ΕνημέρωσηΟικονομία

Η επιβράδυνση στην ΕΕ και τα υψηλά επιτόκια επιβαρύνουν την ελληνική ανάπτυξη – Galaksias Portal News

Επί τα χείρω αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας συμπεριλάμβανε το Πρόγραμμα Σταθερότητας που συνέταξε το οικονομικό επιτελείο σε σχέση με την έκθεση του προϋπολογισμού 2024, με ειδική μνεία να γίνεται στην οικονομική κατάσταση στην ΕΕ και στα υψηλά επιτόκια.

Η προβλεπόμενη ανάπτυξη για φέτος τοποθετείται πλέον σε ρυθμό 2,5% από 2,9% προηγουμένως, με τη «ρευστή» κατάσταση που επικρατεί στην ΕΕ και γύρω από τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στα επιτόκια να μην εμπνέει σιγουριά για την συνέχεια.

Έτσι, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, η υποβάθμιση της πρόβλεψης στο 2,5% οφείλεται σε δύο λόγους: Αφενός στην αναθεώρηση των ρυθμών επέκτασης του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και, αφετέρου, στη διατήρηση των αυξημένων επιτοκίων για άγνωστο ακόμα διάστημα, γεγονός το οποίο έχει επίδραση συνολικά στην οικονομία.

Θετικές εξελίξεις και ανασταλτικοί παράγοντες

Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως παρά την προς τα κάτω αναθεώρηση στο ΑΕΠ παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από την ΕΕ ενώ επίσης υπάρχει προβλεπόμενη αύξηση επενδύσεων στο 9,1% μέσα στο 2024.

Επισημαίνεται πως η Ελλάδα είναι μια πολύ πιο ανοιχτή οικονομία απ’ ότι ήταν πριν από 15 χρόνια, όπως τεκμαίρεται και από το γεγονός πως το μισό ΑΕΠ προέρχεται από τις εξαγωγές από 23% που ήταν παλιότερα.

Στον αντίποδα, αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα είναι περισσότερη έκθετη στις εξελίξεις στην ΕΕ. Με τον πληθωρισμό το 2023 να αποδεικνύεται πιο επίμονος στην ΕΕ, ενώ και για το 2024 η προβλεπόμενη αρνητική μεταβολή επενδύσεων στην ήπειρο, αναπόφευκτα επιδρά στην ελληνική οικονομία. Και αυτό γιατί η αυξημένη γεωπολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει και την πολιτική γύρω από τα επιτόκια, ενώ τροφοδοτεί την αβεβαιότητα οδηγώντας τους επενδυτές σε συγκράτηση.

Έτσι, σε σχέση με πέρυσι η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να πάει χειρότερα από τις προβλέψεις προηγούμενων περιόδων ενώ και τα επιτόκια παραμένουν ακόμα υψηλά. Σημειώνεται πως η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς πρόκειται περί αγορές απορρόφησης ελληνικών αγαθών, επιβαρύνει και τις εξαγωγές της χώρας.

To άρθρο Εξαγωγές – Επενδύσεις: Η επιβράδυνση στην ΕΕ και τα υψηλά επιτόκια επιβαρύνουν την ελληνική ανάπτυξη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button