Κόσμος

«Χάγη και κουραφέξαλα», η απάντηση του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας – Galaksias.com

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ φάνηκε να χλευάζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που διέταξε σήμερα το Ισραήλ να αποτρέψει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους στη Γάζα.

«Χάγη και κουραφέξαλα», έγραψε ο υπουργός στο «X», ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που κάνει κάποιο σχόλιο μετά το τέλος της ανάγνωσης της απόφασης του δικαστηρίου.

Χάγη: Το Διεθνές Δικαστήριο καλεί το Ισραήλ να σταματήσει κάθε «ενέργεια γενοκτονίας» στη Γάζα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή του για να σταματήσει οτιδήποτε έχει να κάνει με «ενέργειες γενοκτονίας» στη Γάζα.

Η απόφαση ελήφθη με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά.

Νωρίτερα το δικαστήριο έκρινε ότι έχει τη δικαιοδοσία για να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή της Νοτίου Αφρικής, όπως αξίωνε το Τελ Αβίβ.

Ωστόσο δεν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Το δικαστήριο έχει πλήρη επίγνωση της έκτασης της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην περιοχή και ανησυχεί βαθιά για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών και τον ανθρώπινο πόνο», είπε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα με την απόφαση του Δικαστηρίου:

  1. Το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει κάθε πράξη που θα μπορούσε να θεωρηθεί γενοκτονία – θανάτωση μελών μιας ομάδας, πρόκληση σωματικών βλαβών, επιβολή συνθηκών που αποσκοπούν στην καταστροφή μιας ομάδας, αποτροπή γεννήσεων
  2. Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο στρατός του δεν διαπράττει καμία πράξη γενοκτονίας
  3. Το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει και να τιμωρήσει κάθε δημόσιο σχόλιο που θα μπορούσε να θεωρηθεί υποκίνηση για τη διάπραξη γενοκτονίας στη Γάζα
  4. Το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας
  5. Το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει οποιαδήποτε καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε υπόθεση γενοκτονίας
  6. Το Ισραήλ πρέπει να υποβάλει έκθεση στο δικαστήριο εντός ενός μηνός από την έκδοση της παρούσας διαταγής.

Το δικαστήριο εξέφρασε επίσης σοβαρή ανησυχία για την τύχη των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

Αυτή δεν είναι η τελική απόφαση του δικαστηρίου για τη γενοκτονία – αυτό είναι πιθανό να πάρει αρκετά χρόνια. Αλλά τα μέτρα που ζητούνται έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι ενώ οι δικαστές εξετάζουν τη θεμελιώδη κατηγορία της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας απολαμβάνουν κάποιο μέτρο προστασίας.

Το Ισραήλ πρέπει τώρα να αποφασίσει πώς θα απαντήσει. Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές, αλλά δεν υπάρχει μηχανισμός επιβολής της απόφασης. Το Ισραήλ θα μπορούσε να επιλέξει να αγνοήσει εντελώς τους δικαστές. Ωστόσο με δεδομένες τις τις διπλωματικές προσπάθειες για δίμηνη κατάπαυση του πυρός μπορεί να υποστηρίξει ότι ήδη λαμβάνει μέτρα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του δικαστηρίου.

Ο επικεφαλής της CIA πρόκειται να συναντηθεί με Ισραηλινούς, Καταριανούς και Αιγύπτιους αξιωματούχους τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν μια νέα πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button