Επικαιρότητα

«Θα ζητήσουμε προανακριτική για το μπάζωμα στα Τέμπη» (pics) – Galaksias.com

«Είναι ένα τεράστιο εθνικό θέμα το οποίο δείχνει την έλλειψη του κράτους δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κασσελάκης

Αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το μπάζωμα στα Τέμπη θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης.  

«Είναι ένα τεράστιο εθνικό θέμα το οποίο δείχνει την έλλειψη του κράτους δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κασσελάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ από τη Χίο, σημειώνοντας πως «είναι καιρός να μάθουμε ποιος έχει δώσει την εντολή για το μπάζωμα».

«Αν το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να στηρίξει την προανακριτική ξέρει πως να επικοινωνήσει μαζί μας», συμπλήρωσε με νόημα.

Υπενθυμίζεται ότι για τη σύσταση προανακρατικής επιτροπής χρειάζεται, σύμφωνα με το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής, η υπογραφή τουλάχιστον 30 βουλευτών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτει συνολικά 36 βουλευτές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάλεσε τον πρωθυπουργό να βγει έξω στην κοινωνία, και δεσμεύθηκε ότι ο ίδιος ποτέ δεν θα κλειστεί μέσα στους τέσσερις τοίχους του Μεγάρου Μαξίμου. «Είναι ένας γυάλινος πύργος που πολύ σύντομα θα καταρρεύσει» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτημα για τις ψήφους των Σπαρτιατών, μετά το μπλόκο στο κόμμα από τον Άρειο Πάγο και τα όσα δήλωσε ο ξάδελφός του Βασίλης Κασσελάκης, και υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε με στόμφο «όχι, όχι, όχι δεν τις θέλουμε».

Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών, είπε: «Πηγαίνετε και ψηφίστε Νέα Δημοκρατία, εκεί που ταιριάζετε».

Αναφερόμενος στη δήλωσή του για 5% του ΑΕΠ στην Υγεία, επιχείρησε να τη δικαιολογήσει λέγοντας πως εννοούσε επένδυση.

 

«Χρειάζεται δημόσιος πυλώνας για τις τράπεζες»

Στη συνέχεια τόνισε πως σίγουρα χρειάζεται δημόσιος πυλώνας στις τράπεζες.

Σφοδρά ήταν τα πυρά του προς την κυβέρνηση για την πολιτική για την υγεία. «Έχουμε ένα εθνικό σύστημα Υγείας υπό κατάρρευση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ζήτησε την αποπομπή της υποψήφιας ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βίκυς Φλέσσα για τη δήλωσή της για τα Τέμπη. «Είναι ντροπή αυτή η δήλωση» είπε. Μάλιστα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη για αυτή τη δήλωση από τις οικογένειες των θυμάτων.

Τέλος, αναφέρθηκε στη ναυτική του περιοδεία στα νησιά του Αιγαίου. «Έχουμε φάει πολύ ξύλο. Είμαστε εξοντωμένοι» επεσήμανε.

Σε Χίο και Σάμο ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής 26/4 στη Χίο, στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έτυχε θερμής υποδοχής κατά την άφιξή του στο λιμάνι της Χίου, ενώ αμέσως μετέβη στο Ομήρειο Πολιτιστικό Κέντρο για να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στην πανελλαδική συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, που λαμβάνει χώρα σήμερα στο νησί.

Το πρόγραμμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει ακόμα επίσκεψη στη Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και  κατόπιν συνάντηση στο δημαρχείο με τον δήμαρχο Χίου, Γιάννη Μαλαφή.

