Κόσμος

Ισόβιος Πρόεδρος με επανάληψη δεσμεύσεων ο Πούτιν – Galaksias.com

Οι εκλογές στη Ρωσία είναι εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια μία τυπική διαδικασία. Ο Πούτιν δεν έχει αντίπαλο και όταν απέκτησε φρόντισε να τον εξαφανίσει.

Οι εκλογές στη Ρωσία δεν έχουν επί της ουσίας καμία «αγωνία» για το τελικό αποτέλεσμα. Δύο είναι μόνο οι δείκτες που έχουν ένα ενδιαφέρον: το ποσοστό συμμετοχής και το τελικό ποσοστό που θα λάβει ο ισόβιος Πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις τρέχουσες εκλογές για ακόμη μία φορά ο Πούτιν δεν έχει αντίπαλο. Η έναρξη του πολέμου το 2022 και ο θάνατος του Ναβάλνι κάτω από σκοτεινές για ακόμη μία φορά συνθήκες στη «σωφρονιστική» υποδομή της Σιβηρίας ουσιαστικά δίνουν το δικαίωμα στον επί 20 χρόνια ηγέτη της Ρωσίας να αναμένει μόνο το τελικό ποσοστό της νίκης του.

Ο Πούτιν όμως τα 16 χρόνια που έχει περάσει ως Πρόεδρος μαζί με τα 4 ως Πρωθυπουργός μέχρι να αλλάξει το Σύνταγμα και να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα γνωρίζει πολύ καλά πως μόνο η ισχύς και η δυναμική που έχει αναπτύξει είναι αδύνατο από μόνες τους να τον κρατήσουν για πάντα στο απυρόβλητο.

Τι έχει διακηρύξει όμως αυτή τη φορά ο Ρώσος Πρόεδρος προς τους πολίτες και με ποιόν τρόπο σκοπεύει έχοντας για τρίτο χρόνο έναν πόλεμο σε εξέλιξη να στηρίξει το εσωτερικό της χώρας του το οποίο αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά ζητήματα βιοπορισμού;

Θετικά στοιχεία για την Οικονομία

Ο Πούτιν επί της ουσίας και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ήρθε να επαναλάβει πως θα ενισχύσει οικονομικά τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, πως θα μειώσει κι άλλο τα επίπεδα της φτώχειας και αυτά της ανεργίας και πως θα κάνει ξανά τη ρωσική οικονομία πρωταγωνίστρια. Ο Ρώσος Πρόεδρος όπως και το 2018 υποστήριξε πως θα ενισχύσει με ένα ποσό που ξεπερνά τα 11 τρισεκατομμύρια ρούβλια (125 δισεκατομμύρια δολάρια) τους νέους γονείς και τις εθνικές υποδομές. Ο Ρώσος Πρόεδρος σε ομιλία του μάλιστα πρόσφατα υποστήριξε πως αυτά τα μέτρα είναι κοστολογημένα απόλυτα καθώς η ρωσική οικονομία κινήθηκε με ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπεράσαν το 3,5%. Τα δεδομένα είναι όμως αρκετά διαφορετικά: η οικονομία της Ρωσίας τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει κάθετα προσανατολισμό και έχει επιδοθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% στην παραγωγή αναλωσίμων για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. Τα πολεμικά εργοστάσια είναι γεγονός πως δεν σταματούν καθόλου την παραγωγή ολόκληρο το 24ωρο και καταγράφεται τεράστια ζήτησε σε εργατικό δυναμικό σε αυτές ακριβώς τις μονάδες. Είναι επίσης γεγονός πως ο Πούτιν τήρησε το ένα μέρος της υπόσχεσής του το 2018 για αύξηση των ατομικών εισοδημάτων. Το 2023 αυτά αυξήθηκαν κατά 7,3% αλλά παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από το κατά κεφαλής εισόδημα στη χώρα το 2013… Οικονομικός παράγοντας εντός Ρωσίας σε πρόσφατο memo του προς τους μετόχους της φέρεται σύμφωνα με το Reuters να αναφέρει πως η δεκαετία από το 2014 μέχρι και το 2023 έχει χαθεί ολόκληρη για τον ενεργό οικονομικά πληθυσμό της χώρας. Μόλις πριν έναν μήνα έκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας έδειξε επίσης πως το 28% του πληθυσμού δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει φαγητό ή αν μπορεί να αγοράσει φαγητό δεν μπορεί να ικανοποιήσει καμία άλλη ανάγκη του.

Σταθερά αρνητικός δείκτης είναι και αυτός του πληθωρισμού στη Ρωσία όπου οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας για 4% το 2023 και πάλι διαψεύστηκαν και μάλιστα κατά 3,4 μονάδες. Ο πληθωρισμός κινείται μεν πτωτικά καθώς το 2022 ήταν στο 11,9% αλλά οι πολύ αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα είναι απίθανο να αφήσουν τον συγκεκριμένο δείκτη να πέσει σε επίπεδα από τα οποία θα ωφεληθούν οι απλοί πολίτες. Μέσα σε όλα τα παραπάνω τα επιτόκια δανεισμού για τη Μόσχα ξεπερνούν το 16% και παρά το γεγονός πως το Κρεμλίνο έχει καταφέρει να βρει αγοραστές για τους φυσικούς πόρους της χώρας τα έσοδα από την εκμετάλλευσή τους είναι σαφώς λιγότερα από ότι πριν την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Πούτιν αναμένεται να αλλάξει αλλά είναι βέβαιο πως δύσκολα θα καταφέρει να αυξήσει τις δαπάνες για δημόσια υγεία και παιδεία και ακόμη πιο δύσκολο να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της χώρας καθώς ο πόλεμος «κατασπαράσσει» το ένα τρίτο του ΑΕΠ. Εάν ο Πούτιν, ο οποίος είναι βέβαιο πως θα επανεκλεγεί, δεν καταφέρει να βρει τα περίπου 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια ετησίως προκειμένου να καταφέρει να περιορίσει την φτώχεια τότε δεν είναι απίθανο να υπάρξει «έκρηξη» και μάλιστα ασύμμετρη στο εσωτερικό της χώρας του τα αμέσως επόμενα χρόνια. Το αφήγημα για έναν απαραίτητο πόλεμο και μία παγκόσμια απειλή κατά της Ρωσίας δεν θα αντέξει και τέταρτο χρόνο όσο το ρωσικό ψυγείο της μέσης οικογένειας παραμένει άδειο.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button