ΑθλητικάΕνημέρωση

Η Πορτογαλία κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν για την κατάσχεση πλοίου στον Κόλπο

Η Πορτογαλία δήλωσε την Τρίτη ότι κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν για να καταδικάσει την επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ και να απαιτήσει την απελευθέρωση ενός πλοίου με πορτογαλική σημαία που κατασχέθηκε στον Κόλπο το Σαββατοκύριακο.

«Η πορτογαλική Κυβέρνηση εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή, καλώντας για μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και «επανέλαβε με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την πρόσφατη επίθεση κατά του κράτους του Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συνάντηση επέτρεψε επίσης μια νέα έκκληση για άμεση απελευθέρωση του πλοίου MSC Aries», ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που εκμεταλλεύεται ο ιταλο-ελβετικός όμιλος MSC που κατασχέθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν το Σάββατο για φερόμενες σχέσεις με το Ισραήλ.

Τη Δευτέρα, το Ιράν είπε ότι το πλοίο παραβίασε το διεθνές ναυτιλιακό δίκαιο και υποβάλλεται σε «απαραίτητες έρευνες».

«Το πλοίο κατευθύνθηκε στα χωρικά ύδατα του Ιράν επειδή παραβίασε τους διεθνείς ναυτιλιακούς νόμους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλήρωμα του πλοίου απέτυχε «να απαντήσει επαρκώς σε ερωτήσεις των ιρανικών αρχών», είπε σε ενημέρωση, προσθέτοντας: «Είναι βέβαιο ότι αυτό το πλοίο ανήκει στο Σιωνιστικό καθεστώς», αναφερόμενος στο Ισραήλ.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλαν την κατάσχεση ως πειρατεία, με το Ισραήλ να απαιτεί επίσης να χαρακτηριστούν οι Φρουροί της Επανάστασης ως «τρομοκρατική οργάνωση» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κατάσχεση του πλοίου έλαβε χώρα ώρες πριν το Ιράν εξαπολύσει την πρώτη του άμεση επίθεση κατά Ισραήλ, εκτοξεύοντας εκατοντάδες drones και πυραύλους, τα οποία αναχαιτίστηκαν, σχεδόν όλα, από το Ισραήλ και τους συμμάχους του.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button