Κόσμος

«Πεινούν οι άμαχοι στη Γάζα – Γεμάτες τρόφιμα οι αγορές» – Galaksias.com

Η κα Μπέρμποκ μαζί με τον Βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθούσε να πείσει τον Νετανιάχου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση όμως ο διάλογος έγινε εντονος ότι του είπε πως στη Γάζα πεινούν οι άμαχοι. Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου φαίνεται να εξοργίστηκε και να έδειξε φωτογραφίες από τη Γάζα, που έδειχναν αγορές γεμάτες με τρόφιμα.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της Deutsche Welle:

«Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή. Η πάντα καλά ενημερωμένη εφημερίδα Bild δημοσίευσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ρεπορτάζ με τον εκρηκτικό τίτλο «Τεράστιο σκάνδαλο πίσω από κλειστές πόρτες», κάνοντας αναφορά σε έναν καυγά μεταξύ της Αναλένας Μπέρμποκ και του Iσραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όταν η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών τον επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη μαζί με τον Βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Κάμερον».

«Και οι δύο υπουργοί προσπαθούσαν να πείσουν τον Νετανιάχου ότι τυχόν αντίποινα θα μπορούσαν να οδηγήσουν την περιοχή σε ευρύτερη ανάφλεξη, η ίδια η Μπέρμποκ τον κάλεσε σε «ύψιστη αυτοσυγκράτηση» και διευκρίνισε ότι «δεν μιλάω για υποχώρηση, μιλώ για συνετή αυτοσυγκράτηση, που δεν είναι τίποτα λιγότερο από δύναμη».

Νετανιάχου: «Δεν είμαστε σαν τους Ναζί»

«Είπε όμως και κάτι άλλο. «Δεν θα επιτρέψουμε να στραφούν τα μάτια της διεθνούς κοινότητας μακριά από τους ανθρώπους στη Γάζα και την κατάσταση των ομήρων σε αυτή την τεταμένη κατάσταση». Η αναφορά στους αμάχους στη Γάζα φαίνεται να προκάλεσε την οργή του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Το τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες το περιγράφει δημοσιογράφος του ισραηλινού Channel 13, στην πλατφόρμα Χ».

«Ο Νετανιάχου φέρεται να έδειξε φωτογραφίες στην Αναλένα Μπέρμποκ από τη Γάζα, που έδειχναν αγορές γεμάτες με τρόφιμα και βίντεο με Παλαιστίνιους να κάνουν μπάνιο στην παραλία κοντά στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι άμαχοι Παλαιστίνιοι πεινούν και προσφέρθηκε να δείξει στον Νετανιάχου φωτογραφίες πεινασμένων παιδιών στο κινητό της τηλέφωνο».

«Ο Νετανιάχου φέρεται να επέμενε ότι δεν υπάρχει πείνα εκεί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Μπέρμποκ τον συμβούλεψε επίσης να μην δείξει τις φωτογραφίες, γιατί δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Στο σημείο αυτό, πάντα κατά το ρεπορτάζ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργούς απάντησε σε έντονο ύφος ότι οι φωτογραφίες ήταν πραγματικές».

«Δεν είμαστε σαν τους Ναζί» φέρεται να είπε ο Νετανιάχου σύμφωνα με δημοσιεύματα για να επαναφέρει προφανώς στη μνήμη ότι το 1942 οι Ναζί έβαλαν μια κινηματογραφική ομάδα να γυρίσει προπαγανδιστική ταινία με στημένες σκηνές από την καθημερινή ζωή στο γκέτο της Βαρσοβίας. Οποιαδήποτε σύγκριση με το ναζιστικό παρελθόν είναι κάτι που βάζει σε δύσκολη θέση κάθε Γερμανό πολιτικό».

«Αλλά η Μπέρμποκ φέρεται να μην πτοήθηκε και ρώτησε τον Νετανιάχου αν ήθελε να πει ότι οι γιατροί στη Λωρίδα της Γάζας και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν λένε την αλήθεια. Τι έγινε στη συνέχεια δεν αναφέρεται στην ανάρτηση της Ισραηλινής δημοσιογράφου».

«Πάντως μετά τη συνάντηση ο Νετανιάχου έκανε την εξής δήλωση στο υπουργικό συμβούλιο: «Έρχομαι τώρα από συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας. Χθες το βράδυ μίλησα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ και σύντομα θα μιλήσω και με άλλους ηγέτες. Ευχαριστώ τους φίλους μας για την υποστήριξή τους στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Και το λέω αυτό, τόσο την υποστήριξη στα λόγια όσο και την υποστήριξη στις πράξεις. Έχουν επίσης κάθε είδους προτάσεις και συμβουλές. Το εκτιμώ, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω: Θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις και το Κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

«Παραπλανητικός» ο διάλογος

«Αλλά και οι τελευταίες λέξεις της Γερμανίδας υπουργού επί ισραηλινού εδάφους ήταν άλλη μια έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η 7η επίσκεψή της στο Ισραήλ. Ενώ κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς οι επισκέψεις Μπέρμποκ επικεντρώνονταν κυρίως στην επίδειξη αλληλεγγύης και την ανησυχία της για τους ομήρους, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν επίσης γερμανική υπηκοότητα, το τελευταίο διάστημα η ανθρωπιστική πτυχή και ο εφοδιασμός του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα βρίσκονται ολοένα περισσότερο στο επίκεντρο της δημόσιας προσοχής».

«Οι εκκλήσεις της προς την ισραηλινή πλευρά να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα γίνονταν όλο και πιο δυνατά. Για κάποιο χρονικό διάστημα φαινόταν η Μπέρμποκ να χάνει την υπομονή της με τον Νετανιάχου και τμήμα της ισραηλινής κυβέρνησης. Και αυτή τη φορά ήθελε να του το πει σε μικρό κύκλο αντιπροσωπειών και πίσω από κλειστές πόρτες, όπως υποστηρίζουν τουλάχιστον κάποιες πηγές. Επίσημα πάντως το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «παραπλανητική» την απόδοση του συγκεκριμένου διαλόγου».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button