ΕνημέρωσηΟικονομία

5 εκατ. ζητούν απόδημοι από ΥΠΕΣ και Ασημακοπούλου για το emails-gate, πως ο Χριστός έσπασε ταμπού, γιατί οι εργολάβοι κοιτάζουν προς Ουκρανία και προς τις εξοχικές κατοικίες, πως γκρεμίζεις δύο ορόφους σε εν λειτουργία ξενοδοχείο, ο manager που συνεχώς κινείται χωρίς να αλλάζει θέση

250 αγωγές!

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι τρεις έρευνες (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, υπ. Εσωτερικών, Δικαιοσύνη) για την διαρροή στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, των e-mails με τα στοιχεία των αποδήμων που έκαναν αίτηση για να ψηφίσουν στο εξωτερικό στις εθνικές εκλογές του 2023. Η απόφαση αναμένεται στα μέσα Μάϊου, πριν τις ευρωεκλογές. Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος ήδη έχει καταθέσει 200 αγωγές ισάριθμων αποδήμων κατά του ελληνικού δημοσίου για την διαρροή των προσωπικών δεδομένων τους από το υπ. Εσωτερικών ζητώντας 20.000 ευρώ έκαστος (σύνολο 4 ευρώ). Γύρω στις 50 αγωγές κατέθεσε και κατά της ευρωβουλευτή ζητώντας ανάλογη αποζημίωση (σύνολο ένα εκατ. ευρώ).

Σε ακρόαση καλεί η Αρχή   

Σε ακρόαση καλεί σήμερα την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Έχουν κληθεί επίσης εκπρόσωποι του υπ. Εσωτερικών από όπου έγινε η διαρροή όπως και ο πρώην γραμματέας διασποράς της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος ο οποίος φέρεται να έστειλε τα e mails  στην ευρωβουλευτή. Την Παρασκευή η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αν. υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος παρέδωσαν στην Δικαιοσύνη που  διερευνά το σκάνδαλο, το πόρισμα της έρευνας της υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου το οποίο κατέληξε ότι υπήρξε «κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2023, μη θεσμικά προβλεπόμενη διακίνηση εντός του υπ. Εσωτερικών, προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του 2023».

Και τέταρτο πρόσωπο

Από τις πληροφορίες που υπήρχαν στην αρχή η έρευνα αφορούσε κυρίως τρία πρόσωπα: μία μετακλητή υπάλληλο, στενή συνεργάτη του πρώην γενικού γραμματέα του υπ. Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τον πρώην γραμματέα διασποράς της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο και την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Έχει προκύψει η εμπλοκή και ενός τέταρτου προσώπου το οποίο είχε πρόσβαση στα συγκεκριμένα e-mails και είναι αυτό το οποίο θεωρείται ως η πρώτη πηγή της διαρροής. Φέρεται να τα προώθησε στο γραφείο του κ. Σταυριανουδάκη. Από εκεί προωθήθηκαν στον Θεοδωρόπουλο και στη συνέχεια στην ευρωβουλευτή.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης οι κρίσιμες ημερομηνίες που ακολούθησαν τα e-mails είναι οι εξής:

  • 8 Ιουνίου 2023: Υπάλληλος υπ.Εσωτερικών που έχει άμεση πρόσβαση στα αρχεία των αποδήμων φέρεται να τα στέλνει στον γγ Μ.Σταυριανουδάκη.
  • 23 Ιουνίου 2023: Το  γραφείο του Μ.Σταυριανουδάκη τα στέλνει στον γραμματέα διασποράς της ΝΔ Ν.Θεοδωρόπουλο. Και οι δύο κινήσεις φαίνεται ότι έγιναν στη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εθνικές εκλογές.
  • 20  Ιανουαρίου 2024: Ο Θεοδωρόπουλος τα στέλνει στην ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
  • 1 Μαρτίου 2024: Η ευρωβουλευτής στέλνει το προεκλογικό υλικό για την επιστολική ψήφο στα e-mails των περίπου 22.000 αποδήμων.

