Κόσμος

Θα βγει το στοίχημα του Ερντογάν; Το ντέρμπι της Πόλης και ο κουρδικός παράγοντας – Galaksias.com

«Εκρέμ Ιμάμογλου ή Μουράτ Κουρούμ; Το βράδυ αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο δήμος Κωνσταντινούπολης.

Περισσότεροι από 61 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, μεταξύ των οποίων 1 εκατομμύριο νέοι, ψηφίζουν από το πρωί. Καλούνται να επιλέξουν 1.393 δημάρχους και χιλιάδες μέλη δημοτικών συμβουλίων, τοπικούς άρχοντες δημοτικών διαμερισμάτων και χωριών σε όλη την Τουρκία.

Είναι οι τελευταίες εκλογές στην Τουρκία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια καλώς εχόντων των πραγμάτων. Είναι λοιπόν σημαντικές και καθοριστικές για το μέλλον της χώρας.

Αποφασιστικός παράγων οι Κούρδοι

Και ενώ γενικά στη χώρα η ψηφοφορία έβαινε ομαλά υπήρξαν και προβλήματα. Ένας τούρκος πολίτης στη Προύσα πυροβολήθηκε από ξαδέλφια του και σκοτώθηκε επειδή δεν υποστήριξε συγγενή του που ήταν υποψήφιος. Επίσης σε βίαια συμπλοκή ανάμεσα σε Κούρδους σε περιοχή κοντά στο Ντιαρμπακίρ, ένα άτομο σκοτώθηκε και 12 τραυματίστηκαν.

Στη αποψινή αναμέτρηση, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στη δημαρχιακή κούρσα της Κωνσταντινούπολης, των 16 εκατ. κατοίκων, μεταξύ του νυν δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ΡΛΚ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Μουράτ Κουρούμ υποψηφίου του ΑΚΡ. Ο ξέφρενος πληθωρισμός και η ακρίβεια, μπορεί να ωθήσουν του ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τον υποψήφιο του ΑΚΡ.

Όμως, όπως συνέβη και στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2023, παρά τον πληθωρισμό και τους καταστροφικούς σεισμούς οι τούρκοι ψηφοφόροι συσπειρώθηκαν πίσω από την ισλαμική τους ταυτότητα και επέλεξαν και πάλι τον Ταγίπ Ερντογάν και το ΑΚΡ.

Στην κούρσα της Κωνσταντινούπολης θα παίξει ρόλο το κουρδικό στοιχείο. Το φιλοκουρδικό κόμμα DEM κατεβάζει δικό του υποψήφιο αυτή τη φορά, αλλά πολλοί Κούρδοι μπορεί να ξαναψηφίσουν τον Ιμάμογλου όπως έκαναν και στις εκλογές του 2019.

Οι Ισλαμιστές του Ερμπακάν

Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι Ισλαμιστές ψηφοφόροι του Νέου Κόμματος Ευημερίας του Φατιχ Ερμπακάν που αποχώρησε από την κυβερνητική Συμμαχία του Ερντογάν.

Το κόμμα αυτό συγκεντρώνει τους δυσαρεστημένους πρώην ψηφοφόρους του Ερντογάν, μεταξύ αυτών και τους συνταξιούχους και αναμένεται να αυξήσει τα ποσοστά του.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν τον Ιμάμογλου να προηγείται αλλά οι ίδιες δημοσκοπικές εταιρείες είχαν πέσει τραγικά έξω στις εκλογές του 2023.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button