Επικαιρότητα

Η προφητική παρέμβαση του Γιάννη Κουράκη για το μεταναστευτικό – Galaksias.com

ο κ. Κουράκης τo 2021 είχε αναφερθεί στη δίκαιη κατανομή των ευθυνών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από τα κράτη – μέλη της ΕΕ και είχε επισημάνει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κοινού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης βασισμένου στον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη

Προφητική αποδείχτηκε η παρέμβαση του Γιάννη Κουράκη για το ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα το 2021, όταν ήταν πρόεδρος της ΠΕΔΚ, είχε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών και εκπροσωπώντας την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος μια δέσμη προτάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κουράκης είχε αναφερθεί στη δίκαιη κατανομή των ευθυνών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από τα κράτη – μέλη της ΕΕ και είχε επισημάνει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κοινού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης βασισμένου στον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη.

Έτσι τρία χρόνια μετά το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινείται στην ίδια πορεία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρία χρόνια και πιο συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2021 στην συνεδρίαση που έλαβε χώρα ο κ. Κουράκης είχε επισημάνει ότι «η Ευρώπη» θα έπρεπε «επιτέλους να συμφωνήσει σε ένα κοινό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης, βασισμένο στην αλληλεγγύη.  Δίκαιη κατανομή ευθυνών σημαίνει όχι μόνο επιλογή να πληρώσουμε για τον επαναπατρισμό των μεταναστών, αλλά και βούληση να τους υποδεχτούμε και να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν στις κοινωνίες μας».

Παράλληλα ο κ. Κουράκης είχε τονίσει ότι θα έπρεπε να εξευρεθεί μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση των παράτυπων αφίξεων και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, τονίζοντας ότι «το θέμα της μετανάστευσης πρέπει να πάψει να αποτελεί μοχλό πίεσης στην γεωπολιτική σκακιέρα της Μεσογείου, δημιουργώντας ασφυξία στο σύστημα και οδηγώντας σε εξαθλίωση δεκάδες  χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button