Επικαιρότητα

Παραλύει η χώρα σήμερα – Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις – Galaksias.com

Η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρθηκε την Τρίτη του Πάσχα με υπουργική απόφαση

Απεργία έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, ενώ η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρθηκε την Τρίτη του Πάσχα με υπουργική απόφαση. 

Δεν θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια τα πλοία

 

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία θα συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της Πρωτομαγιάς, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της. 

«Η Διοίκηση της Ομοσπονδία μας τιμώντας τους αγώνες των Εργαζομένων και των αυτεργατών για την Εργατική Πρωτομαγιά και αναγνωρίζοντας το διαχρονικό μήνυμα του Σικάγο του 1886, αποφάσισε, την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά 2024, η οποία αρχίζει την 00.01 ώρα της 1-5-2024, ημέρα Τετάρτη και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΠΝΟ.

Απεργούν οι δημοσιογράφοι

 

Με κοινές αποφάσεις της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΠΟΕΠΤΥΜ και της ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών και φωτορεπόρτερ σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΤΑ, Γραφεία Τύπου και sites.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Η φετινή Πρωτομαγιά, έξι χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια, βρίσκει όλους τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με έναν «ακήρυχτο» οικονομικό πόλεμο εκ μέρους της εργοδοσίας, με ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων, αμφισβήτηση και καπήλευση των συλλογικών μας δικαιωμάτων και της εργασιακής μας αξιοπρέπειας.

Σε μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της διαβίωσης, η ακρίβεια, η φτώχεια, οι ανισότητες, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, αναδεικνύονται σε κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Με κοινές αποφάσεις της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΠΟΕΠΤΥΜ και της ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών και φωτορεπόρτερ σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΤΑ, Γραφεία Τύπου και site, ως εξής:

Μ. Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, από τις 05.00 π.μ. έως τις 05.00 π.μ. της Μ. Τετάρτης, 1 Μαΐου 2024, όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών, φωτορεπόρτερ που εργάζονται στις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Μ. Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, από τις 05.00 π.μ. έως τις 05.00 π.μ. της Μ. Πέμπτης, 2 Μαΐου 2024 όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών που εργάζονται σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην ΕΡΤ, στην ΓΓΕΕ, στα Δημοτικά Ραδιόφωνα και στα Γραφεία Τύπου, όλων των δημοσιογράφων της χώρας.

Δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, οπουδήποτε και εάν απασχολούνται, απεργούν από τις 05.00 π.μ. της Μ. Τετάρτης 1η Μαΐου 2024 έως και τις 0.5.00 π.μ. της Μ. Πέμπτης 2 Μαΐου 2024.

Οι άνθρωποι της ενημέρωσης, ως αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, που βιώνουμε την επιδείνωση των καθημερινών προβλημάτων και της αβεβαιότητας για κάθε εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο και ελεύθερο επαγγελματία, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας και ταυτόχρονα διεκδικούμε την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την αποκατάσταση της επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας και κυρίως το σεβασμό στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αντιδρώντας σε κάθε απόπειρα ευτελισμού της Ενημέρωσης, με χρήση των SLAPPs και φαινομένων «παρακολούθησης» του δημοσιογραφικού έργου.

Η προστασία και ενίσχυση των θέσεων εργασίας, η αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, η απόκρουση των απολύσεων, των περικοπών στους μισθούς και τα επιδόματα, η λήψη ουσιαστικών μέτρων υπέρ των ανέργων, η προστασία των ασφαλιστικών Ταμείων, ώστε να είναι εύρωστα και βιώσιμα, και της δωρεάν δημόσιας υγείας για όλους τους ασφαλισμένους, αποτελούν πάγιες αγωνιστικές, διεκδικήσεις όχι μόνο για το δημοσιογραφικό κόσμο αλλά για όλους τους εργαζόμενους, για όλη την κοινωνία.

Η 1η του Μάη, σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές, δυναμώνει και ισχυροποιεί τη φωνή όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ για:

* ΣΣΕ σε όλα τα ΜΜΕ τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Καλούμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει χωρίς καθυστέρηση την πρόσφατη διαβεβαίωση της για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στα δημόσια ΜΜΕ και τους εργοδότες των ιδιωτικών ΜΜΕ να καθίσουν στο τραπέζι των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Προς τούτο επισημαίνουμε ότι στην πρόσφατη οδηγία της Ε.Ε για «επαρκείς κατώτατους μισθούς», καλούνται τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ώστε να καλύπτονται από αυτές το 80% των εργαζομένων.
Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που εξανεμίζει τους μισθούς και οδηγεί τους εργαζόμενους  στην εξαθλίωση.

