Κόσμος

Κατατέθηκε η τροπολογία για τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Galaksias.com

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που βάζει πλαφόν στις τραπεζικές προμήθειες επί των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες για ποσά έως 10 ευρώ και τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Σύμφωνα με τη διάταξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  • Το άθροισμα των προμηθειών τραπεζών, παρόχων και εκδοτών καρτών για ηλεκτρονικές συναλλαγές έως 10 ευρώ, δεν μπορεί να ξεπερνά το 1%. Οι μειώσεις στα όρια ισχύουν για χρονικό διάστημα τριών ετών από την έναρξη ισχύος της νομοθετικής διάταξης.

Ειδικότερα:

  • Η ανώτατη προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμπορος από τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών δεν δύναται να υπερβαίνει 0,50% της αξίας της συναλλαγής.
  • Η ανώτατη διατραπεζική προμήθεια, δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,10% της αξίας της συναλλαγής για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών και το 0,15% της αξίας της συναλλαγής για πιστωτικές κάρτες ιδιωτών.
  • Η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών από διεθνείς οργανισμούς καρτών δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,10% της αξίας της συναλλαγής.

Το μέτρο εφαρμόζεται για:

-Παντοπωλεία και «mini markets».
-Πρακτορεία τύπου και περίπτερα.
-Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες.
-Είδη καπνιστών, καπνοπωλεία.
-Αρτοποιεία.
-Ταξί.
-Καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών ειδών. Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων. Στεγνοκαθαριστήρια.
-Καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων.
-Ραφεία, επιδιορθώσεις/μεταποιήσεις ενδυμάτων. Καταστήματα ειδών ραπτικής, πλεκτικής, ιδίως υφασμάτων.
-Διάφορα καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, εξειδικευμένα καταστήματα.
-Διάφορα καταστήματα γενικών εμπορευμάτων, και καταστήματα ποικίλων ειδών (ψιλικών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  • Το μέτρο δεν εφαρμόζεται σε ανώνυμες εταιρείες και σε επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερα από 3 τερματικά υποδοχής καρτών, τα οποία έχουν λάβει από τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, όσοι επιθυμούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τις οποίες έχουν καταθέσει ψηφιακά, θα μπορέσουν να το πράξουν άμεσα, προκειμένου να πάνε με το αυτοκίνητο για Πάσχα στην επαρχία.

Παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων από την 1η Μαΐου 2024 να κάνουν άρση ακινησίας των οχημάτων και να τα επανακυκλοφορήσουν στους δρόμους  αφού προηγουμένως καταβάλλουν το ποσό των τελών που αναλογεί στο χρονικό διάστημα επανεκκίνησης το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι λιγότερο από ένα μήνα.

Έτσι εάν κάποιος «ξαναβγάλει στους δρόμους» το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής.

Για παράδειγμα εάν ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα τεσσάρων μηνών θα πληρώσει 100 ευρώ (4/12).

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button