ΕνημέρωσηΟικονομία

Η κρίση στα εμπορικά ακίνητα «χτυπά» μερίσματα και μετοχές επενδυτικών ταμείων

Το υψηλό ποσοστό κενών διαμερισμάτων στα εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ επηρέασε την Τετάρτη (07.02.24) και ένα (επενδυτικό) ταμείο ακινήτων της εταιρείας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (KKR).

Η Real Estate Finance Trust (REFT), η οποία επενδύει σε εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ, μείωσε σημαντικά το μέρισμά της χθες (07.02.24) προκειμένου να είναι προετοιμασμένη για δάνεια που κινδυνεύουν με αθέτηση πληρωμών.

Η μετοχή έχασε στη συνέχεια ένα 12%  και βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδό της από τη μεγάλη κατάρρευση της αγοράς στην αρχή της πανδημίας πριν από τέσσερα χρόνια.

Η συντομογραφία σημαίνει Real Estate Investment Trusts, οι οποίες είναι εισηγμένες εταιρείες ακινήτων. Το ταμείο μείωσε το μέρισμα κατά 42% σε 25 σεντς ανά μετοχή. Η μετακίνηση είχε προφανώς καταστεί αναγκαία μετά από ένα δάνειο γραφείων στη Φιλαδέλφεια που προκάλεσε ζημία 59 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα εμπορικά ακίνητα έχουν γίνει και πάλι το επίκεντρο των επενδυτών τις τελευταίες εβδομάδες – και στη Γερμανία. Η τελευταία αναταραχή προκλήθηκε από την New York Community Bancorp (NYCB) στα τέλη Ιανουαρίου.

Η περιφερειακή τράπεζα αναγκάστηκε επίσης να μειώσει δραστικά το μέρισμά της και ανακοίνωσε εκπληκτικές τριμηνιαίες ζημίες στα τέλη Ιανουαρίου.

Αυτό οφειλόταν σε προβλέψεις για απογειωμένα δάνεια. Αυτό έχει θορυβήσει τους επενδυτές. Η τιμή της μετοχής έχει έκτοτε υποχωρήσει κατά 60% κατά περιόδους, αλλά ανέκαμψε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου. Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 6,7%. Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε καθεστώς «σκουπιδιών» αργά την Τρίτη (6.2.2024).

Οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση και τις τελευταίες ημέρες επικοινώνησαν με άλλες τράπεζες της Νέας Υόρκης για να ρωτήσουν αν και άλλες τράπεζες θα ανακοινώσουν μεγάλες ζημίες σε σχέση με εμπορικά ακίνητα. Αυτό γράφει ο Κρίστοφερ Γουάλεν (Christopher Whalen) από την Institutional Risk Analytics σε μια πρόσφατη μελέτη.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι περιφερειακές τράπεζες δεν κατέγραφαν ζημίες στα χαρτοφυλάκια εμπορικών ακινήτων τους.

Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές είναι πλέον πολύ ευαισθητοποιημένες. Πολλές τρέχουσες αποτιμήσεις στα βιβλία των τραπεζών «τους φαίνονται ύποπτες», λέει ο Whalen. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, στις ΗΠΑ υπήρχαν περισσότερα άδεια γραφεία από ποτέ άλλοτε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Moody’s Analytics, το ποσοστό κενών κατοικιών είναι 19,6%. Μητροπόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και η Νέα Υόρκη επηρεάζονται περισσότερο από άλλες αμερικανικές πόλεις.

Καθώς πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι τους τουλάχιστον μερικές ημέρες την εβδομάδα, τα κέντρα των πόλεων δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αυτό προκαλεί επίσης δυσκολίες για τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button