ΕνημέρωσηΟικονομία

Η νέα ένταση στη Μ. Ανατολή μπορεί να φέρει «φυγή» προς «ασφαλή» assets και άνοδο της τιμής του πετρελαίου – Σε πτώση το bitcoin

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ προκάλεσε την κατακόρυφη πτώση των τιμών στις αγορές κρυπτογράφησης, ενώ οι ειδικοί αναμένουν φυγή προς ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές απέκρουσαν τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους (σ.σ. μαζί και η ένταση Ιράν – Ισραήλ). Τους τελευταίους μήνες, ο σημαντικός αμερικανικός δείκτης S&P 500 έφτασε επανειλημμένα σε νέα υψηλά ρεκόρ και οι επιθέσεις στο Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου προκάλεσαν αβεβαιότητα μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

Μετά την πρόσφατη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, αυτό μπορεί να αλλάξει, πιστεύει ο Φρανκ Κέλι (Frank Kelly), ιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης Fulcrum Advisors, μιλώντας στην Handelsblatt. Οι επενδυτές είναι ήδη πιο νευρικοί τις τελευταίες ημέρες απ’ ό,τι ήταν στα τέλη Μαρτίου και “πιθανόν να είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τη Δευτέρα πριν ανοίξει η αγορά”.

Το Ιράν ξεκίνησε αεροπορική επίθεση κατά του Ισραήλ, σήμερα τα χαράματα (14.04.24). Ο Κέλι υποθέτει ότι τη Δευτέρα (15.04.24) θα υπάρξει η λεγόμενη φυγή σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Οι επενδυτές προτιμούν παραδοσιακά το πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα, καθώς και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα, γενικά πέφτουν.

Ο Κέλι αναμένει ότι η κατάσταση στην περιοχή θα κλιμακωθεί σημαντικά. Υποθέτει ακράδαντα ότι “το Ισραήλ θα αντιδράσει σαφώς στις επιθέσεις από το Ισραήλ και ότι θα εξεταστούν όλοι οι πιθανοί στόχοι: τερματικοί σταθμοί πετρελαίου, ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή ιρανικά κυβερνητικά κέντρα στην Τεχεράνη”.

Αυτό θα οδηγούσε σε “ένα επίπεδο ανασφάλειας στην περιοχή που δεν νομίζω ότι έχουμε δει από την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ” Η εισβολή τον Αύγουστο του 1990 σηματοδότησε την έναρξη του Δεύτερου Πολέμου του Κόλπου.

Οι αγορές κρυπτογράφησης αντέδρασαν δραστικά στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σάββατο. Το Bitcoin, το μεγαλύτερο και παλαιότερο κρυπτονόμισμα, έχασε ένα καλό δέκα τοις εκατό της αξίας του μέσα σε μόλις 30 λεπτά και βρισκόταν στα 62.028 δολάρια λίγο μετά την επίσημη επιβεβαίωση των επιθέσεων.

Απώλειες για τον “αιθέρα”

“Το Bitcoin έχει χάσει έτσι επίσης περισσότερο από 20% από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό του”, έγραψαν ειδικοί της εταιρείας αναλύσεων Kobeissi στην υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων X (πρώην Twitter). Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό, το Bitcoin βρίσκεται επομένως σε bear market.

Ο “αιθέρας”, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, υποχώρησε επίσης κατά περίπου δέκα τοις εκατό και έπεσε κάτω από το σημαντικό όριο των 3. 000 δολαρίων.

Καθώς οι αγορές μετοχών και ομολόγων είναι κλειστές το Σαββατοκύριακο, είναι λογικό ότι οι επενδυτές θα πουλήσουν κρυπτονομίσματα εάν προκύψουν νέες γεωπολιτικές εντάσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε ο Γέρεν Μπλοκλαντ (Jeroen Blokland), ιδρυτής του Blokland Smart Multi-Asset Fund. “Το Bitcoin παραμένει το πιο ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο”

Η έντονη αντίδραση των τιμών στις αγορές κρυπτογράφησης έχει επίσης να κάνει με το γεγονός ότι πολλοί επενδυτές κρυπτογράφησης είναι μοχλευμένοι, εξήγησε ένας διαχειριστής hedge fund. Αυτό σημαίνει ότι πραγματοποιούν ιδιαίτερα υψηλά κέρδη τιμών σε καλές εποχές, αλλά όταν τα πράγματα πέφτουν, οι απώλειες είναι ιδιαίτερα έντονες.

Το Bitcoin είχε φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό μόλις τον Μάρτιο, αφού δισεκατομμύρια χρήματα πελατών είχαν εισρεύσει σε νέα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, τα λεγόμενα ETF. Αυτό επιτρέπει στους επενδυτές να επωφεληθούν από τις αυξήσεις των τιμών του κρυπτονομίσματος χωρίς να χρειάζεται να το κατέχουν οι ίδιοι.

To άρθρο Η νέα ένταση στη Μ. Ανατολή μπορεί να φέρει «φυγή» προς «ασφαλή» assets και άνοδο της τιμής του πετρελαίου – Σε πτώση το bitcoin δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button