Κόσμος

Βρέθηκε νεκρή μετά από 12 ημέρες η 6χρονη που καλούσε σε βοήθεια – Galaksias.com

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PCRS ) κατηγόρησε το Ισράηλ ότι εσκεμμένα στοχοθέτησε το ασθενοφόρο που εστάλη για τη διάσωση της Χιντ Ρατζάμπ, αφότου εκείνη πέρασε ώρες μιλώντας στο τηλέφωνο με τους υπεύθυνους εκλιπαρώντας για βοήθεια με τον ήχο των πυρών να αντηχεί γύρω της.

«Οι δυνάμεις κατοχής στοχοθέτησαν εσκεμμένα το πλήρωμα της Ερυθράς Ημισελήνου παρά τον προηγούμενο συντονισμό προκειμένου να επιτραπεί στο ασθενοφόρο να φθάσει στο σημείο για να σώσει τη Χιντ», ανέφερε η Ερυθρά Ημισέληνος σε μια ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προς το παρόν ανταποκριθεί στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει την ανακοίνωση της Ερυθράς Ημισελήνου.

Συγγενείς βρήκαν το πτώμα της Χιντ μαζί με εκείνα του θείου της και της θείας της και των τριών ξαδέλφων της μέσα σε ένα αυτοκίνητο κοντά σε μια διασταύρωση στο προάστιο Τελ αλ Χάουα στην Πόλη της Γάζας, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η PCRS έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του ασθενοφόρου, που έχει σχεδόν καεί ολοσχερώς. Πλάνα που μετέδωσε το Al Jazeera καταγράφουν το ασθενοφόρο σε μικρή απόσταση από το όχημα, στο οποίο επέβαινε η οικογένεια και που είναι γαζωμένο από σφαίρες.

Η φρίκη που έζησε η Χιντ, η οποία αποκαλύφθηκε στα ηχητικά ντοκουμέντα της συνομιλίας που είχε το τρομοκρατημένο κορίτσι με τους διασώστες πριν από 12 ημέρες, υπογραμμίζει τις ανυπόφορες συνθήκες που βιώνουν οι άμαχοι μπροστά στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Ο πόλεμος ξεκίνησε την 7η Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν εναντίον του Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και κρατώντας ομήρους 253 ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία των ισραηλινών αρχών.

Στις ηχογραφήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Ερυθρά Ημισέληνος καταγράφεται το τηλεφώνημα προς τους συντονιστές της υπηρεσίας διάσωσης το οποίο έκανε στην αρχή ο έφηβος ξάδελφος της Χιντ Λαγιάν Χαμάντεχ, που λέει πως ένα ισραηλινό άρμα μάχης πλησιάζει προτού ακουστούν πυροβολισμοί και εκείνη αρχίσει να ουρλιάζει.

Καθώς φαίνεται πως ήταν η μοναδική επιζήσασα, η Χιντ έμεινε στη γραμμή για τρεις ώρες με τους συντονιστές, οι οποίοι προσπάθησαν να την παρηγορήσουν, καθώς προετοιμάζονταν να στείλουν ένα ασθενοφόρο.

«Ελάτε και πάρτε με», ακουγόταν η φωνή της Χιντ ενώ το παιδί έκλαιγε με απόγνωση, σε ένα άλλο ηχητικό. «Φοβάμαι τόσο πολύ, σας παρακαλώ ελάτε».

Η PCRS λέει πως έπειτα από συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό μέσω μεσολαβητών και αφότου έλαβε το πράσινο φως, αποφάσισε πως ήταν επαρκώς ασφαλές να στείλει ένα ασθενοφόρο με διμελές πλήρωμα, τον Γιούσεφ Ζέινο και τον Άχμεντ αλ Μαντχούν.

«Στην τελευταία επικοινωνία μας με την ομάδα, είπαν ότι οι δυνάμεις κατοχής τους στόχευαν με όπλο με δέσμη λέιζερ. Ακούσαμε πυροβολισμούς και έπειτα μια έκρηξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ερυθράς Ημισελήνου στη Ραμάλα, Νέμπαλ Φαρσάχ.

Η επαφή τότε χάθηκε και με το ασθενοφόρο και με τη Χιντ, αφήνοντας τις οικογένειές τους, τους συναδέλφους τους και πολλούς σε ολόκληρο τον κόσμο με την ανησυχία για την τύχη τους.

«Ενώ συνεχίζουμε να ερευνούμε τι ακριβώς συνέβη, θέλουμε να επαναλάβουμε ότι οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται, κανένα παιδί δεν θα πρέπει να φοβάται για τη ζωή τους, περιστοιχισμένο από τα πτώματα των συγγενών του. Το ότι αυτές ήταν ενδεχομένως οι τελευταίες στιγμές της ζωής της Χιντ είναι συγκλονιστικό και αφόρητο», δήλωσε στο Ρόιτερς ένας εκπρόσωπος τύπου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button