Υγεία & Διατροφή

Έλεγχος σε καινοτόμες θεραπείες για δευτερογενή καρκίνο – Galaksias Portal News

Νέα σήμανση σε 6 εγκεκριμένες θεραπείες CAR-T ζητά η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ώστε να αναφέρεται ο κίνδυνος νέου αιματολογικού καρκίνου

Προειδοποιητική σήμανση στις κυτταρικές θεραπείες CAR-T που χορηγούνται σε αιματολογικές κακοήθειες – κυρίως λεμφώματα, ζήτησε από τις παρασκευάστριες φαρμακευτικές ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων FDA, καθώς ασθενείς που υποβλήθηκαν στις θεραπείες αυτές ανέπτυξαν δευτερογενείς αιματολογικούς καρκίνους, όπως μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα.

Ο Οργανισμός έστειλε επιστολές στις φαρμακευτικές Bristol Myers Squibb, Johnson & Johnson, Novartis και Kite της Gilead, αναφέροντας πως «υπάρχει κίνδυνος κακοήθειας στα Τ λεμφοκύτταρα με σοβαρές επιπτώσεις που περιλαμβάνουν νοσηλεία και θάνατο μετά από ανοσοθεραπεία με αυτόλογη μεταμόσχευση CAR-T» και βάσει των διαπιστώσεων αυτών, «η νεότερη ενημέρωση ασφαλείας θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη σήμανση του φαρμάκου».

Οι θεραπείες με CAR-T έχουν εγκριθεί και χορηγούνται σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα, λέμφωμα μεγάλων β κυττάρων και άλλους αιματολογικούς καρκίνους.

Η κίνηση του FDA θεωρείται αναμενόμενη ύστερα από ανακοίνωση προ λίγων μηνών ότι «διερευνά έναν «σοβαρό» κίνδυνο κακοήθειας των Τ-κυττάρων» με τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα. Είχε ήδη λάβει 19 αναφορές για κακοήθειες των Τ-κυττάρων, με τις 14 να προέρχονται από το μητρώο φαρμακοεπαγρύπνισης για αυτοαναφερόμενα ανεπιθύμητα συμβάντα.

Θεραπεία με CAR-T κύτταρα

Oι κακοήθειες των Τ- κυττάρων εκτιμώνται περίπου σε 140 περιστατικά ανά 100.000 ασθενείς που έχουν ακολουθήσει θεραπεία CAR-T

Υπό παρακολούθηση τέθηκαν και οι έξι εγκεκριμένες θεραπείες CAR-T. Το FDA επεσήμανε όμως πως τα οφέλη από τη θεραπεία συνεχίζουν να υπερτερούν έναντι των κινδύνων, γι΄ αυτό διαπιστώθηκε η ανάγκη για περαιτέρω ρύθμιση της χρήσης τους.

Η διατύπωση του αμερικανικού οργανισμού κάνει λόγο για αυτόλογη μεταμόσχευση, αφήνοντας έξω από τα ζητήματα κινδύνου τις ετερόλογες ή αλλογενείς μεταμοσχεύσεις.

Σε σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine προ ημερών, ειδικοί στις κυτταρικές θεραπείες, μεταξύ των οποίων και οι πρωτοπόροι στις CAR-T θεραπείες Bruce Levine και Carl June από την Ιατρική Σχολή Penn, ανέφεραν ότι «τα κέντρα θεραπείας θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις εμπορικές συμφωνίες τους για τα προϊόντα CAR-T που έγιναν με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες ασφάλειας. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι «το ποσοστό των κακοηθειών των Τ-κυττάρων που παρατηρήθηκαν είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που παρατηρείται με ορισμένες άλλες θεραπείες».

Δευτερογενείς κακοήθειες

Αυτό που συζητείται τώρα μεταξύ των ειδικών, είναι πώς ο κίνδυνος για δευτερογενείς κακοήθειες μπορεί να επηρεάσει τον υπολογισμό του FDA στην σχέση οφέλους και κινδύνου, ενόσω οι θεραπείες με CAR-T εγκρίνονται για θεραπεία σε πρωιμότερα στάδια. Για παράδειγμα θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα διερευνάται ως θεραπεία δεύτερης γραμμής, ενώ άλλες δύο θεραπείες διερευνώνται για χρήση τους η μία ως τρίτης γραμμής θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα και η άλλη ως πρώτη γραμμή θεραπείας για το λέμφωμα μεγάλων β΄ κυττάρων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Επιδημιολογικά, βάσει των αναφορών οι κακοήθειες των Τ- κυττάρων εκτιμώνται περίπου σε 140 περιστατικά ανά 100.000 ασθενείς που έχουν ακολουθήσει θεραπεία CAR-T. Οι περιπτώσεις αυτές «είναι πολύ λίγες για να υπάρξουν συμπεράσματα», αν και παρατηρούνται σε καρκινοπαθείς που έχουν ακολουθήσει ανοσοθεραπεία, ανέφερε η επενδυτική αναλύτρια της Leerink Partners Ντάινα Γκρέιμπος, η οποία τόνισε πως παραμένει άγνωστο αν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ αυτόλογων θεραπειών CAR-T και δευτερογενών κακοηθειών των Τ – λεμφοκυττάρων. Κατέληξε λέγοντας πως αξίζει αυτό το πολύ μικρό ρίσκο σε σύγκριση με το όφελος, ειδικά αν πρόκειται για θεραπείες με πολύ ισχυρά θεραπευτικά αποτελέσματα και αποδεδειγμένη συνολική επιβίωση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button