* Αποτελεσματικά μέτρα  για  την αντιμετώπισης της ανεργίας και την προστασία των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. 

* Μέτρα για την στήριξη και ενίσχυση της κυκλοφορίας του Τύπου και της φιλαναγνωσίας, όπως  γίνεται σε άλλα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη. 

* Εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης για την προστασία των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. 

* Ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και κοινωνική ευαισθησία. 

Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου είναι η  υπεράσπιση των αρχών της Δημοκρατίας, της Ισότητας, της Δικαιοσύνης, με απώτερο σκοπό την Ελευθεροτυπία, την αξιόπιστη κι ελεύθερη Ενημέρωση, με κανόνες δεοντολογίας, αξιοπιστίας και πλουραλισμού.

Οι Ομοσπονδίες καλούν τα μέλη τους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της Πρωτομαγιάς, τα αιτήματα της οποίας αφορούν όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις της 1ης Μαΐου, οι οποίες, όμως, θα προβληθούν και θα μεταδοθούν μετά τη λήξη της απεργίας, την επόμενη ημέρα. 

 

Κάλεσμα στην απεργία από τα εργατικά συνδικάτα του νησιού

Με το σύνθημα “Δεν είναι αργία, είναι απεργία”, τα εργατικά συνδικάτα του νησιού απευθύνουν κάλεσμα προς όλους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους και φοιτητές-μαθητές, να συμμετάσχουν στις αυριανές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης. 
Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθούν – κατά παράδοση – δύο συγκεντρώσεις, μία στις 10 το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και την ίδια ώρα στην πλατεία Ελευθερίας από συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. 

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου 

«Αυτήν την ιστορική μέρα της 1ης Μάη οι Έλληνες εργαζόμενοι ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σ’ όλο τον κόσμο που παλεύουν ενάντια στη φτώχια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις κοινωνικές διακρίσεις, στην ξενοφοβία, στον ρατσισμό. 
Το μέγεθος της επίθεσης που έχουμε δεχτεί στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα επιβάλλει σε όλους τους εργαζόμενους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και συνεχίζει: «Τιμώντας τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τη ζωή τους τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Ισότητα, την Ελευθερία και την Ειρήνη, οφείλουμε όλοι μαζί να δώσουμε αγωνιστικό-απεργιακό “παρών” τη Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου. Θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων του Συνδικαλιστικού Κινήματος, καθώς και στους τόπους που δολοφονήθηκαν ο Στρατής Περγαλίδης και οι αδερφοί Χατζηγεωργίου». 

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου 

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, καλώντας τους να συμμετέχουν στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο τη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου, στις 11 το πρωί.

 

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ 

Κάλεσμα στην αυριανή απεργία απευθύνει και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει, «την Τετάρτη 1η Μαΐου τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά με τη συμμετοχή μας στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. (…) Δεν είναι “κανονικότητα” να πληρώνουμε σε δημόσια νοσοκομεία, σε “απογευματινά” ιατρεία και χειρουργεία, ενώ έχουμε προπληρώσει μέσω των δυσβάσταχτων άμεσων και έμμεσων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών μας για υπηρεσίες υγείας. Δεν είναι “κανονικότητα” οι δημόσιες δομές Υγείας να είναι βαθιά υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες, να υπονομεύεται καθημερινά η λειτουργία τους, οι υγειονομικοί να δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης και πολλοί από αυτούς να βρίσκονται σε διαρκή “ομηρία”, με ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον, και την ίδια ώρα ο ιδιωτικός τομέας υγείας να μεγεθύνεται και να αυξάνει τα κέρδη του. Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε τον μέσο μισθό των εργαζομένων να παραμένει μικρότερος κατά 25% σε σχέση με πριν από το 2009, ενώ ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά 21%, εξανεμίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα, και να παραμένουν κομμένοι οι 13ος και 14ος μισθοί (…)». 

