Κόσμος

«Λάθος» ο βομβαρδισμός με θύματα μέλη αμερικανικής ΜΚΟ – Αγανάκτηση Μπάιντεν – Galaksias.com

«Το συμβάν αυτό ήταν σοβαρό λάθος», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο Χερτσί Χαλεβί, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο X (πρώην Twitter).

«Ήταν λάθος που ακολούθησε εσφαλμένη νυχτερινή αναγνώριση, κατά τη διάρκεια πολέμου, σε πολύ περίπλοκες συνθήκες. Δεν έπρεπε να γίνει», πρόσθεσε ο στρατηγός.

«Μοιραζόμαστε των πένθος των οικογενειών των θυμάτων και της οργάνωσης World Central Kitchen από το βάθος της καρδιάς μας», συνέχισε ο στρατηγός.

«Ανεξάρτητος οργανισμός θα ερευνήσει σε βάθος το γεγονός και θα δημοσιοποιήσει τα ευρήματα του τις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε.

Η WCK, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, συγκαταλεγόταν στις ελάχιστες μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιχειρούσαν ακόμη στην εμπόλεμη Γάζα, που έχει υποστεί πελώριες καταστροφές εξαιτίας του πολέμου. Ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη δραστηριότητά της μετά τον βομβαρδισμό, που εξαπολύθηκε το βράδυ της Δευτέρας εναντίον αυτοκινήτων που έφεραν σε ευδιάκριτα σημεία τον λογότυπό της στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά).

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, τα θύματα ήταν τρεις υπήκοοι Βρετανίας, ένας άνθρωπος με διπλή υπηκοότητα, Αμερικανική και Καναδική, ένας υπήκοος Πολωνίας, μια υπήκοος Αυστραλίας και Παλαιστίνιος οδηγός και διερμηνέας της ομάδας.

Αντιδράσεις μετά την επίθεση

Κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί αντέδρασαν έντονα, με τον ΟΗΕ να καταγγέλλει την «περιφρόνηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» από τον ισραηλινό στρατό και ακόμη και τις ΗΠΑ, τον πιο στενό σύμμαχο του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, να εκφράζουν «αγανάκτηση», με δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Ο στρατός του Ισραήλ δεν προστατεύει τους εθελοντές που πάνε να μοιράσουν τρόφιμα στους πεινασμένους Παλαιστίνιους στον θύλακα υπό πολιορκία» συμπλήρωσε.

«Το ακόμη πιο τραγικό είναι πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν.

«Αυτή η σύρραξη συγκαταλέγεται στις χειρότερες στη σύγχρονη ιστορία ως προς τον αριθμό των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι αεροπορικές επιδρομές όπως αυτή «απλούστατα δεν θα έπρεπε να γίνονται».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button