Επικαιρότητα

Οι «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ ΑΕ» στη 2η Διακρατική Συνάντηση των Εταίρων του δικτύου Cities@Heart

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός “ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ Α.Ε.” συμμετείχε από τις 6 έως τις 7 Μαρτίου 2024, στην 2η Διακρατική Συνάντηση (2nd Transnational Meeting) των εταίρων του δικτύου Cities@Heart, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας URBACT IV 2021-2027, στην Γρανάδα της Ισπανίας.

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός εκπροσωπήθηκε, στην συνάντηση, από την Συντονίστρια της ομάδας έργου του Οργανισμού, κα Αθανασία Κουτσή κι ένα ακόμη μέλος της, την κα Ελένη Ακρίβου, καθώς και από το στέλεχος του Δήμου Λαμιέων, κα Αφροδίτη Πολιτοπούλου, εκπρόσωπο της Τοπικής Ομάδας Δράσης (ULG), που έχει συσταθεί για τις ανάγκες του έργου.

O Ángel Luis Benito Pérez έκανε ανάλυση και αναφορά στις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη της Γρανάδας λόγω της αλλαγής του κλίματος και του εξευγενισμού (gentrification). Για παράδειγμα, για να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στο κέντρο της πόλης και στα περίχωρά της, η πόλη δημιούργησε το Granada Respira, ένα έργο αστικής αναζωογόνησης για τη δημιουργία ενός κατάφυτου δακτυλίου γύρω από την πόλη με τη φύτευση 2 εκατομμυρίων δέντρων σε 2 χρόνια.

Επιπλέον, ο Daniel Galan of the Tourism Bureau παρουσίασε τον μετασχηματισμό της τουριστικής στρατηγικής της πόλης μετά από ένα εθνικό σχέδιο για πράσινη Τουριστική βιομηχανία. Η Γρανάδα, αντιμέτωπη με το πρόβλημα του υπερτουρισμού, εργάζεται για την αποτελεσματική εκτροπή του πλήθους σε διαφορετικές περιοχές της πόλης και χρησιμοποιεί ψηφιακές καινοτομίες, όπως ένα power kiosk AI 24/7 για να απαντά στις ερωτήσεις των τουριστών.

Εκπροσωπώντας τον επικεφαλής εταίρο και το Métropole du Grand Paris, ο Alexandre FAURE, Γραμματέας του Συμβουλίου Ανάπτυξης, παρουσίασε διάφορες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση ζητημάτων κλιματικής αλλαγής στην περιοχή του Παρισιού, ιδίως ένα διεθνές συνέδριο για την πολιτική της πυκνότητας για να ενθαρρύνει τα καινοτόμα μοντέλα να μοιράζονται χώρο και να χρησιμοποιούν καλύτερα τους πόρους μας.

Στα πλαίσια του διαδραστικού μέρους της συνάντησης, τα μέλη του δικτύου συμμετείχαν σε εργαστήρια (workshops) για την κλιματική αλλαγή και τη συλλογή δεδομένων με την επικεφαλής εμπειρογνώμονα Mar Santamaria Varas. Ένας εταίρος, η Μητροπολιτική Περιοχή της Κρακοβίας, μοιράστηκε το παράδειγμά του που είναι μια στρατηγική για το κλίμα με «χάρτες ευαισθησίας». Αυτό το έγγραφο παρέχει γεωγραφικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση του κινδύνου πλημμύρων, κατολισθήσεων, κυμάτων καύσωνα, ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή άλλων ακραίων κλιματικών συνθηκών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή στο κέντρο της πόλης.

Επιπλέον, ο GABRIEL J. FERNÁNDEZ ADARVE, (Albaicín Renovation Office Technical Director) παρουσίασε την λύση της πόλης για την καταπολέμηση του gentrification (εξευγενισμού) και τη διατήρηση των κατοίκων στο κέντρο της πόλης. Η πόλη δημιούργησε ένα πρόγραμμα για την παροχή ατομικής καθοδήγησης και χρηματοδότησης για σχεδόν 600 νοικοκυριά με την ανάγκη ανακαίνισης των ακινήτων τους.

Στο ίδιο πνεύμα, οι Mª de la Barca Fernández-Reinoso Santamaría και Alfonso Bermejo Oroz της ABBA Architecture, ειδικοί ανακαίνισης κτιρίων παρουσίασαν το σχέδιό τους για την ανακαίνιση και την αποκατάσταση του ορφανοτροφείου Casa Cuna, μια πρωτοβουλία με στόχο τη διατήρηση ιστορικών κτιρίων και την παροχή νέων χρήσεων για αυτούς τους χώρους στο κέντρο της πόλης.

Ο Javier Perez Saez και η Elena Del Moral (OSCE) παρουσίασαν την Ενεργειακή Κοινότητα της Γειτονιάς της Αλάμπρα συνοδευόμενοι από τον @OSCE. Οι ενεργειακές κοινότητες επιτρέπουν σε ομάδες πολιτών να παράγουν, να μοιράζονται και να καταναλώνουν τη δική τους ανανεώσιμη ενέργεια. Ενεργό στην προστατευόμενη περιοχή κληρονομιάς της περιοχής της Αλάμπρα, το έργο της Γρανάδας είναι μοναδικό σε όλη την Ισπανία.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button