Ξενοδοχοϋπάλληλοι 

«Από το Σικάγο του 1886 και την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, το αίτημα για το 8ωρο αποτελούσε ώριμη ανάγκη της εργατικής τάξης. Σήμερα, το 2024, είμαστε αντιμέτωποι με τις οδηγίες της Ε.Ε. και τους αντεργατικούς νόμους που έχουν περάσει όλες οι κυβερνήσεις, να έχει γίνει ο εργάσιμος χρόνος “λάστιχο”, να έχει καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ήμερη και η 7ήμερη δουλειά, η δουλειά μέχρι τελικής πτώσης!», αναφέρει από την πλευρά της η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. 

Οι εκπαιδευτικοί 

Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς απευθύνει και η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου. 
«Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καλεί τους εκπαιδευτικούς και τον λαό του Ρεθύμνου στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. (…) Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι κινητή εορτή, δε “μεταφέρεται”». 

Οι διανομείς

«Εκατό τριάντα οχτώ χρόνια έχουν περάσει από τότε που η εργατική τάξη του Σικάγο θεώρησε το οχτάωρο και τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας ώριμο αίτημα για να κηρύξει απεργία. Αυτή η αιματοβαμμένη εξέγερση που ξέσπασε για να έχουν χρόνο να ξεκουραστούν και να περάσουν χρόνο με τις οικογένειές τους οι εργάτες καθιέρωσε παγκόσμια την Πρωτομαγιά σαν μέρα διεκδίκησης και τιμής της εργατικής τάξης και των αγώνων της. Το 1894 καθιερώθηκε στην Ελλάδα, το 1936 οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης μέτρησαν δεκάδες νεκρούς, διεκδικώντας τα σύγχρονα αιτήματά τους, το 1944 μέσα στην Κατοχή εκτελέστηκαν 200 πατριώτες στην Καισαριανή», αναφέρει σε ανακοίνωση-κάλεσμά του το Σωματείο Διανομέων νομού Χανίων “Ιωσήφ Σαριδάκης”, τονίζοντας: «Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Πρωτομαγιά στις 10 το πρωί, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων. Προσυγκέντρωση στο μνημείο στο Πασακάκι, στις 9 το πρωί, για κατάθεση στεφάνων». 

Ιδιωτικοί υπάλληλοι 

«Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και συνεχίζει: 
«Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για: 
– Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων. 
– Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουμε για 7ωρο- 5νθήμερο- 35ωρο, όπως επιτρέπει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. 
– Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. 
– Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία. 
– Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις. 
– Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, στον δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.». 

Οι οικοδόμοι 

«Η 1η Μάη είναι η μέρα των εργατών όλου του κόσμου και ως τέτοια σηματοδοτεί τον αδιάκοπο αγώνα των εργατών για τα δίκια της τάξης μας. Η φετινή Πρωτομαγιά μάς βρίσκει αντιμέτωπους με μια ολομέτωπη επίθεση, με τις αντεργατικές οδηγίες της Ε.Ε., που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν μετατρέψει σε νόμους για την κατάργηση του 8ώρου, την καθιέρωση της 13ωρης-6ήμερης και 7ήμερης δουλειάς, για να χτυπηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να κρατηθεί ο κατώτερος μισθός και τα μεροκάματα στα χαμηλότερα επίπεδα, την ώρα που η ακρίβεια και το κόστος ζωής έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Βάζουμε μπροστά τις ζωές μας και όχι τα κέρδη των λίγων», αναφέρουν, τέλος, οι οικοδόμοι του Ηρακλείου. 

Στους δρόμους και οι συνταξιούχοι 

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου καλεί όλους τους συνταξιούχους και εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά στην απεργιακή συγκέντρωση, που οργανώνουν τα εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς την Τετάρτη 1η Μάη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
«Η 1η Μάη είναι μέρα-σύμβολο για την παγκόσμια εργατική τάξη και αγώνα απέναντι στην εκμετάλλευση. Είναι μέρα αγώνα και διεκδίκησης, για καλύτερους όρους δουλειάς, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε μια συγκυρία που οι κίνδυνοι για τους λαούς κλιμακώνονται. 
Πάνω από ένας αιώνας πέρασε από τότε που οι εργάτες πρώτη φορά διεκδίκησαν 8ωρο και αξιοπρεπείς μισθούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της. 

