Κόσμος

Εγκρίθηκε από τη Βουλή το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την επιστράτευση – Galaksias.com

Η ουκρανική Βουλή ενέκρινε σήμερα, σύμφωνα με βουλευτές, αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την επιστράτευση, το οποίο δεν προβλέπει προθεσμία αποστράτευσης των στρατιωτών.

«Έγινε! Ο νόμος για την επιστράτευση εγκρίθηκε. Διακόσιοι ογδόντα τρεις (βουλευτές ψήφισαν) υπέρ», ανέφερε στο Telegram ο βουλευτής Ολέκσιι Γκοντσαρένκο.

Η Ουκρανία, αντιμέτωπη με έλλειψη εθελοντών στρατιωτών, εργαζόταν επί πολλούς μήνες πάνω στο κείμενο αυτό που είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πολέμου εναντίον του Ρώσου εισβολέα.

Το νομοσχέδιο, που προβλέπει κυρίως αύξηση των ποινών για τους ανυπότακτους, προκάλεσε σκάνδαλο λόγω της απόσυρσης την τελευταία στιγμή ενός άρθρου για την αποστράτευση των στρατιωτών που έχουν υπηρετήσει 36 μήνες, ένα ισχυρό πλήγμα για τους στρατιώτες που πολεμούν στο μέτωπο περισσότερο από δύο χρόνια.

Ο ουκρανικός στρατός, εξασθενημένος εξαιτίας μιας αποτυχημένης αντεπίθεσης στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023 και μιας δυτικής βοήθειας που εξαντλείται, προσπαθεί να αναχαιτίσει τις ρωσικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία του μετώπου.

Για να το κάνει αυτό, χρειάζεται άνδρες και πυρομαχικά. Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες να βρει εθελοντές, η Ουκρανία διεύρυνε αρχικά την επιστράτευση, μειώνοντας την ηλικία όσων καλούνται να παρουσιαστούν στον στρατό από τα 27 στα 25 έτη.

Στο εξής, οι ποινές για όσους προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση θα είναι αυστηρές. Το νομοσχέδιο διευκολύνει επίσης τις διαδικασίες επιστράτευσης, δημιουργώντας ένα ειδικό ψηφιακό σύστημα.

Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, ο πρόεδρος της Βουλής πρέπει τώρα να αποστείλει το κείμενο στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος θα πρέπει να το υπογράψει.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button