Κόσμος

Η πόλη που φιλοξενεί πυρηνικές εγκαταστάσεις και αμερικανικά αεροπλάνα πριν από το 1979 – Galaksias.com

Η πόλη, την οποία έβαλε στο στόχαστο το Ισραήλ, σήμερα φιλοξενεί μια σειρά σημαντικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών εγκαταστάσεων, μιας μεγάλης αεροπορικής βάσης και εργοστασίων που σχετίζονται με την ιρανική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων στρατιωτικών προϊόντων

Οι αρχικές αναφορές του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Fars από τις ισραηλινές επιθέσεις το πρωί της Παρασκευής επικεντρώθηκαν σε «τρεις εκρήξεις» που ακούστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο του Ισφαχάν και την αεροπορική βάση του στρατού Σεκάρι, ενώ ο εκπρόσωπος της ιρανικής διαστημικής υπηρεσίας Χοσεόν Νταλιριάν δήλωσε ότι «αρκετά» μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν «καταρριφθεί με επιτυχία».
Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του «είναι ασφαλείς».

Το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου Νατάνζ, η πιο γνωστή πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν, βρίσκεται στην ευρύτερη επαρχία, ενώ μια μετατροπή ουρανίου πραγματοποιείται στη νοτιοανατολική περιοχή Ζαρνταντζάν της πόλης.

Βίντεο του πρακτορείου ειδήσεων Tasnim από το Ζαρνταντζάν έδειχνε δύο διαφορετικές θέσεις αντιαεροπορικών πυροβόλων, ενώ λεπτομέρειες του βίντεο αντιστοιχούσαν σε γνωστά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης μετατροπής ουρανίου στο Ισφαχάν.

Η εγκατάσταση στο Ισφαχάν, η οποία άρχισε να κατασκευάζεται το 1999, λειτουργεί τρεις μικρούς ερευνητικούς αντιδραστήρες που προμηθεύτηκε η Κίνα, καθώς και διαχειρίζεται την παραγωγή καυσίμων και άλλες δραστηριότητες για το πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η εγκατάσταση φαίνεται ότι επλήγη από έκρηξη τον Νοέμβριο του 2011.

Το Ισφαχάν φιλοξενεί επίσης μια σημαντική ιρανική αεροπορική βάση, στην οποία βρίσκεται ο γερασμένος ιρανικός στόλος των αμερικανικής κατασκευής F-14 Tomcats, που αγοράστηκαν πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Εξίσου σημαντικές είναι και οι εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων του Ιράν μέσα και γύρω από την πόλη. Στις αρχές του περασμένου έτους εξαπολύθηκε μια επίθεση, για την οποία κατηγορήθηκε το Ισραήλ, εναντίον μιας προηγμένης εγκατάστασης παραγωγής όπλων στην πόλη.

Όπως και στην τρέχουσα επίθεση, υπήρξαν αντικρουόμενες αναφορές από Ιρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν καταρριφθεί και ένα άλλο είχε προκαλέσει μόνο μικρές ζημιές στην οροφή του εργοστασίου.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button