 

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Μέσα Σταθερής Τροχιάς
Οι Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από τις 09:30 ως τις 16:30 και το Τραμ από τις 09:00 ως τις 21:00 λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις. 

Ειδικότερα:

Στη Γραμμή 1 Μετρό (Πειραιάς – Κηφισιά) οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
   από Κηφισιά και Πειραιά στις 16:35,

   από Μοναστηράκι προς Κηφισιά στις 16:51 και προς Πειραιά στις 17:09,

   από Ομόνοια προς Κηφισιά στις 16:54 και προς Πειραιά στις 17:07,

   από Αττική προς Κηφισιά στις 16:59 και προς Πειραιά στις 17:02.

Στις Γραμμές 2 & 3 Μετρό: Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
   από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 16:13,

   από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 16:09,

   από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 16:07,

   από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 16:09,

   από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 14:31 και

   από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:46.

Τραμ:
Στη Γραμμή 7 (ΚΑΛΑΜΑΚΙ – ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ):

ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΚΑΛΑΜΑΚΙστις 09:17 και ο τελευταίος στις 19:41 και

ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ στις 09:54 και ο τελευταίος στις 20:19.

Στη Γραμμή 6 (ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ):

ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ στις 09:15 και ο τελευταίος στις 19:23 και

ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΣΥΝΤΑΓΜΑστις 10:05 και ο τελευταίος στις 20:06.

Τα δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο θα εκτελούνται κανονικά μεταξύ 09:30 – 16:30.

Λεωφορεία – Τρόλεϊ
Το συνδικάτο εργαζομένων στον ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην απεργία με στάσεις εργασίας. Ειδικότερα, δεν θα κινηθούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 το πρωί και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στις αστικές γραμμές που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.

Τρένα – Προαστιακός
H Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Η Hellenic Train σε ανακοίνωσή της ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ, για την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), αύριο Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου, θα υπάρξουν αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο.

Δρομολόγια που θα γίνουν με προσωπικό ασφαλείας
Ωστόσο, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52, 53, 56 και 57
Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591, 1592, 2593, 2594, 1597 και 1598
Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300, 1305, 1318, 1323, 1326 και 2301
Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206, 1207, 1222, 1223, 1230 και 1231
Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532, 1535, 1550, 1553, 2530 και 2533
Στο τμήμα Κιάτο – Πάτρα – Κιάτο θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων:
Από Πάτρα C15 (14:25) και C23 (18:25)
Από Κιάτο C14 (16:05) και C24 (20:05)

 

Κινητοποίηση την Πέμπτη 16 Μαΐου για την ΠΟΕΔΗΝ

Με αίτημα την απόσυρση διάταξης που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με νοσοκομεία του ΕΣΥ, η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε απεργιακή κινητοποίηση για την Πέμπτη 16 Μαΐου. 

Όπως σημειώνει, «έχουμε βαθιά ιδιωτικοποιημένο σύστημα με 40% ιδιωτικές δαπάνες Υγείας. Αντί λοιπόν να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας με περισσότερη στελέχωση και καλύτερη χρηματοδότηση, κάθε μέρα λαμβάνονται μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης. 
Με άρθρο σε νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συνεργάζονται με νοσοκομεία του ΕΣΥ για την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέρα του τακτικού ωραρίου, καθώς επίσης χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας. 

Με αίτημα την απόσυρση διάταξης που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με νοσοκομεία του ΕΣΥ, η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε απεργιακή κινητοποίηση για την Πέμπτη 16 Μαΐου

Μετά τα απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή, τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή με προσωπικό των νοσοκομείων, μετά την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών, δίνεται τώρα η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία, να εκτελούν κάθε είδους ιατρική πράξη με μεταφερόμενους ασθενείς από τα ιατρεία τους. Η απόλυτη ιδιωτικοποίηση. Καλούμε τον υπουργό Υγείας να αποσύρει τη διάταξη. Στις 16 Μαΐου έχουμε μεγάλη πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση με πανελλαδική συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλης, στις 8:30 π.μ., και πορεία Μέγαρο Μαξίμου- Βουλή- υπουργείο Υγείας. Στην Αττική θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από 8 π.μ.-3 μ.μ. Στην Περιφέρεια θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία. 

