ΕνημέρωσηΠολιτική

Τελικός προορισμός η Ουκρανία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ – Galaksias Portal News

Πέρασε από τη Βουλή η πώληση «μη επιχειρησιακά αναγκαίων» πυρομαχικών στην Τσεχία. «Τελικός παραλήπτης των πυρομαχικών» είναι η Ουκρανία υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που καταψήφισε.

Κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής η πώληση μη επιχειρησιακά αναγκαίων πυρομαχικών του ελληνικού στρατού στην Τσεχία.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της σύμβασης, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά.

Η πώληση αφορά την πώληση βλημάτων για πυροβόλα και άρματα μάχης με διαμετρήματα των 40, 73, 90, 105, 155 χιλιοστών και φυσίγγια 7,62mm με κόστος 174 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Τσεχίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι καταψήφισε τη συγκεκριμένη πώληση, καθώς είναι αντίθετος με την αποστολή εξοπλισμών στην Ουκρανία, «η οποία είναι ο τελικός παραλήπτης των πυρομαχικών».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ξεκάθαρες θέσεις όσον αφορά την άμυνά μας, θέσεις στις οποίες παραμένει σταθερός», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωση της, προσθέτοντας ότι «ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ψήφισε υπέρ της πώλησης πυρομαχικών στην Τσεχία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, καθώς τα πυρομαχικά αυτά θα έχουν ως τελικό προορισμό την Ουκρανία».

Σημειώνει ότι «ως αξιωματική αντιπολίτευση έχουμε καταδικάσει απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας, όμως συγχρόνως έχουμε εκφράσει την αντίρρησή μας στην ενίσχυσή της με οπλικά συστήματα, ειδικά από την Ελλάδα».

Η Τσεχία έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία με στόχο την αγορά 800.000 βλημάτων πυροβολικού που προορίζονται για την Ουκρανία, με δεκάδες χώρες να έχουν ήδη ανακοινώσει τη συμμετοχή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι αντιθέτως ψήφισε υπέρ της προμήθειας ελικοπτέρων, «καθότι παραμένει συνεπής στη δυνατότητα ενίσχυσης της εθνικής μας άμυνας». Την Τρίτη (02.04.2024) κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή η αγορά 35 επιθετικών ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk από τις ΗΠΑ.

Βλήματα λευκού φωσφόρου με τελικό προορισμό την Ουκρανία πουλά η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε πως «στη σημερινή (σ.σ. 02.04.2024) συνεδρίαση της επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, η κυβέρνηση της ΝΔ, πρωτοστατώντας στη στήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ στο μέτωπο της Ουκρανίας, στον πόλεμο με την Ρωσία, κατέθεσε για άλλη μια φορά για έγκριση, νέο κατάλογο με οπλικά συστήματα και πυρομαχικά προς ”πώληση”, πλέον των άγνωστων τεράστιων ποσοτήτων που έχουν ήδη αποσταλεί από τις αρχές του πολέμου».

To άρθρο Ψηφίστηκε από τη Βουλή η πώληση πυρομαχικών στην Τσεχία: Τελικός προορισμός η Ουκρανία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button