι» (1892) και το παρουσιάζουν επί σκηνής την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στις 17.00.

Αμαλία Μουτούση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα αριστουργήματα του Έλληνα λογοτέχνη. Ένα έργο που, όπως έγραψε ο Κωστής Παπαγιώργης, «θα λέγαμε ότι το συγγραφικό δαιμόνιο το “έκλεψε” κυριολεκτικά από τα φυλλοκάρδια του Σκιαθίτη και το παρέδωσε στο μέλλον».

Φέτος, το θεατρικό αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ επιστρέφει στον πυρήνα της σκηνικής ανάγνωσης και αντλεί έμπνευση από τον Καβαφικό στίχο «ιδανικές φωνές κι αγαπημένες». Επτά πρωταγωνιστές του θεάτρου, επτά «ιδανικές φωνές», συγκροτούν θιάσους δυϊκού αριθμού και συνεργάζονται με νέους θεατρικούς σκηνοθέτες, καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες ή/και μουσικούς επί σκηνής και επιχειρούν ζωντανά θεατρικές αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων (διηγήματα, νουβέλες, πεζογραφήματα), όλα κείμενα-ορόσημα της ελληνικής λογοτεχνίας.

Η πρόταση των κειμένων συγκροτήθηκε σε συνεργασία με τον ποιητή Νίκο Α. Παναγιωτόπουλο (Δεκέμβριος 1945 – Ιούλιος 2023), στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται η σειρά. Οι «Παραβάσεις/Αναγνώσεις» πραγματοποιούνται και φέτος χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Εισιτήρια: 12ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ snfcc.org/ParabasesPapadiamantis καθώς και στις σελίδες του στα social media @SNFCC.

 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button