ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι ιδανικές περιοχές για αγορά και ενοικίαση στην Αθήνα – Galaksias Portal News

Στα ύψη βρίσκονται τόσο οι τιμές πώλησης όσο και ενοικίασης για ένα διαμέρισμα δύο ή τριών υπνοδωματίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Με τα «σκήπτρα» της ακρίβειας με διαφορά να κατέχουν τα Νότια Προάστια, ενώ δυναμικό come back έχουν κάνει και τα Βόρεια Προάστια και σε επίπεδο ακρίβειας αλλά και στις προτιμήσεις των πολιτών. Την ώρα που το κέντρο παρά τις σταθερά υψηλές τιμές, συνεχίζει να αποτελεί την πρώτη επιλογή των υποψήφιων για πωλήσεις και ενοικιάσεις.

Στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με έρευνα του Spitogatos, η μέση ζητούμενη τιμή ακινήτου για ένα δυάρι διαμέρισμα προς πώληση είναι 2.054 ευρώ/τ.μ. και 2.105 ευρώ/τ.μ. για τριάρι. Αντίστοιχα, η μέση τιμή του τετραγωνικού μέτρου για ένα σπίτι προς ενοικίαση είναι 9,4 ευρώ είτε για ακίνητο με 2 υ/δ, είτε με 3 υ/δ.

Διαχρονικά, οι περιοχές των Βορείων Προαστίων, όπως η Κηφισιά, η Εκάλη, η Φιλοθέη, η Αγία Παρασκευή ή το Ψυχικό, επιλέγονται από Έλληνες. Επιπλέον, τα περισσότερα διαμερίσματα στα Βόρεια Προάστια είναι μεγαλύτερα, επομένως είναι ιδανικά για οικογένειες.

Η μέση τιμή πώλησης για ένα διαμέρισμα με 2 υ/δ στα Βόρεια Προάστια είναι στα 3.294 ευρώ/τ.μ., ενώ με 3 υ/δ ανέρχεται στα 3.602 ευρώ/τ.μ. Την ίδια ώρα, οι μέσες ζητούμενες τιμές για την ενοικίαση διαμερίσματος με 2 και 3 υ/δ είναι 11,3 ευρώ/τ.μ. και 10,6 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν τα Νότια Προάστια, καθώς αν και είναι πόλος έλξης για τους ξένους επενδυτές, αυξάνεται το ενδιαφέρον και από τους Έλληνες, που βολιδοσκοπούν έντονα τις περιοχές της Γλυφάδα, της Βουλιαγμένης ή του Παλαιού Φαλήρου.

Επιπλέον, περιοχές όπως το Ελληνικό ή η Δάφνη παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια κι επιλέγονται σωρηδόν από νέα ζευγάρια, καθώς χάρη στο μετρό βρίσκονται μια ανάσα μακριά από το κέντρο της πόλης.

Βέβαια, οι μέσες ζητούμενες τιμές διαμερισμάτων τόσο για αγορά, όσο για ενοικίαση στα Νότια είναι στα ύψη. Συγκεκριμένα, για διαμερίσματα προς πώληση, οι μέσες ζητούμενες τιμές είναι στα 3.300 ευρώ/τ.μ. (2 υ/δ) και στα 3.913 ευρώ/τ.μ. (3 υ/δ).

Όσον αφορά το κομμάτι της ενοικίασης, ένα διαμέρισμα με 2 υ/δ κοστίζει, κατά προσέγγιση, 11,5 ευρώ/τ.μ., ενώ ένα διαμέρισμα με 3 υ/δ έχει μέση ζητούμενη τιμή περί τα 11,8 ευρώ/τ.μ. Πολλοί είναι εκείνοι, μάλιστα, που θεωρούν την αγορά κατοικίας στα Νότια Προάστια ως μια επένδυση που μακροχρόνια μπορεί να επιφέρει κέρδος.

Οι υψηλές τιμές έχουν φέρει στο προσκήνιο και άλλες περιοχές, όπως την Ανατολική Αττική, η οποία έχει αρκετά πλεονεκτήματα για αγορά και ενοικίαση ενός σπιτιού.

Για αρχή, το κόστος τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση ενός διαμερίσματος στα Ανατολικά προάστια της Αθήνας είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες περιοχές της Αττικής. Εκτός από τις χαμηλές τιμές, στα Ανατολικά υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες επιλογές ακινήτων διαφόρων τύπων (διαμερισμάτων με 2 ή 3 υπνοδωμάτια κ.α.).

Ως προς τις τιμές, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος με 2 υ/δ είναι 2.667 ευρώ/τ.μ. και με 3 υ/δ είναι 2.809 ευρώ/τ.μ. Εν συνεχεία, οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης είναι 8€/τ.μ. και 8.3 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, στα θετικά αυτών των περιοχών συμπεριλαμβάνονται η κοντινή απόσταση από τη θάλασσα, η πολεοδομική «άνεση» και η εύκολη πρόσβαση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Όλα τα παραπάνω δίνουν στα ανατολικά προάστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα προάστια της Αθήνας.

Τα Δυτικά Προάστια της Αττικής διαρκώς κερδίζουν έδαφος τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, το Περιστέρι, ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους της Αθήνας, έχει πυκνή δόμηση, αναπτυγμένη αγορά, ζωντάνια και σωρεία επιλογών για όλα τα γούστα.

Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης διαμορφώνονται τη δεδομένη στιγμή περί τα 2.000 ευρώ/τ.μ. (για διαμέρισμα με 2 υ/δ) και 2.264 ευρώ/τ.μ. (για διαμέρισμα με 3 υ/δ). Ταυτόχρονα, ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση στα Δυτικά Προάστια κοστίζει 7,7 ευρώ/τ.μ. (με 2 υ/δ) και 7,5 ευρώ/τ.μ. (με 3 υ/δ).

Στον Πειραιά, οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης ακινήτων ανέρχονται στα 2.500 ευρώ/τ.μ. για διαμέρισμα με 2 υ/δ και στα 2.540 ευρώ/τ.μ. για διαμέρισμα με 3 υ/δ.

Στο κομμάτι της ενοικίασης τώρα, η μέση ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με 2 υ/δ στο κέντρο του Πειραιά είναι 9,2 ευρώ/τ.μ., ενώ με 3 υ/δ γύρω στα 8,5 ευρώ/τ.μ.

Αντίστοιχα, στα προάστια του Πειραιά, οι μέσες ζητούμενες τιμές είναι χαμηλότερες, καθώς ένα διαμέρισμα με 2 υ/δ φαίνεται να κοστίζει γύρω στα 7,4 ευρώ/τ.μ. και με 3 υ/δ, κατά μέσο όρο, 7,2 ευρώ/τ.μ.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button