ΕνημέρωσηΟικονομία

Άνοιξε η πλατφόρμα ενίσχυσης πληγεισών επιχειρήσεων της Θεσσαλίας και του Έβρου – Galaksias Portal News

Χθες (1.5.2025) τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα mybusinesssupport, προς υποστήριξη της ΑΑΔΕ, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ενίσχυση συγκεκριμένων περιπτώσεων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές της περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και σε περιοχές της περιφέρειας Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, οι οποίες υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των ανωτέρω φαινομένων.

Η σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και την υποστήριξη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), συνεχίζει έμπρακτα την στήριξη των περιοχών και κατ’ επέκταση επιχειρήσεων, που επλήγησαν έντονα από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023 και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

Ειδικότερα, το σχήμα ενίσχυσης για την περιφέρεια Θεσσαλίας περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά υπο-σχήματα, ως εξής:

  1. Επιχειρήσεις -πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων- που είχαν έδρα ή υποκατάστημα στον Δήμο Παλαμά και στον Δήμο Φαρκαδόνας που επλήγησαν έντονα από τις πλημμύρες, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549).
  2. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549).
  3. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταφοράς επιβατών σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων του τομέα μεταφοράς επιβατών και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549).
  4. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων του τομέα καταλυμάτων και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549).
  5. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων των τομέων αλιείας και εμπορίας αλιευμάτων και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549).

Το σχήμα ενίσχυσης για τον Έβρο εστιάζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στις περιοχές  του Δήμου Σουφλίου και της Δημοτικής Ενότητας Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν έντονα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549).

Διευκρινίζεται ότι τα σχήματα ενίσχυσης θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις. Την πρώτη φάση η οποία άνοιξε χθες και αφορά την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τη δεύτερη φάση η οποία θα υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης. Οι προϋποθέσεις υπαγωγής σε κάθε καθεστώς ενίσχυσης, οι περαιτέρω λεπτομέρειες για τη μορφή της ενίσχυσης, το μέσο, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία υποβολής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και κάθε άλλο συναφές ζήτημα θα καθοριστούν στη δεύτερη φάση, με επόμενη απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα παραμείνει ανοιχτή ως την 31η Μαΐου 2024.

«Με τα σχήματα ενίσχυσης που θα υλοποιηθούν, συμπληρώνεται το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, όπως είναι τα μέτρα στήριξης της πρώτης αρωγής, της προκαταβολής και της επιχορήγησης που ήδη υλοποιούνται. Η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, συνεχίζει έμπρακτα την στήριξη της οικονομικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν έντονα από τα φαινόμενα των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου 2023 και των πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2023», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

To άρθρο Mybussinessupport: Άνοιξε η πλατφόρμα ενίσχυσης πληγεισών επιχειρήσεων της Θεσσαλίας και του Έβρου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button