ΕνημέρωσηΟικονομία

Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον Ιούνιο μία σταθερή, αλλά σταδιακή πορεία μείωση επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τον Ιούνιο σε μια σταθερή, αλλά σταδιακή πορεία μειώσεων των επιτοκίων που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Οι ερωτηθέντες αναμένουν μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από την ΕΚΤ κατά το πρώτο τρίμηνο – επί του παρόντος σε ρεκόρ 4% – στη συνεδρίαση πολιτικής μετά την επερχόμενη σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου στις 11 Απριλίου.

Παρόμοιες κινήσεις θα ακολουθούν μία φορά το τρίμηνο, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 2,25% αργά 2025.

Οι αξιωματούχοι φαίνεται να έχουν σχεδόν συμφωνήσει ότι ο Ιούνιος είναι ο μήνας για να αρχίσει να ανακαλεί τους περιορισμούς πολιτικής. Ο επακόλουθος ρυθμός χαλάρωσης είναι λιγότερο σαφής, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να επιμένει ότι θα καθοδηγείται αυστηρά από τις οικονομικές επιδόσεις – και άλλους ήδη απασχολημένους να σχεδιάζουν την προτιμώμενη πορεία τους.

«Δεδομένου ότι η έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον φαίνεται να έχει σχεδόν αποφασιστεί, η προσοχή θα στραφεί τώρα σε αυτό που καθορίζει την ταχύτητα της νομισματικής χαλάρωσης», δήλωσε ο Kρίστιαν Τέντμαν (Kristian Toedtmann), οικονομολόγος της Dekabank. «Τα μέλη του Συμβουλίου δεν φαίνεται να έχουν κοινή αντίληψη της εξάρτησης από τα δεδομένα».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button