Προσλήψεις σε ΕΣΥ και ΕΚΑΒ μέσω ΑΣΕΠ 

Στο μεταξύ, προσλήψεις στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ μέσω ΑΣΕΠ ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Η απόφαση, όπως ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, αφορά στην πλήρωση 1.137 θέσεων λοιπού, πλην νοσηλευτικού, προσωπικού, εκ των οποίων οι 538 αφορούν το ΕΚΑΒ και οι 599 τα νοσοκομεία της χώρας. 

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Όπως έχουμε ήδη προαναγγείλει, το 2024 θα γίνουν συνολικά 6.500 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ. Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη η απόφαση για έκδοση προκήρυξης από το ΑΣΕΠ για την πλήρωση 1.137 θέσεων λοιπού, πλην νοσηλευτικού, προσωπικού, εκ των οποίων οι 538 αφορούν το ΕΚΑΒ και οι 599 τα νοσοκομεία της χώρας. Η ενίσχυση του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και γι’ αυτό καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με νέες προσλήψεις και θέσπιση κινήτρων. 

Προσλήψεις στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ μέσω ΑΣΕΠ ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς, αλλά και με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών σε τμήματα και κλινικές ανά τη χώρα». 

«Δημιουργούμε ένα ΕΣΥ πιο αποτελεσματικό» 

«Συνεχίζουμε, σταθερά, πιστοί τις δεσμεύσεις μας, την ενίσχυση του προσωπικού των Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και του ΕΚΑΒ. Οι 599 θέσεις λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία μας, μαζί με τις 704 νέες θέσεις ειδικευμένων ιατρών, αλλά και οι 2.145 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού θα αυξήσουν τη δυναμική του ΕΣΥ και θα βελτιώσουν την ποιότητα της φροντίδας υγείας σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα, στόχος μας παραμένει και η στήριξη του ΕΚΑΒ. Οι 538 νέες θέσεις θα καλύψουν σημαντικές ανάγκες του ΕΚΑΒ και θα ενισχύσουν τη στελέχωσή του. 
Με αποφασιστικότητα και προγραμματισμό συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα ΕΣΥ πιο αποτελεσματικό, πιο ανθεκτικό, πιο ποιοτικό για όλους τους πολίτες της χώρας μας». 

«Αδιαπραγμάτευτος στόχος» 

«Όπως και με τις θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού, για την ορθολογική και αποτελεσματική κατανομή των θέσεων του λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ ζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν τα αιτήματα των νοσοκομείων και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, με βάση την τωρινή στελέχωσή τους, τις οργανικές τους θέσεις, τις ελλείψεις και τις ανάγκες τους στις οικείες ειδικότητες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε αναφορικά με το ΕΚΑΒ στην κατανομή 506 θέσεων ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, ενώ αναφορικά με τα νοσοκομεία στην κατανομή 117 θέσεων τραυματιοφορέων/μεταφορέων ασθενών. Αδιαπραγμάτευτος στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας και όλες οι αποφάσεις που λαμβάνουμε κατατείνουν στην εξυπηρέτησή του», δηλώνει η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη. 

Δημήτρης Βρύσαλης: «Οι κλινικές δεν είναι ακορντεόν που ανοιγοκλείνουν» 

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ αναφορικά με τη λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής και την απόφαση της καθόδου παιδοψυχίατρου μία φορά τον μήνα από την Αθήνα, δήλωσε: «Η προσωρινή λύση με τη μεταφορά παιδοψυχιάτρου, που ήρθε κι έφυγε (χωρίς να έχουν πληρωθεί τα προηγούμενα μεταφορικά έξοδα), και η εισαγωγή ενός εφήβου στην κλειστή Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, καθώς και η ανάγκη επιστράτευσης προσωπικού για να την ανοίξει αποκαλύπτουν τις δυσκολίες που προκύπτουν από την ανεπαρκή πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας. 

Οι ευθύνες είναι τεράστιες για όσους υποβάθμισαν την περίθαλψη στο νησί μας σε τέτοιο βαθμό. Φαίνεται σαν να εφαρμόζουν τον κανόνα του “Πάμε- κάνουμε και ό,τι βγει”, γίνεται νόμος. 
Δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη σε όσους θέτουν την Υγεία ως εμπόρευμα και επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού μας ως προϊόν.
Οι κάτοικοι του Ηρακλείου και ο κρητικός λαός πρέπει να απαντήσουν με αγωνιστικό τρόπο στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Υγείας».

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button