ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Επιταχύνει την ανάπτυξη δικτύου FTTH με επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ – Galaksias Portal News

Σε σημαντικό «παίκτη» της ελληνικής αγοράς ευρυζωνικών συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων θέλει να εξελιχθεί η Inalan, η οποία έχει επιταχύνει την ανάπτυξη του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH), το οποίο προς το παρόν καλύπτει σημαντικό κομμάτι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας συνδέσεις στα 1 Gbps σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές.

Η εταιρεία συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά και το δίκτυο της έχει φθάσει πλέον τα 130 χλμ σε μήκος με τη μέχρι τώρα συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας μιλώντας σε τεχνολογικό podcast, τα επόμενα 2-3 χρόνια πρόκειται να επενδυθούν επιπλέον 40 εκατ. ευρώ.

Η ανάπτυξη του δικτύου FTTH της Inalan έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια μετά την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Fiera Infrastructure, ενός καναδικού fund που επενδύει σε υποδομές κάθε είδους. Αυτή τη στιγμή, το δίκτυο της Inalan καλύπτει περίπου 500 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τον στόχο να φθάσει τα 1,5 – 2 εκατ. την επόμενη τριετία. Προς το παρόν, η κάλυψη αφορά κυρίως τα βόρεια προάστια και το κέντρο της Αθήνας με το δίκτυο να επεκτείνεται σταδιακά προς τα νότια προάστια, ενώ στη Θεσσαλονίκη καλύπτεται περίπου το 70% της πόλης. Στα άμεσα πλάνα είναι η επέκταση και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα με απώτερο στόχο την κάλυψη όλης της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Inalan είναι ότι προσφέρει εξαιρετικά προσιτές τιμές για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων αλλά και το ότι η ταχύτητα αποστολής δεδομένων (upload) είναι η ίδια με εκείνη της λήψης (download). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν ο πελάτης έχει σύνδεση στο 1 Gbps η ταχύτητα αυτή αφορά τόσο την αποστολή όσο και τη λήψη δεδομένων. Σημειωτέον πως η Inalan είναι ο μόνος τηλεπικοινωνιακός πάροχος που προσφέρει συμμετρικές συνδέσεις σε οικιακούς πελάτες. Όσον αφορά στις τιμές, η μηνιαία συνδρομή για σύνδεση στο 1 Gbps είναι στα 48 ευρώ αλλά πέφτει στα επίπεδα των 34 ευρώ με την τρέχουσα προσφορά, ενώ εκείνη στα 200 Mbps είναι στα 28 ευρώ με βάση την υπάρχουσα προσφορά. Η επιθετική εμπορική πολιτική αναμένεται να συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στους εταιρικούς πελάτες προσφέρονται και συνδέσεις στα 10 Gbps σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Inalan, δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνεργασία με τη ΔΕΗ προκειμένου να αξιοποιήσουν το εναέριο δίκτυο FTTH που αναπτύσσει η τελευταία. Επίσης, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορούν να συμμετέχουν και στη δράση ενίσχυσης Gigabit Voucher, η οποία αναμένεται μέσα στο 2024 και έχει ως στόχο την ενίσχυση της ζήτησης για συνδέσεις FTTH.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button