Η Αρχή έκανε επιτόπια έρευνα στο υπ. Εσωτερικών τουλάχιστον τρεις φορές. Άλλες δύο φορές στα γραφεία της ΝΔ. Η έρευνα στο αρχείο της ευρωβουλευτή το οποίο παραδόθηκε στην αρχή έδειξε ότι δεν έγινε καμία επεξεργασία. Επιβεβαιώθηκε κατά την έρευνα  η ημερομηνία λήψης και αποστολής.

Πριν τις ευρωεκλογές

Οι εμπλεκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μετά την ακρόαση στην Αρχή να υποβάλουν την οποιαδήποτε ένσταση – υπόμνημα θα επιθυμούσαν  μέχρι την Κυριακή του Θωμά. Αμέσως μετά θα εκδοθεί η απόφαση. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι κάποιες κρίσιμες απαντήσεις θα δοθούν πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου διότι τα e-mails των αποδήμων έχουν ξεσηκώσει πολιτική θύελλα. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει το σκάνδαλο emails-gate. Το υπ. Εσωτερικών εστιάζει στους τρόπους που θα θωρακίσουν το σύστημα ώστε να εξαλειφθεί ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή, κάποιος που έχει πρόσβαση στα αρχεία να μην μπορεί  να τα πάρει με ένα usb όπως έγινε στην περίπτωση των e-mails.  Πιθανόν να ανατεθεί σε εμπειρογνώμονες να ελέγξουν το σύστημα και να καταθέσουν προτάσεις.

Αποκρυπτογράφηση

Όλες οι πλευρές συγκλίνουν ότι η συγκεκριμένη διαρροή δεν αφορά την επιστολικη ψήφο. Την ίδια άποψη εξέφρασε στη στήλη και ο δικηγόρος κ. Σωτηρόπουλος που κατέθεσε τις αγωγές και έχει υπόψη υου τις καταγγελίες των αποδήμων. Σήμερα Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου λήγει η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα http://epistoliki.ypes.gov.gr.  Μέχρι χθες στις 8 το βράδυ είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο 170.141 πολίτες. Από αυτούς οι 126.408 (74,3%) είναι από το εσωτερικό και οι 43.733 (25,7%) από το εξωτερικό.

Εικόνα διάλυσης! 

Η διαρροή των e-mails σε συνδυασμό με την περίεργη διάρρηξη που έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι (26.4.2024) στο γραφείο 304 του προϊστάμενου της διεύθυνσης που έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, έχει ανεβάσει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο. Σύμφωνα με το in.gr που έκανε την αποκάλυψη, η διάρρηξη σημειώθηκε μεταξύ 13:30 και 14:30 όταν ο διευθυντής συμμετείχε σε σύσκεψη στο κτίριο της οδού Σταδίου και κάλεσε την ιδιαιτέρα του για να του φέρει έγγραφα που χρειαζόταν. Ο διευθυντής κατέθεσε στις αρχές ότι στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι αποθηκευμένα σημαντικά δημόσια έγγραφα και εξέφρασε την ανησυχία ότι μπορεί να έχουν υποκλαπεί ή  αλλοιωθεί. Η έρευνα συνεχίζεται. Κλήθηκε και η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα που βγαίνει είναι εξαιρετικά αρνητική για το υπ. Εσωτερικών και τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζει. Σύσσωμη η αντιπολίτευση σφυροκοπεί την κυβέρνηση και θέτει σειρά ερωτημάτων που πρέπει να απαντηθούν.

Στη Μητρόπολη του καπιταλισμού!

Είναι η πρώτη φορά που γενικός γραμματέας του ΚΚΕ βρέθηκε στην «μητρόπολη του καπιταλισμού» όπως αποκάλεσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας την Νέα Υόρκη, συζητώντας με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο που τον υποδέχθηκε στην Αρχιεπισκοπή. «Του ευχήθηκα σταθερότητα καθώς εργάζεται για την πρόοδο της Ελλάδας, τιμώντας τον ιερέα παππού του που θυσιάστηκε πολεμώντας τους Ναζί κατακτητές το 1944» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος. Ο κ. Κουτσούμπας του απάντησε ότι σκέφτονται να κάνουν ένα μεγαλύτερο μνημείο για τους αγωνιστές. Συμφώνησαν στο διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας που στις ΗΠΑ ισχύει.   

