Επικαιρότητα

Πιστός στο ετήσιο ραντεβού του για 9η χρονιά, ο Ασπροπάρης Αώος ήρθε πάλι στην Ήπειρο

Πιστός στο ετήσιο ραντεβού του μαζί μας για 9η χρονιά, ο Ασπροπάρης “Αώος” δίνει και φέτος το παρών στον ουρανό της Ηπείρου!

Μετά από σχεδόν έναν μήνα ταξιδιού και αφού διέσχισε συνολικά 10+ χώρες, έφτασε στη φωλιά του, στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Αλβανίας, στη λεκάνη του ποταμού Αώου, για να βρεθεί και πάλι με το ταίρι του.

Χάρη στον πομπό του -τοποθετημένος το 2015 από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ- γνωρίζουμε πως φέτος ξεκίνησε το ταξίδι του σχετικά νωρίτερα ενώ βελτίωσε τον χρόνο ταξιδιού του κατά μερικές ημέρες, διανύοντας έως και πάνω από 300 χλμ. ημερησίως!

Λίγες ώρες πριν φτάσει, μόλις 10 χιλιόμετρα από τη φωλιά του, κοντά στο χωριό Αετομήλιτσα, ένας Χρυσαετός και μία αλεπού πέθαναν από δηλητηριασμένα δολώματα. Κι αν ο “Αώος” γλίτωσε αυτή τη φορά, πόσες φορές ακόμα θα γλιτώσει όσο συνεχίζει αυτή η εγκληματική πρακτική;

Για αυτό και εμείς, συνεχίζουμε την προσπάθεια για την προστασία των Ασπροπάρηδων στην Ήπειρο με την υποστήριξη του Prespa Ohrid Nature Trust – PONT και, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Working to protect the common future of Egyptian vulture and traditional livestock farming’, λειτουργούμε ταΐστρες και υλοποιούμε δράσεις για την υποστήριξη της εκτατικής παραδοσιακής κτηνοτροφίας και ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button