Επικαιρότητα

“Μαύρη” χρονιά το 2023 για τα εργατικά δυστυχήματα – Το δεύτερο περιστατικό μέσα στο 2024 η πτώση του 59χρονου στο φρεάτιο (vid)

Ένα ακόμη μεροκάματο του τρόμου στην Κρήτη – Νεκρός 59χρονος εργαζόμενος, που βρέθηκε στο κενό ενώ εκτελούσε εργασίες σε ανεγειρόμενη οικοδομή

Τραγικό θάνατο βρήκε χθες το μεσημέρι ένας ακόμη εργάτης που χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας, όταν έπεσε από ύψος 5 μέτρων σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή. Πρόκειται για άνδρα πακιστανικής καταγωγής 59 χρονών, που βρέθηκε στο κενό όταν έπεσε σε φρεάτιο ασανσέρ νέας οικοδομής στη λεωφόρο Κνωσού, σε κάθετο δρόμο, στην οδό Αργιλιάς. 

Το εργατικό δυστύχημα είναι το δεύτερο στην Κρήτη με την έναρξη του 2024, μετά από μία χρονιά τραγική που προηγήθηκε για το νησί μας, όπου μέσα στο 2023 σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να δουλέψουν για να επιβιώσουν και να ζήσουν τις οικογένειές τους! 

Ο εργάτης βρήκε φριχτό θάνατο, όταν στη διάρκεια σοβαντίσματος έπεσε στο φρεάτιο του ασανσέρ, ενώ αμέσως οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του εργολάβου του εργοταξίου. Στο σημείο της τραγωδίας έφτασε κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ενώ για τον απεγκλωβισμό του άψυχου, πλέον, σώματος του άτυχου 59χρονου έδωσαν μάχη άνδρες της 3ης ΕΜΑΚ. Μετά τον απεγκλωβισμό, το θύμα παρελήφθη από γραφείο τελετών. 

Νωρίτερα, στη διάρκεια της επιχείρησης απεγκλωβισμού του είχε κληθεί και το ΕΚΑΒ, που όμως παραλαμβάνει τραυματίες σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και δεν επιτρέπεται να παραλάβει κάποιον που έχει χάσει τη ζωή του. 

«Κανένα μέτρο προστασίας» 

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας στο συγκεκριμένο εργοτάξιο! Το συνδικάτο «εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του εργάτη που έχασε τη ζωή του σήμερα (σ.σ. χθες), εκτελώντας εργασίες σοβαντίσματος σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή. 

Το νέο εργατικό δυστύχημα, που σημειώθηκε νωρίτερα στην πόλη μας με θύμα έναν συνάδελφο 59 ετών, έπειτα από πτώση από μεγάλο ύψος μέσα σε φρεάτιο ασανσέρ, έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα των ατυχημάτων, που, δυστυχώς, ο κλάδος των κατασκευών κατέχει τη θλιβερή πρωτιά. 

Μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας. 

Είναι θλιβερό συνάνθρωποί μας να χάνουν τη ζωή τους στο μεροκάματο. Απαιτούμε την άμεση στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας και των υπόλοιπων ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για να μπει φρένο στα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς (…)», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το δεύτερο μες στο 2024 

Το εργατικό αυτό δυστύχημα ήταν το δεύτερο μέσα στο 2024. Το πρώτο δυστύχημα ήταν αυτό που συνέβη σε χώρο ξενοδοχείου στο Σίσι Λασιθίου, το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου, όταν αλλοδαπός άνδρας, ηλικίας περίπου 30 ετών, καταπλακώθηκε από τοίχο. 

“Μαύρη” χρονιά το 2023 – Δεκατρία άτομα έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας 

Να υπενθυμίσουμε ότι, για τη χρονιά που μας πέρασε, στα 13 έφτασαν τα εργατικά δυστυχήματα στην Κρήτη, με το τελευταίο μάλιστα να έχει συμβεί στο Ρέθυμνο τις μέρες των Χριστουγέννων! 
Ο τραγικός κατάλογος των συμβάντων στο φονικό μέτωπο των εργατικών δυστυχημάτων στην Κρήτη για το 2023 έχει, ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, ως εξής: 

– Τον Φεβρουάριο, ένας 40χρονος άνδρας έκοψε το χέρι του με αλυσοπρίονο στο Ηράκλειο. 
– Τον ίδιο μήνα, ένας άνδρας έχασε τη ζωή του στο Τυμπάκι, μετά από μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε αντιπροσωπία αυτοκινήτων. 
– Τον Μάρτιο, ηλικιωμένος καταπλακώθηκε από τοίχο ενώ οδηγούσε τρακτέρ. 
– Τον ίδιο μήνα σκοτώθηκε εργάτης 50 χρονών, που έπεσε από σκαλωσιά στη Αγιά Μυλοποτάμου. 
– Επίσης τον Μάρτιο έφυγε από τη ζωή υπάλληλος καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, μετά από εργατικό δυστύχημα. 
– Τον Μάιο, τη ζωή του έχασε ένας 66χρονος άνδρας στο Ηράκλειο, μετά από ατύχημα που είχε με το τρακτέρ του. 
– Τον ίδιο μήνα, το ίδιο υπέστη ένας ηλικιωμένος, που σκοτώθηκε στο Ηράκλειο. 
– Αλλά τον Μάιο κι ένας 15χρονος στην Κρήτη σκοτώθηκε μετά τον εγκλωβισμό του σε αγροτικό μηχάνημα. 
– Τον Ιούνιο, πάλι στην Κρήτη, ένας 39χρονος άνδρας έπεσε στο κενό από σκαλωσιά, με βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
– Τον Ιούλιο, ναύτης 54 χρόνων πέθανε από ανακοπή καρδιάς εν ώρα εργασίας στα Χανιά. 
– Τον Αύγουστο, με συμπτώματα θερμοπληξίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, για να καταλήξει μετά, ένας 67χρονος εργατοτεχνίτης που συμμετείχε σε ανασκαφικές εργασίες κοντά στην παραλία Θόλος. 
– Τον Οκτώβριο, ένας 42χρονος εργαζόμενος καταπλακώθηκε από το βαρύ μηχάνημα που χειριζόταν στο Ρέθυμνο. 
– Και στις 23 Δεκεμβρίου, πάλι στο Ρέθυμνο, άνδρας 35 χρονών έχασε τη ζωή του μέσα στο εργοτάξιο ανάπλασης στην περιοχή Ατσιπόπουλου, όταν χτυπήθηκε από σκαφτικό μηχάνημα. 
 

 

 

 

 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button