Εργαλειοποίηση

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ σχολίασε και την κόντρα που έχει προκύψει στην Ελλάδα. Ελληνική Λύση και Νίκη κάλεσαν τους πολιτικούς που ψήφισαν το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια να μην πάνε στις εκκλησίες γιατί μπορεί κάποιοι να τους επιτεθούν. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μαζί με τον πρωθυπουργό επισκέφθηκε δομή της Αρχιεπισκοπής και έστειλε το μήνυμα ότι η Εκκλησία είναι αγάπη, δεν εκδικείται και δεν περιμένει από τον Βελόπουλο και όποιον άλλον πολιτικό να της πει τι θα κάνει.

Ο Χριστός έσπασε ταμπού 

«Υπάρχουν κόμματα που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το θρησκευτικό συναίσθημα για να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη κι εμείς στο ΚΚΕ το έχουμε υποστεί αυτό» είπε ο κ. Κουτσούμπας. «Εδώ στην Αμερική υπάρχει το ίδιο φαινόμενο» απάντησε ο Ελπιδοφόρος. «Υπάρχουν πολιτικοί που επίσης προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη» τόνισε. «Αυτός ο διαχωρισμός σε καλούς και κακούς χριστιανούς αντίκειται στα όσα πρεσβεύει η χριστιανική διδασκαλία. Ο Χριστός το δίδαξε αυτό από τότε που έσπασε όλα τα ταμπού  και όταν στον 21ο αιώνα,  με τον τρόπο τους κάποιοι εκμεταλλεύονται την πίστη, αποτελεί οπισθοχώρηση.»

Κάποιοι εργολάβοι βλέπουν προς Ουκρανία…

Η ενίσχυση της θέσης της Intrakat στην Ρουμανία συνδέεται με τα ευρωπαϊκά σχέδια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, αλλά και δημιουργίας ενός νέου κάθετου διαδρόμου που θα ξεκινάει από το Αιγαίο και θα φτάνει μέχρι το Κίεβο. Σε αυτόν τον ενεργειακό, σιδηροδρομικό και οδικό άξονα θέλει να διαδραματίσει ρόλο η Ελλάδα, όπως προκύπτει και από δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, όσο και του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα. Σε χθεσινή του συνέντευξη στην «Καθημερινή», ο επικεφαλής της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου υποστήριξε πως η Ρουμανία «έχει αποκτήσει ευρύτερο ενδιαφέρον, καθώς η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μετά τη λήξη του πολέμου, θα περνάει μέσα από τη Ρουμανία και τους σιδηροδρομικούς και οδικούς άξονες που θα συνδέουν το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα».

… και κάποιοι άλλοι προς τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΑΒΑΞ Χρήστος Ιωάννου δείχνει, όμως, και προς μια άλλη κατεύθυνση: Τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στα νησιά που ενδιαφέρουν τα μεγάλα πορτοφόλια, όχι στην Αττική και όχι αυτές που απευθύνονται σε αγοραστές που θέλουν «Χρυσή Βίζα». Ο Χρ. Ιωάννου είπε, επίσης σε συνέντευξή του, πως «το ενδιαφέρον μας για επενδύσεις στο real estate είναι δεδομένο. Το γεγονός ότι στην Αττική τη μερίδα του λέοντος της κερδοφορίας του έργου την «προεισπράττει» ο οικοπεδούχος, κατευθύνει σε επενδύσεις που έχουν να κάνουν πιο πολύ με τη νησιωτική χώρα. Εστιάζουμε την προσοχή μας σε ελκυστικά προϊόντα που απευθύνονται σε Ελληνες και ξένους, στο πλαίσιο της εξοχικής κατοικίας. Δεν μας ελκύει η επενδυτική λογική της golden visa, όπου η ποιότητα του όντος περνάει σε δεύτερη μοίρα».

