Κόσμος

Δύο νεκροί σε ουκρανικό πλήγμα στη συνοριακή πόλη Μπέλγκοροντ – Galaksias.com

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα όπως ανακοίνωσε το Σάββατο (16/3) ο περιφερειακός κυβερνήτης, την ώρα που οι Ρώσοι συνεχίζουν να προσέρχονται στις κάλπες, στο πλαίσιο της 3ήμερης εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μην έχει αντίπαλο.

Πληροφορίες θέλουν τους Ουκρανούς να προσπαθούν να πραγματοποιούν χερσαίες επιθέσεις σε ρωσικές περιοχής με τη Μόσχα να δηλώνει ότι τους απωθεί.

Οι σειρήνες που προειδοποιούν για επικείμενη αεροπορική επίθεση ηχούν σχεδόν καθημερινά στην πόλη Μπέλγκοροντ της νότιας Ρωσίας, θυμίζοντας στους κατοίκους, που σπεύδουν να προστατευθούν, ότι ο πόλεμος που μαίνεται στη γειτονική Ουκρανία αποτελεί πραγματικότητα και γι’ αυτούς.

Συγκριτικά με την καταστροφή στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, τα ρωσικά εδάφη είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα.

Το Μπέλγκοροντ, που βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ βόρεια των συνόρων, είναι η βασική εξαίρεση, μια υπενθύμιση ότι δεν μπορούν όλοι οι πολίτες να προστατευτούν από τη σύγκρουση.

Ο Βλαντίμιρ Σελεζνιόφ, συνταξιούχος που έζησε την πυραυλική επίθεση στην οδό Πλεχάνοφ στις 15 Φεβρουαρίου στην οποία επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να συνηθίσει κανείς τον κίνδυνο.

«Φυσικά, η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά ζούμε κοντά στα σύνορα. Θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι συνηθίσαμε σε αυτό», δήλωσε στο Reuters, το οποίο επισκέφθηκε την πόλη, στην οποία σπάνια έχουν πρόσβαση διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σημαντικές οι απώλειες

Σε μια παλιά πόλη-οχυρό, που τώρα έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη πόλη 300.000 κατοίκων και για άλλη μια φορά βρίσκεται στη ρωσική γραμμή του μετώπου, δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε πλήγματα με drones και σε βομβαρδισμούς από την Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022.

Στο χειρότερο περιστατικό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με απώλειες ανθρώπινων ζωών από πυρά ξένου εχθρού στο διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ρωσίας, 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν σε πυραυλικές επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ στις 30 Δεκεμβρίου πέρυσι.

Εμπόλεμη ζώνη η πόλη

Για τους κατοίκους του Μπέλγκοροντ, η καθημερινότητά τους αναστατώνεται συχνά και τα σημάδια του πολέμου είναι εμφανή.

Στρατιώτες περπατούν στους δρόμους και μπλοκ από μπετόν έχουν τοποθετηθεί στις στάσεις των λεωφορείων για να προστατεύουν τον κόσμο από ενδεχόμενες εκρήξεις.

Τα δημοτικά κάνουν τηλεκπαίδευση ενώ τα δευτεροβάθμια σχολεία λειτουργούν με ένα υβριδικό μοντέλο εκπαίδευσης εξ αποστάσεως και διά ζώσης, περίπου όπως κάνουν πολλά ουκρανικά σχολεία.

Τα λεωφορεία σταματούν να κινούνται όταν ηχούν οι σειρήνες και οι επιβάτες είναι αναγκασμένοι να κατέβουν και να περπατήσουν. Τα ψώνια μπορεί να αποδειχθούν δύσκολο εγχείρημα και τα ραντεβού συχνά ακυρώνονται. Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη γύρω περιοχή για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button