ΕνημέρωσηΟικονομία

Πατάει «γκάζι» η ελληνική βιομηχανία φέτος – Galaksias Portal News

Σημαντική άνοδος 5,6% σημειώθηκε το μήνα Μάρτιο στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της υψηλής τάσης, δηλαδή του τμήματος που αφορά τις βιομηχανίες της χώρας.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η άνοδος στην υψηλή τάση ήταν 3,7% τον Ιανουάριο, 10,1% το Φεβρουάριο και 5,6% το Μάρτιο, δηλαδή πρόκειται για μια υγιή ανάκαμψη μετά από τη διετία της ενεργειακής κρίσης που είχε ρίξει κατακόρυφα τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανία.

Πλέον η ομαλοποίηση των τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου επιτρέπει στις βιομηχανικές μονάδες να ανεβάσουν ξανά στροφές και να ενισχύσουν την παραγωγή τους.

Το ίδιο δεν φαίνεται να συμβαίνει στις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών. Η συνολική ζήτηση αυξήθηκε στο σύστημα κατά 4,5% τον Ιανουάριο και στη συνέχεια υποχώρησε κατά 4,2% και 6,2%. Αυτό, όμως, είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς εποχιακά η ζήτηση μειώνεται από το χειμώνα προς την άνοιξη στα νοικοκυριά εφόσον δεν υπάρχουν ανάγκες για θέρμανση.

Στο σκέλος της παραγωγής ηλεκτρισμού, το 48,85% καλύφθηκε με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το Μάρτιο, το 44,16% με θερμικές μονάδες και το 6,98% με υδροηλεκτρικά.

Το ισοζύγιο στις διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες ήταν αρνητικό, καθώς η Ελλάδα εισήγαγε 128 περισσότερες γιγαβατώρες από όσες εξήγαγε.

Τέλος, στην εκπροσώπηση φορτίου, στην κορυφή βρέθηκε το Μάρτιο η ΔΕΗ με μερίδιο 50,76% επί της αγοράς. Ακολούθησε η Μυτιληναίος με 15,59% και η Ήρων με 12,03%.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button