Επικαιρότητα

Επιχείρηση «σκούπα» της ΕΛΑΣ στα Χανιά για την πάταξη του φαινομένου της αδέσποτης βόσκησης – Κατάσχεσαν μηχανές και αυτοκίνητα (vid)

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στα Χανιά για την πάταξη του φαινομένου της αδέσποτης βόσκησης

Αστυνομική επιχείρηση – σκούπα νωρίς σήμερα το πρωί στην ενδοχώρα της Κισσάμου, οδήγησε σε δεκάδες κατασχέσεις οχημάτων και σε τρείς συλλήψεις για παραβατικές συμπεριφορές.

Οι έλεγχοι των δυνάμεων της αστυνομίας είναι στοχευμένοι, πραγματοποιούνται σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο σε περιοχές με συγκεκριμένες μορφές παραβατικότητας και έχουν σκοπό τον περιορισμό και την πάταξη των φαινομένων αδεσποτίας που σε πολλά χωριά παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μόνο κατά τη σημερινή επιχείρηση, κατασχέθηκαν έξι ΙΧ αγροτικά αυτοκίνητα και έξι μοτοσικλέτες.

Με στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση σε χωριά της ενδοχώρας της Κισσάμου, οι αστυνομικές υπηρεσίες επιχειρούν να στείλουν μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στο φαινόμενο της αδεσποτίας και σε ότι το συνοδεύει.

Δεκάδες είναι τα αγροτικά αυτοκίνητα που έχουν κατασχεθεί τον τελευταίο μήνα ενώ οι συλλήψεις αφορούν όχι μόνο σε παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αλλά και σε διάφορα αδικήματα που διαταράσσουν τις μικρές κοινωνίες ορεινών και ημιορεινών χωριών.

Ερώτηση για την αδεσποτία κατέθεσε πριν από λίγους μήνες στη Βουλή η βουλευτής Χανίων κ. Σέβη Βολουδάκη με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου να δεσμεύεται για μέτρα αποτροπής, με ενίσχυση της παρουσίας της ΕΛΑΣ. Λόγο του νομοθετικού πλαισίου τα χρηματικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά χαμηλά παρά τις καταγγελίες και την έξαρση του φαινομένου, ενώ το γεγονός ότι τα αδέσποτα αιγοπρόβατα δεν κατάσχονται, δρα ανασταλτικά στην αντιμετώπιση της αδεσποτίας.

Κατ’ επανάληψη κάτοικοι ορεινών και ημιορεινών χωριών έχουν καταγγείλει ότι αδέσποτα αιγοπρόβατα λυμαίνονται τις καλλιέργειες τους οι οποίες συστηματικά καταπατώνται. Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις, τα ίδια τα θύματα αγροζημιών, δέχονται απειλές από τους ιδιοκτήτες των κοπαδιών.

Μόνο από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου μέσα σε μια πενταετία έχουν σχηματιστεί 250 δικογραφίες οι μισές από τις οποίες σχετίζονται με φαινόμενα αδεσποτίας. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις πάντως στην ενδοχώρα της Κρήτης όπου ανθεί η παραβατικότητα θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

Το παράδειγμα στο Μουρί Κισσάμου

Το καλοκαίρι του 2022, κάτοικοι του χωριού Μουρί της Κισσάμου είχαν προβεί σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στα Δικαστήρια Χανίων με το ποτήρι της οργής τους να έχει προ πολλού ξεχειλίσει. Οι ίδιοι τότε κατήγγειλαν ότι βρίσκονταν όμηροι ενός ιδιότυπου καθεστώτος που τους θέλει θεατές μπροστά σε ένα έργο καταστροφής των καλλιεργειών τους, ακόμη και των κήπων στις αυλές των σπιτιών τους.

Χαρακτηριστική ήταν η καταγγελία της κ. Μαρίας Κληδουχάκη, που μέχρι το 1992 ζούσε στη Γερμανία, επέστρεψε στην Ελλάδα για να ζήσει στα πατρογονικά της και να φροντίσει την περιουσία που κληρονόμησε από τον πατέρα της, όμως κατέληξε να επιδίδεται σε έναν ατέρμονο αγώνα μηνύσεων και προσφυγών σε όλες τις αρχές. «Από τρεις τόνους λάδι που παρήγαγα, έφτασα να παράγω τριακόσια κιλά. Ενενήντα πέντε μουρέλα που είχα, πλέον δεν υπάρχουν. Αν έρθετε στο χωριό θα δείτε τώρα κάτω από την περιουσία μου τετρακόσια ζώα» τόνιζε η κ. Κληδουχάκη, περιγράφοντας μια άνευ προηγουμένου κατάσταση.

Κάτοικοι υποστηρίζουν κατ’ επανάληψη πως οι εικόνες με εκατοντάδες αιγοπρόβατα να βόσκουν ανεπιτήρητα, καταστρέφοντας από ελαιοκαλλιέργειες μέχρι κηπευτικά και λουλούδια, είναι συνυφασμένες με την καθημερινότητα τους. Ισχυρίζονται πως ούτε η παρέμβαση των αστυνομικών αρχών κατά καιρούς, είναι ικανή να βάλει τέλος στο φαινόμενο και μιλούν για πολιτικές ευθύνες. Με τα όρια της υπομονής τους να έχουν εξαντληθεί, βλέπουν το βιός τους να καταστρέφεται από την αδεσποτία ζώων και την ίδια στιγμή τα στόματα παραμένουν κλειστά εξ αιτίας του φόβου που καλλιεργείται από τους καταπατητές των περιουσιών τους. 

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο: 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button