Κόσμος

Οργή στο Δουβλίνο καθώς το πρόγραμμα Ρουάντα του Σούνακ στρέφει τους μετανάστες στην Ιρλανδία

Προβλήματα στην Ιρλανδία προκαλεί η βρετανική απειλή απέλασης στη Ρουάντα με την κυβέρνηση του Δουβλίνου να μην κρύβει την έντονη ενόχλησή της.

Συνέπεια αυτού οι μετανάστες κατευθύνονται προς την Ιρλανδία όπως δήλωσε την Παρασκευή (26/4) σε βρετανική εφημερίδα ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα-ναυαρχίδα του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, να αποστέλλονται αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα εάν φθάνουν στη Βρετανία παρανόμως, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και η κυβέρνηση θέλει οι πρώτες πτήσεις να πραγματοποιηθούν σε 10-12 εβδομάδες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μίχολ Μάρτιν δήλωσε στην εφημερίδα The Daily Telegraph ότι η πολιτική ήδη επηρεάζει την Ιρλανδία διότι ο κόσμος «φοβάται» να παραμείνει στη Βρετανία.

Μάλιστα δήλωσε ότι όσοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν άσυλο θέλουν να «βρουν ένα καταφύγιο εδώ και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντίθεση με την πιθανότητα απέλασης στη Ρουάντα».

Το σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, που είναι τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το μοναδικό χερσαίο σύνορο μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Το σύνορο αυτό είναι ουσιαστικά ανοικτό, χωρίς ελέγχους για τη μετανάστευση –μια βασική προϋπόθεση της συμφωνίας που οδήγησε τη Βρετανία εκτός της ΕΕ το 2020, με στόχο να αποφευχθεί ένα πιθανό σημείο ανάφλεξης δεδομένου του ιστορικού συγκρούσεων στη νήσο.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button