Επικαιρότητα

Ο Γιάννης Σκαρίμπας όταν είχε γράψει για τη Δικτατορία των συνταγματαρχών…

Ο Σκαρίμπας έγραψε κι εξέδωσε το έργο του “Το ’21 και η Αλήθεια κατά τον μεσαίωνα” της δικτατορίας των συνταγματαρχών, δηλαδή στα 1971, ως μια επί της ουσίας αντίσταση και πρόκληση σ’ αυτήν, με αφορμή τους πανηγυρισμούς της για τα 150χρονα της Επανάστασης του 1821.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα:

Το θυμίζουμε ως ελάχιστο δημοκρατικό χρέος του Σύλλογου μας – πιστεύουμε δε και του ΕΤΟΥΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ που “τρέχει” φέτος -, “τιμώντας” τη μαύρη επέτειο της φασιστικής “επανάστασης” της 21ης Απριλίου του 1967. 

Και για επιπλέον “τίμηση” σημειώνουμε σχετικά αποσπάσματα από το εν λόγω έργο του Σκαρίμπα.

“Τα συμφέροντα τα ενσαρκώνουν οι ιθύνουσες τάξεις. Όταν αυτά τα συμφέροντα κινδυνεύουν από το λαό (…) η ιθύνουσα τάξη ανατρέπει την Πολιτειακή συνισταμένη (= το υπάρχον καθεστώς) και εγκαθιστά Δικτατορία”. (Το ’21 και η Αλήθεια, γ’ Τόμος)

“(Η ιστορία…) του ξεπουλήματος στα ντόπια και ξένα συμφέροντας της ανεξαρτησίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του Ελληνικού Λαού, είναι ιστορία λυπητερή και απέραντη. Οι αλλεπάλληλες Δικτατορίες υπέρ αυτών των συμφερόντων, τα ατελείωτα στρατιωτικά κινήματα, οι λοιμοί των Γλύξμπουργκ, το Κιλελέρ, το Πολυτεχνείο και τα πεζοδρόμια των Αθηνών  διηγούνται τα αίσχη της”.

(“Το ’21 και η Αριστοκρατία του”).

“Aν ο μόνος σκοπός που άξιζε να γεννηθεί κανείς είναι η λευτεριά και μόλις γεννηθεί του την υποθηκεύουν  τα συμφέροντα, τι άλλο του μένει παρά η επανάσταση». (Το ΄21 και η αλήθεια, τόμος α’).

 «Όλες οι λαϊκές επαναστάσεις είναι κοινωνικές ενάντια στα ντόπια συμφέροντα ή και τ’ ανάκατα με τα έξωθεν εξαρτώμενα». (Το ’21 και η αλήθεια, τόμος γ’).

The post Ο Γιάννης Σκαρίμπας όταν είχε γράψει για τη Δικτατορία των συνταγματαρχών… appeared first on STEREA NEWS.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button