Επικαιρότητα

Το ρομπότ του GOV.gr αναβαθμίστηκε σε Action Bot και εκδίδει ληξιαρχική πράξη γάμου – Galaksias.com

Στο επόμενο στάδιο οι πολίτες θα μπορούν να ζητούν και να λαμβάνουν από τον mAigov μια σειρά από άλλα διοικητικά έγγραφα, με την προτεραιότητα να δίνεται στα πιστοποιητικά που εκδίδονται συχνότερα, καθώς επίσης και στις προτυποποιημένες υπεύθυνες δηλώσεις

Νέα δράση αναλαμβάνει ο Ψηφιακός Βοηθός -«mAigov», η πρώτη μεγάλης κλίμακας εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης του ελληνικού Δημοσίου, που από σήμερα με τη συναίνεση του χρήστη κινητού τηλεφώνου στην πλατφόρμα gov.gr μπορεί να εκδίδει και να αποστέλλει σε πραγματικό χρόνο στην προσωπική θυρίδα του πολίτη, το πιστοποιητικό της Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου. Είναι πρώτη λειτουργία με την οποία εγκαινιάζεται η αναβάθμιση του ψηφιακού βοηθού σε Action Bot και έπεται η προσθήκη περισσότερων κατηγοριών δοικητικών εγγράφων.

«Από σήμερα οι πολίτες μπορούν μέσω της εφαρμογής του gov.gr για κινητές συσκευές να ζητούν από το mAigov την έκδοση Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου και αφού δώσουν τη συναίνεσή τους ο Ψηφιακός Βοηθός να την αποστέλλει σε πραγματικό χρόνο στη θυρίδα τους στο gov.gr», δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο της παρουσίας στη διεθνή έκθεση ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας «Beyond 2024».

«Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουμε ισχυρά αντανακλαστικά και αξιοποιούμε τις τεχνολογίες αιχμής για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να μειώνουμε τη γραφειοκρατία, απελευθερώνοντας σημαντικούς πόρους τόσο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όσο και για την ίδια τη Δημόσια Διοίκηση», επισήμανε.

Στο επόμενο στάδιο οι πολίτες θα μπορούν να ζητούν και να λαμβάνουν από τον mAigov μια σειρά από άλλα διοικητικά έγγραφα, με την προτεραιότητα να δίνεται στα πιστοποιητικά που εκδίδονται συχνότερα, καθώς επίσης και στις προτυποποιημένες υπεύθυνες δηλώσεις.

Η διαδικασία που ακολουθούν οι πολίτες εφόσον επιθυμούν την έκδοση από τον Ψηφιακό Βοηθό της Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου είναι η εξής:

-Κατεβάζουν την εφαρμογή gov.gr στο κινητό τους τηλέφωνο από το Google Play ή το App Store, σε περίπτωση που δεν την έχουν ήδη εγκατεστημένη

-Συνδέονται στην εφαρμογή του gov.gr με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet ή Web Banking

-Επιλέγουν στην κεντρική οθόνη το εικονίδιο που τους μεταφέρει στο περιβάλλον διαλόγου με το mAigov

-Ζητούν από το mAigov , σε αυτή τη φάση, την έκδοση της Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου

-Ο Ψηφιακός Βοηθός ζητά τη συναίνεση του πολίτη για να ολοκληρώσει τη διαδικασία

-Μόλις ο πολίτης δώσει τη συναίνεσή του, ο Ψηφιακός Βοηθός τον ενημερώνει ότι το έγγραφο που ζήτησε, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ληξιαρχική Πράξη Γάμου, έχει αποθηκευτεί στην προσωπική του Θυρίδα του Πολίτη στο gov.gr.

Το πιστοποιητικό φέρει τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας του gov.gr, δηλαδή μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR, καθώς και προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έχει ισχύ όταν διακινείται τόσο ως ηλεκτρονικό έγγραφο, όσο και ως έντυπο έγγραφο.

Η αναβάθμιση του Ψηφιακού Βοηθού, ώστε να παρέχεται η λειτουργικότητα της έκδοσης πιστοποιητικών από την εφαρμογή του gov.gr για κινητές συσκευές, έχει αναπτυχθεί από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με την εταιρεία UBITECH, με τη χρήση λύσης Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης Αυτοματοποιημένης Διεκπεραίωσης Εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι το mAigov απαντά στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα αλβανικά, βοηθώντας τους πολίτες εύκολα και φιλικά να εντοπίσουν την υπηρεσία ή τη διοικητική διαδικασία που αναζητούν ανάμεσα στις 1753 υπηρεσίες του gov.gr και τις 3356 διοικητικές διαδικασίες του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών «MITOS». Από την έναρξη της λειτουργίας του έχουν υποβληθεί σχεδόν 700 χιλιάδες ερωτήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει υπάρξει μια ώρα μέσα στην ημέρα που να μην έχει υποβληθεί έστω ένα ερώτημα στον Ψηφιακό Βοηθό.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button