ΕνημέρωσηΟικονομία

«Φωτιά» στις τιμές του πετρελαίου με την νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Στο προσκήνιο επανέρχονται τα σενάρια για επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά την είδηση του Bloomberg ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ για μια πιθανή επίθεση από το Ιράν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Τεχεράνη έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις ότι θα απαντήσει σε είδος για το πλήγμα των Ισραηλινών που προηγήθηκε στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό. Πλέον, οι Αμερικανοί μίλησαν για μια ευρεία επίθεση με πυραύλους και drones από το Ιράν και τις συμμαχικές του δυνάμεις κατά στρατιωτικών και κυβερνητικών στόχων εντός του Ισραήλ.

Όπως είναι φυσικό, η απειλή πυροδότησε νέα άνοδο στην τιμή του αργού πετρελαίου που την Πέμπτη (10.04.24) σκαρφάλωσε από τα 89 κοντά στα 90,5 δολάρια/βαρέλι.

Η μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με τα Στενά του Ορμούζ και το τι θα σήμαινε μια στρατιωτική αντιπαράθεση απευθείας μεταξύ Ιράν και Ισραήλ για την ομαλή διέλευση των δεξαμενοπλοίων.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν το Ιράν θα πραγματοποιήσει την απειλή του και ακόμα πιο σημαντικό, αν θα το πράξει από το δικό του έδαφος ή αποκλειστικά μέσω φίλιων δυνάμεων σε άλλες περιοχές. Η αμερικανική διπλωματία απευθύνθηκε ήδη σε άλλα κράτη της περιοχής, όπως η Σ. Αραβία, ώστε να μεσολαβήσουν για αποκλιμάκωση της έντασης.

Πάντως, η διαρροή από το Λευκό Οίκο στα ΜΜΕ χθες φανερώνει ότι η Ουάσινγκτον είναι προβληματισμένη και επιχειρεί να διαχειριστεί την κατάσταση.

Η αγορά προς το παρόν αντιδρά ψύχραιμα, αν κρίνει κανείς από τη μικρή πτώση 1% που σημειώνει σήμερα το πρωί στο άνοιγμα ο δείκτης ΤΑ-35 του χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η γερμανική Lufthansa προέβη σε διακοπή των πτήσεων προς την Τεχεράνη προς παν ενδεχόμενο.

To άρθρο «Φωτιά» στις τιμές του πετρελαίου με την νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button