ΕνημέρωσηΟικονομία

«Βαριά» πρόστιμα για τυχόν παραβάσεις των νέων όρων και ανάκληση της άδειας διαμονής – Galaksias Portal News

To νέο πιο αυστηρό καθεστώς της Golden Visa είναι γεγονός, μετά την ψήφιση της τροπολογίας με τα νέα όρια και κανόνες που την διέπουν στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την φορολόγηση των πολυεθνικών, προβλέποντας μάλιστα «τσουχτερά» πρόστιμα σε όσους παρεκκλίνουν από τις επιταγές του υπουργείου Οικονομικών.

Oι κάτοχοι της Golden Visa εφόσον παραβατούν, όχι απλά θα τους αφαιρείται η πενταετής άδεια διαμονής που τους παραχωρήθηκε με την απόκτηση του ακινήτου στην Ελλάδα, αλλά θα βρίσκονται διπλά αντιμέτωποι με το ελληνικό Δημόσιο καθώς οι «καμπάνες» θα πέφτουν και μάλιστα ιδιαίτερα βαριές.

Kαι τούτο, διότι το οικονομικό επιτελείο είναι ιδιαίτερα αυστηρό ειδικά σε ό,τι αφορά ζητήματα εκμετάλλευσης των ακινήτων της Golden Visa για βραχυχρόνιες μισθώσεις ή για χρήσεις που δεν προβλέπεται από τη νέα τροπολογία.

Ως εκ τούτου, γίνεται καθαρό πως τα ακίνητα που αποκτώνται κατά πλήρη κυριότητα από πολίτες τρίτων χωρών για την αρχική χορήγηση ή ανανέωση άδειας μόνιμης διαμονής επενδυτή δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως έδρα ή υποκατάστημα επιχείρησης και σε περίπτωση παράβασης η άδεια διαμονής ανακαλείται και επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ στους κυρίους ή/και κατόχους του ακινήτου.

Τριπλάσιο σε μέγεθος (150.000 ευρώ) είναι το πρόστιμο που επιβάλλεται σε περίπτωση μη τήρησης της προϋπόθεσης υλοποίησης της πλήρους αποκατάστασης των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας ή η ολική ανακατασκευή τους, ανεξαρτήτως της αιτίας, στην οποία οφείλεται η αλλοίωση ή η κατάρρευση ή η κατεδάφιση των κτιρίων ή των τμημάτων αυτών.

Επιπλέον, σε περίπτωση που συναφθεί συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου το οποίο θεωρείται διατηρητέο, χωρίς να ληφθεί υπόψη η απαγόρευση μεταβίβασης προτού ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάσταση ή ολική ανακατασκευή του, η άδεια διαμονής ανακαλείται και επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο και πάλι 150.000 ευρώ στους κυρίους ή/και κατόχους του ακινήτου.

Επισημαίνεται πως τα πρόστιμα του παρόντος αποτελούν δημόσια έσοδα και εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Το οικονομικό επιτελείο στην αιτιολογική του έκθεση εξηγεί την αυστηροποίηση του πλαισίου, τονίζοντας πως η νέα πολιτική για την Golden Visa συνολικά εντάσσεται στην κυβερνητική πολιτική για αύξηση του αποθέματος οικιών που είναι διαθέσιμες για στέγαση οικογενειών, με σκοπούμενο αποτέλεσμα και τη μείωση του ύψους των μισθωμάτων των οικιών, που διατίθενται για κατοικία.

To άρθρο Golden Visa: «Βαριά» πρόστιμα για τυχόν παραβάσεις των νέων όρων και ανάκληση της άδειας διαμονής δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button