Ο Στ. Κασσελάκης αναμένεται να αναχωρήσει το πρωί του Σαββάτου από τη Χίο, με κατεύθυνση τα Ψαρά και τη Μυτιλήνη.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, μετά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο των Επιμελητηρίων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε:

«Συγνώμη για την καθυστέρηση, οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν ό,τι σχέδιο έχει κανείς εδώ πέρα στα νησιά, έτσι κι εμείς καθυστερήσαμε. Μέσα σε έξι μέρες όλο το πρόγραμμά μας έχει αλλάξει εξαιτίας του καιρού, του αποκλεισμού που προκύπτει, είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα της νησιωτικότητας το πώς αυτά τα νησιά μπορούν να επικοινωνήσουν το ένα με το άλλο, με την υπόλοιπη Ελλάδα και οι πολίτες να αισθανθούν ισότιμοι με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες. θα αναφερθώ στα τεράστια ζητήματα που υπάρχουν στο θέμα της Υγείας, και δη της Υγείας στα νησιά. Οι ελλείψεις, όπου έχουμε πάει, είναι τεράστιες, μιλάμε για σχεδόν 50% υποστελέχωση, με οργανογράμματα τα οποία αντιστοιχούν σε πολύ μικρότερους πληθυσμούς, ειδικά εάν συμπεριλάβεις τους επισκέπτες το καλοκαίρι. Υπάρχουν λύσεις, όπως ανέφερα πάνω, είμαστε εδώ πέρα να στηρίξουμε τη Χίο, να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με ένα φορολογικό πλαίσιο το οποίο θα δίνει μια ανάσα στις μικρές επιχειρήσεις, μειώνοντας το φόρο στο 17%, καταργώντας την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος. Θέλουμε ανοιχτές αγορές αλλά να είναι ρυθμισμένες, ένα κοινωνικό κράτος με πραγματικά αποδοτική δημόσια υγεία, για τα παιδιά μας, τις μαμάδες μας, τους μπαμπάδες, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας. Και θέλουμε κι ένα κράτος δικαίου στο οποίο ο Έλληνας πολίτης να μπορεί να αισθανθεί ότι το τελευταίο του αποκούμπι είναι όντως η δικαιοσύνη».

Ο Στ. Κασσελάκης επισήμανε ακόμα: «Πρέπει να ευχαριστήσω πάρα πολύ όλες τις τοπικές κοινωνίες σε όλα αυτά τα νησιά, τους εθελοντές, που μας βοήθησαν να συναντήσουμε τις κοινωνίες, μας μετέφεραν, μας φίλεψαν, μας φιλοξένησαν. Σας ευχαριστούμε ολόψυχα για την υποδοχή».

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση δημοσιογράφου που ανέφερε ότι «είναι γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους ενόψει ευρωεκλογών. Από πού αντλείτε την περισσή αισιοδοξία ότι μπορεί και να είσαστε πρώτο κόμμα; Δηλαδή, λίγο πολύ  λέτε νικάμε…», ο Στ. Κασσελάκης τόνισε:

«Από τον κόσμο. Βλέπω ένα ρεύμα, βλέπω κόσμο ο οποίος ξέρει ότι υπήρξαν ψέματα στις προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως μειώσεις φόρων και τώρα τεκμαρτό εισόδημα, το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο τώρα ξαφνικά, προεκλογικά, πληρώνεται, με τρία χρόνια καθυστέρησης. Ψέματα όσον αφορά το οικονομικό θαύμα το οποίο θα υπήρχε,  και ξαφνικά είμαστε σε αγοραστική δύναμη Βουλγαρίας, με τεράστιους φόρους, με ακρίβεια που έχει ανεξέλεγκτο κόστος ρεύματος, ξέρετε εσείς που είστε στα νησιά καλά. Βλέπω λοιπόν μια μεγάλη αναστροφή στην κοινωνία. Κι αυτό που έχει πραγματικά πληγώσει όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες, είναι αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα στα Τέμπη, που τώρα καταλαβαίνουμε, από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και την παραμονή της υποψηφίου της από τον κ. Μητσοτάκη, ότι τελικά κι εσείς οι νησιώτες ευθύνεστε για το έγκλημα, κι εσείς σκοτώσατε τα παιδιά αυτά, αυτό είπε η Νέα Δημοκρατία κι ο κ. Μητσοτάκης με την υποψηφιότητα αυτή. Κι εσείς σκοτώσατε τα 57 παιδιά, το ξέρατε αυτό;..  Εάν όχι, αυτό σας λέει η Νέα Δημοκρατία. Κι είναι ντροπή και αίσχος. Να πάει ο υπουργός του στη δικαιοσύνη. Δύο χρόνια προειδοποιούσανε. Επιτέλους αυτό το καθεστώς ατιμωρησίας στη χώρα μας να τελειώνει. Για το καλό όλων μας. Να είστε καλά».

