Επικαιρότητα

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση καθαρισμού χειμμάρων

Σε ανακοίνωσή της αναφορικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση καθαρισμού χειμμάρων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναφέρει ότι η αρμοδιότητα δεν ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αναλυτικά, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

1. Η αρμοδιότητα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων ή για την απόφαση εξαίρεσης δεν ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Περαιτέρω, σύμφωνα με το Ν. 2503/1997 η Περιφέρεια αποτελεί διοικητική μονάδα του Κράτους και ως εκ τούτου η αρμοδιότητα ανήκει στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Τμήματος Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μαγνησίας – Σποράδων.

2. Οι εργασίες που διενεργούνται κατά βάση εντός της κοίτης του υδατορέματος “Κραυσίδωνας”, είτε με χρήση μηχανικού εξοπλισμού, είτε με χειρωνακτικά μέσα, μεταξύ των οποίων είναι και η κοπή και απομάκρυνση δένδρων, εκτελούνται κατόπιν αδείας από το Δασαρχείο.

3. Οι ανωτέρω εργασίες δεν συνιστούν έργα και δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνονται στην ΥΑ 1958/2012 (ΦΕΚ 21Β΄/2012), όπως τροποποιήθηκε με την ΥΑ ΔΙΠΑ/ΟΙΚ/37674 (ΦΕΚ 2471Β΄/2016) και ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/17185/1069 (ΦΕΚ 841Β΄/2022), οπότε δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση.

4. Όπως έχει κριθεί νομολογιακά, η σύμβαση με αντικείμενο αντιπλημμυρικά έργα διευθέτησης χειμάρρων αφορά εργασίες και όχι δημόσιο έργο. Έτσι, ο καθαρισμός υδατορεμάτων συντελεί στην καλή λειτουργία και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων και με αυτή την έννοια δεν εντάσσεται στα τεχνικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του άρθρου 7 του Ν. 4258/2014. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο επίμαχος καθαρισμός του βαθιάς κοίτης του χειμάρρου “Κραυσίδωνα” από τα δένδρα, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος, κίνηση και εργασία των χωματουργικών μηχανημάτων, για την αποκατάσταση της υδραυλικής του διατομής.

5. Ήδη σε εφαρμογή σχετικών διατάξεων εκδόθηκε η πράξη με την οποία οι εργασίες του καθαρισμού της κοίτης των ρεμάτων, δηλαδή η απομάκρυνση φερτών υλικών και απορριμμάτων προκειμένου να απελευθερωθεί η διατομή για την απρόσκοπτη ροή των όμβριων υδάτων, η κοπή και απομάκρυνση δένδρων, κατόπιν σχετικής άδειας από το Δασαρχείο τα οποία βρίσκονται στην κοίτη και τα πρανή των ρεμάτων απαλλάσσονται από την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η απαλλαγή αφορά τις ανωτέρω εργασίες σε όλα τα ρέματα και τους χειμμάρους του Πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου και του νομού Μαγνησίας.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και οι Υπηρεσίες τις οποίες εποπτεύει, ασκούν τα καθήκοντά τους με αίσθημα ευθύνης έναντι των πολιτώ. Η “προχειρότητα” δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της νέας Περιφερειακής Αρχής.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button