Υγεία & Διατροφή

Εβδομαδιαίες απώλειες παρά τις θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες – Galaksias Portal News

Με πτώση 0,93% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, καθώς η αγορά διόρθωσε μετά την καταγραφή υψηλών 10ετίας την Δευτέρα (1.353,46 μονάδες).

Πάντως η προσφορά απορροφήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερες αναταράξεις, ενώ επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα ελληνικά assets, τόσο στην υπερκάλυψη της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου της Eurobank όσο και στην υπερκάλυψη του placement της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την είσοδο μεγάλων ξένων επενδυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα οι θετικές εκθέσεις για τις ελληνικές τράπεζες.

Το 2024 το ράλι στις ελληνικές τράπεζες θα συνεχιστεί σύμφωνα με την Morgan Stanley και αυξάνει τις τιμές στόχους για τις τραπεζικές μετοχές.

Οι νεότερες τιμές στόχο είναι τα 2,08 ευρώ για την Alpha Βank, η οποία είναι top pick, τα 8,14 ευρώ για την Εθνική, τα 2,33 ευρώ για τη Eurobank και για την Πειραιώς τα 4,58 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη P/E στο 5,7 , με discount της τάξεως του 10% σε σχέση με τον μέσο όρο των τραπεζών της ΕΕ.

Τη θετική της στάση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο επιβεβαιώνει η NBG Securities, αυξάνοντας τις τιμές στόχους και βλέπει περαιτέρω ράλι έως και 36%, καθώς οι μετοχές διαπραγματεύονται με discount έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου φέτος.

Το ισχυρό story του κλάδου συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ με την επιστροφή στη διανομή μερισμάτων, την πολύ ανθεκτική κερδοφορία και την υλοποίηση των business plans να αποτελούν τους μεγάλους καταλύτες. Η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 2 ευρώ για την Eurobank είναι στα 2,10 ευρώ, ενώ η τιμή στόχος της Πειραιώς είναι στα 4,50 ευρώ.

Αντιθέτως η αμερικανική JP Morgan κατεβάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες. Παρότι το μακροπρόθεσμο στόρι των ελληνικών τραπεζών διατηρείται, αλώβητο, οι νέες εκτιμήσεις μας για τα επιτόκια της ΕΚΤ επηρεάζουν τις προβλέψεις της. Οι νέες τιμές στόχοι είναι για την Alpha Bank τα 2,40 ευρώ , για τη Eurobank τα 2,40 ευρώ , για την Εθνική τα 8,30 ευρώ πριν και για την Πειραιώς τα 5 ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.340,03 μονάδες, έναντι 1352,65 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 0,93%.

Από τις αρχές του 2024 ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει άνοδο 3,63%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 0,66%, από τις αρχές του 2024 ενισχύεται κατά 4,51%.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE MID έκλεισε με εβδομαδιαία πτώση 0,55%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 0,62%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 1,82%, ενώ από τις αρχές του 2024 σημειώνει κέρδη 6,75%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος διαμορφώθηκε στα 546,643 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 109,339 εκατ. ευρώ, από 106,118 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή μειώθηκε κατά 663 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 90,556 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 2,668 δισ. ευρώ.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button