Αμέσως μετά, ο Ευ. Αποστολάκης, τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισήμανε: «Ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνετε να πούμε δυο πράγματα για το ταξίδι μας. Όπως είπε ο πρόεδρος, τη δυσκολία τη ζήσαμε και γι’ αυτό επιλέξαμε και αυτόν τον τρόπο, να μπούμε όσο το δυνατόν περισσότερο στα θέματα που υπάρχουν στα νησιά.  Δυστυχώς τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, και στα πιο πολλά νησιά είναι και κοινά. Άλλα προβλήματα έχουν τα μικρά νησιά, άλλα προβλήματα έχουν τα μεγάλα. Ωστόσο, είναι σε καλό δρόμο το γεγονός ότι προβληματιζόμαστε, ότι τα έχουμε εντοπίσει και ότι έχουμε προτάσεις έτοιμες και τις επεξεργαζόμαστε ακόμη περισσότερο. Το τελευταίο που θέλουμε να σας πούμε, και το ανέφερε και ο πρόεδρος προηγουμένως στην ομιλία του, είναι για τα θέματα της Υγείας, που είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, που έχουν σχέση με το αν θα μείνει ή δεν θα μείνει ο κόσμος ή αν θα συνεχίσει να ζει στα νησιά. Είναι μια τροπολογία που έχουμε καταθέσει κάποιες προτάσεις πολύ σοβαρές που θα λύναν προβλήματα. Δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση. Και για να σας ενημερώσουμε, οι προτάσεις ήταν επιπλέον χρήματα στους γιατρούς που θα είναι στα νησιά, γύρω στα χίλια ευρώ, μια πολύ καλύτερη ανταπόκριση στα θέματα της επιστημονικής τους εκπαίδευσης, ψηφιακή δυνατότητα να μπορούν να συμμετέχουν σε συνέδρια κ.λπ., μετά από κάποια χρόνια να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ένα δάνειο στεγαστικό ή μια ενίσχυση για να μπορέσουν να πάρουν μια κατοικία, και επιπρόσθετα να τους δοθούν τέτοιες δυνατότητες όπως στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τις λέσχες και τις στεγαστικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα νησιά συνεχίζουν να υπάρχουν, συνεχίζουν να αναπτύσσονται, με βάση τις τεράστιες προσπάθειες, τις ηρωικές προσπάθειες και των κατοίκων των νησιών, αλλά και των εκπροσώπων τους οι οποίοι προσπαθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους νησιώτες».

Κασσελάκης

 

Η επίσκεψη στη Σάμο

Προηγούμενος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η Σάμος και συγκεκριμένα το λιμάνι του Καρλόβασου, όπου επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Δημαρχείο της πόλης, όπου είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου, τον αναπληρωτή αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου σε θέματα τουρισμού, τον πρώην δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, καθώς και τους προέδρους του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (Ε.Ν.Ι.Σ.).

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της υγείας, με έμφαση στην υποστελέχωση και την έλλειψη βασικών ιατρικών ειδικοτήτων στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα ακόμη και για απλά περιστατικά οι ασθενείς να αναγκάζονται να μεταβούν στην Αθήνα.

Στη συζήτηση τέθηκε και το χρονίζον θέμα των σεισμόπληκτων του νησιού, καθώς, όπως αναφέρουν και τοπικά ΜΜΕ, 3,5 χρόνια μετά τον σεισμό υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ζουν σε κοντέινερ, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι των φακέλων τους από τη ΔΑΕΦΚ και δεν έχουν καταβληθεί τα προβλεπόμενα ενοίκια στους σεισμοπλήκτους.

Στη σύσκεψη οι τοπικοί φορείς τόνισαν ακόμα την ανάγκη να δοθούν κίνητρα ώστε οι νέοι και οι επιστήμονες να παραμείνουν στο νησί, επισημάνθηκε η ανάγκη μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες, η ανάγκη ενίσχυσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η υψηλή τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

 

 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button