Μπλε Κέδρος: Εύκολες οι αποφάσεις, δύσκολα τα έργα

Θα εκπνεύσει άπρακτη και η νέα προθεσμία που έχει δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στην Μπλε Κέδρος του Παύλου Ευμορφίδη ώστε να κατεδαφίσει τους δύο τελευταίους ορόφους του ξενοδοχείου Coco-mat Athens BC στην περιοχή της Ακρόπολης. Το ΣτΕ είχε δώσει τον Νοέμβριο εξάμηνη προθεσμία στην εισηγμένη ΑΕΕΑΠ αλλά στην πράξη είναι απίστευτα δύσκολο να γκρεμιστούν δύο όροφοι εν λειτουργία ξενοδοχείου! Την προηγούμενη εβδομάδα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση ώστε το ΤΕΕ να βοηθήσει στη σύνταξη προδιαγραφών διαγωνισμού για να προσληφθεί μελετητής που θα καταστρώσει το σχέδιο κατεδάφισης. Αφού κατατεθεί η μελέτη κατεδάφισης θα αρχίσει η διαδικασία επιλογής αναδόχου από την Μπλε Κέδρος, το στήσιμο του εργοταξίου, κ.α. Πάμε για το 2025 δηλαδή, αφού πρόκειται για δύσκολη άσκηση.

Ο manager που δείχνει πως κινείται μένοντας στο ίδιο σημείο!

Στην αντεπίθεση έχει περάσει το τελευταίο διάστημα ο επικεφαλής του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης ο οποίος με απανωτές εμφανίσεις, δηλώσεις, συνεντεύξεις, κ.λπ. παρουσιάζει τη μελλοντική εικόνα του οργανισμού, ως κρατικού επενδυτικού ταμείου. Όμως, ούτε η εικόνα των μέσων μαζικής μεταφοράς, ούτε η εικόνα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με τα πενιχρότατα έσοδα από αξιοποίηση ακινήτων, ούτε η πορεία κρίσιμων διαγωνισμών, όπως για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας, επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις Δημητριάδη περί …καλπασμού! Αντίθετα, τώρα μας υπόσχεται αλλαγές στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τώρα ξεκινά την αποτίμηση ακινήτων της ΕΤΑΔ ώστε κάποια στιγμή να αξιοποιηθούν ενώ είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας. Τουλάχιστον υπάρχει η ελπίδα πως κάποια στιγμή φέτος θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών που κατέχει το Υπερταμείο στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο ελληνικό δημόσιο. Έναντι ανταλλάγματος που, σύμφωνα με τον Γρ. Δημητριάδη, θα αποτελέσει τη μαγιά για το κρατικό επενδυτικό fund.

Οι δύο κοινοπραξίες που παίρνουν θέση για το καζίνο Κρήτης

Τουλάχιστον δύο υποψήφιοι προετοιμάζονται αυτό τον καιρό για τη διεκδίκηση της άδειας καζίνο στην Κρήτη, που έχει χωροθετηθεί στο ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου που είχε αγοραστεί από την REDS του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η REDS, άλλη μία εταιρεία που ετοιμάζεται να βρει από το ελληνικό χρηματιστήριο, συνδέει το τελικό σχέδιο της επένδυσης στην πρώην αμερικανική βάση, με το καζίνο. Όμως ο διαγωνισμός από την ΕΕΕΠ για την παραχώρηση της άδειας καζίνο καθυστερεί, σε σχέση με τις αρχικές δηλώσεις. Η αγορά δεν βιάζεται αφού είναι κοινό μυστικό πως παίρνει θέση τουλάχιστον μια ελληνική κοινοπραξία και ένας όμιλος υπό τη σκέπη διεθνούς παίκτη.

To άρθρο 5 εκατ. ζητούν απόδημοι από ΥΠΕΣ και Ασημακοπούλου για το emails-gate, πως ο Χριστός έσπασε ταμπού, γιατί οι εργολάβοι κοιτάζουν προς Ουκρανία και προς τις εξοχικές κατοικίες, πως γκρεμίζεις δύο ορόφους σε εν λειτουργία ξενοδοχείο, ο manager που συνεχώς κινείται χωρίς να αλλάζει θέση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button