ΕνημέρωσηΟικονομία

Ο πόλεμος Ισραήλ με τη Χαμάς διχάζει το G20 – Κίνδυνος παράλυσης της συνάντησης στη Βραζιλία – Galaksias Portal News

Οι χώρες του G – 20 είναι τόσο κατακερματισμένες όσον αφορά τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε ενδέχεται να αναγκαστούν να μειώσουν το πεδίο εφαρμογής του φόρουμ προκειμένου να αποφύγουν εντελώς τα γεωπολιτικά ζητήματα φέτος, σύμφωνα πηγές του Bloomberg.

Η αφαίρεση όλων των ευαίσθητων πολιτικών θεμάτων από τις δηλώσεις τoυ G – 20 θα μείωνε τη σημασία της συνάντησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αλλά αυτό θα έδινε στη συνάντηση την ευκαιρία για την επίτευξη συναίνεσης σε άλλα θέματα. Οι υπουργοί Εξωτερικών του G – 20 θα συναντηθούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο από την Τετάρτη (21.02.24) και αναμένεται να συζητήσουν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή (πχ Ισραήλ – Χαμάς). Την επικείμενη συνάντηση περιπλέκει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα συνέκρινε το Σαββατοκύριακο τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς με την εξόντωση των Εβραίων από τον Αδόλφο Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Ο Λούλα δίνει τον τόνο για τον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο, καθώς η Βραζιλία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του G-20. Αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής απέσυραν τους πρεσβευτές τους από το Ισραήλ εν μέσω του πολέμου του κατά της Χαμάς και η Νότια Αφρική κατέθεσε αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία.

Το G – 7 εκπροσωπεί τις ΗΠΑ και τους κύριους συμμάχους τους, ενώ το G – 20 συγκεντρώνει χώρες από όλο το φάσμα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και έτσι γίνεται εστία παγκόσμιων διαφορών. Το Ισραήλ δεν είναι μέλος της G-20.

Εν όψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών – καθώς και της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα – αξιωματούχοι που εκπροσωπούν χώρες του Παγκόσμιου Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας, δήλωσαν ότι θέλουν η θέση τους ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού να αντικατοπτρίζεται σε οποιαδήποτε κοινή δήλωση της G-20, σύμφωνα με τους ανθρώπους.

Αυτή η διατύπωση έχει απορριφθεί από πολλές άλλες χώρες τoυ G-20, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, είπαν οι άνθρωποι.

Η Βραζιλία έχει διερευνήσει στρατηγικές για να μην επισκιάσουν οι πόλεμοι Ισραήλ-Χαμάς και Ρωσίας την υπόλοιπη ατζέντα, όπως η έκδοση μιας ενιαίας δήλωσης στο τέλος της προεδρίας της Βραζιλίας τον Νοέμβριο, αντί μετά από κάθε υπουργική συνάντηση, σύμφωνα με τους ανθρώπους.

Ορισμένα μέλη που εκπροσωπούν τον Παγκόσμιο Νότο έχουν υποστηρίξει ότι η G-20 θα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε αναφορά στις γεωπολιτικές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς μια συμφωνία για τα θέματα αυτά θεωρείται αδύνατη, ανέφεραν οι άνθρωποι. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ότι οποιαδήποτε μελλοντική δήλωση της G-20 θα είναι συντομότερη και λιγότερο πολιτική.

To άρθρο Bloomberg: Ο πόλεμος Ισραήλ με τη Χαμάς διχάζει το G20 – Κίνδυνος παράλυσης της συνάντησης στη Βραζιλία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button