ΕνημέρωσηΠολιτική

Σε κόκκινο συναγερμό το Ισραήλ εν αναμονή της επίθεσης του Ιράν – Galaksias Portal News

Για το ενδεχόμενο μιας επικείμενης επίθεσης από το Ιράν, μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες, προετοιμάζεται το Ισραήλ, με το πολεμικό συμβούλιο να συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δηλώνει πως η απειλή είναι πραγματική και οι ΗΠΑ σκοπεύουν «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις με μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, μεταξύ αυτών με τον υπουργό Aμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ και τον αντιπολιτευόμενο Μπένι Γκαντζ, όπως αναφέρει το BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει ότι θα εκδικηθεί για το πλήγμα που δέχθηκε το προξενείο της στη Δαμασκό της Συρίας την 1η Απριλίου. Το χτύπημα είχε προκαλέσει τον θάνατο υψηλόβαθμων στελεχών των Ιρανών Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Το Ισραήλ δεν έχει επισήμως αναλάβει την ευθύνη για εκείνο το χτύπημα, πλην όμως οι Ιρανοί τους το χρεώνουν και διαμηνύουν ότι θα αντεπιτεθούν.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο CBS μετέδωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε να επιτεθεί με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στρατιωτικές τοποθεσίες εντός του Ισραήλ ακόμα και σήμερα, Παρασκευή.

Η Αμερική, η Γαλλία, η Ρωσία και η Ινδία εξέδωσαν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις. Την ίδια στιγμή, η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του Ισραήλ παρέμεινε σιωπηλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας στο έδαφος και στον αέρα, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας, και θα ξέρουμε πώς να απαντήσουμε», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), Μάικλ Έρικ Κουρίλα, στην αεροπορική βάση Χατζόρ της IAF.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των IDF, Hezl Halevi, ο οποίος επίσης συναντήθηκε με τον Κουρίλα και αξιολόγησε την κατάσταση μαζί με κορυφαία στελέχη του στρατού, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είναι προετοιμασμένες για κάθε σενάριο. «Οι IDF συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει στο Ιράν και στα διάφορα πεδία, ενώ προετοιμάζονται συνεχώς για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων και πιθανών απειλών σε συντονισμό με τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Οι εχθροί μας νομίζουν ότι μπορούν να χωρίσουν το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το αντίθετο είναι αλήθεια – μας φέρνουν κοντά και ενισχύουν τους δεσμούς μας. Στεκόμαστε ώμο με ώμο», δήλωσε ο Γκαλάντ.

Υπό το πρίσμα της αυξημένης πιθανότητας επίθεσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, συνομίλησαν με τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, τις τελευταίες 48 ώρες.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, προέβησαν επίσης σε δημόσιες δηλώσεις με τις οποίες προειδοποίησαν την Τεχεράνη ότι θα προβούν σε αντίποινα για οποιοδήποτε πλήγμα, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων χτυπημάτων στο έδαφος του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ρωσία και η Γερμανία έχουν εργαστεί παρασκηνιακά για να αποτρέψουν μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών.

Λευκός Οίκος: «Αξιόπιστες» και «πραγματικές» οι απειλές για ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ

Οι απειλές για ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ είναι «αξιόπιστες» και «πραγματικές», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τη χρονική στιγμή ή τους στόχους μιας τέτοιας επίθεσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ενημερώθηκε κατ΄επανάληψη από την ομάδα του εθνικής ασφάλειας» και οι ΗΠΑ σκοπεύουν «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί», δήλωσε επίσης ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post και Haaretz

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button