ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι δηλώσεις Πάουελ για τα επιτόκια πλήγωσαν την Wall Street – Θετικό γύρισμα για το πετρέλαιο

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι οι μειώσεις επιτοκίων μάλλον θα πρέπει να περιμένουν, είχαν ως αποτέλεσμα να δεχθούν πίεση οι τιμές των μετοχών και έτσι έκλεισαν σε αρνητικό πρόσημο οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street.

Οι επενδυτές αξιολόγησαν ότι οι νέες εκτιμήσεις του προέδρου της Fed, ότι η αγορά δεν θα πρέπει να θεωρεί πώς οι μειώσεις των επιτοκίων είναι κοντά, εξανέμισαν την αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί την περασμένη εβδομάδα και οδήγησαν σε νέα ρεκόρ την αγορά στο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 274,30 μονάδες ή 0,71% και έκλεισε στις 38.380,12 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 15,80 μονάδες ή 0,32% στις 4.942,81 μονάδες, ενώ επίσης απώλειες 31,28 μονάδες ή 0,20% είχε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq και έκλεισε στις 15.597,68 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή, ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε το ένατο ρεκόρ του για το 2024. Ο ευρύτερος S&P 500, στο μεταξύ, αντλώντας ώθηση από το ράλι των μετοχών των τεχνολογικών κολοσσών Meta Platforms και Amazon.com, σημείωσε το έβδομο ιστορικό του υψηλό για το έτος.

Όλο αυτό το κλίμα ήρθε να … χαλάσει ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ σημειώνοντας, σε συνέντευξη στο “60 Minutes”, ότι η Fed θα προχωρήσει προσεκτικά στις μειώσεις επιτοκίων φέτος και πιθανότατα θα κινηθεί με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι αναμένει η αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve Bank of Chicago, Austan Goolsbee, ο οποίος επανέλαβε σήμερα (5.2.2024) ότι θα ήθελε να δει περισσότερα ευνοϊκά στοιχεία για τον πληθωρισμό, όπως αυτά των τελευταίων μηνών, χωρίς πάντως να αποκλείει κατηγορηματικά μια μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

«Είχαμε επτά μήνες από πολύ καλές εκθέσεις στον πληθωρισμό, κοντά ή ακόμα και κάτω από τον στόχο της Fed», σημείωσε ο Goolsbee, μιλώντας στο Bloomberg Television. «Άρα, αν συνεχίσουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία σαν αυτά, πιστεύω ότι θα βρισκόμαστε πλέον στο μονοπάτι για την ομαλοποίηση».

Τέλος, θετικό γύρισμα για το πετρέλαιο. Το αργό παραδόσεως Μαρτίου κέρδισε 0,7% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 72,78 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent Απριλίου, ενισχύθηκε κατά 0,9% στα 77,99 δολάρια.

To άρθρο Οι δηλώσεις Πάουελ για τα επιτόκια πλήγωσαν την Wall Street – Θετικό γύρισμα για το πετρέλαιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button