ΕνημέρωσηΠολιτική

Οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία – Επιστολική και στις εθνικές εκλογές – Galaksias Portal News

Για το νέο δικαστικό χάρτη και όχι μόνο τοποθετήθηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τόνισε στη Βουλή ότι στόχος είναι η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης ενώ έκανε αναφορά και στην απόφαση του Τριμελούς Πλημμελλιοδικείου για την τραγωδία στο Μάτι. «Δικαιοσύνη που αργοπορεί δεν είναι δικαιοσύνη», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλούμενος ρήση Βρετανού πρωθυπουργού τον 19ο αιώνα,.

Χαρακτήρισε το σημερινό νομοσχέδιο μια ιστορική μεταρρύθμιση και μια τομή σε ένα πρόβλημα διαχρονικό και είπε ότι θα προστεθούν ακόμα 1.000 δικαστές στην πρώτη γραμμή.

Απαντώντας στις αμφισβητήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός είπε ότι «μεταρρύθμιση είναι κάθε σημαντική αλλαγή που έχει αργήσει λόγω ιστορικών αγκυλώσεων. Ο πρώτος που την έκρινε απαραίτητη ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1911 και δοκίμασε ξανά το 1931 και δοκιμάστηκε άλλες 4 φορές με τελευταία το 1999 όταν μια διαφωνία του Αρείου Πάγου σε ένα άρθρο οδήγησε στην αναβολή του. Η ΝΔ τότε από την θέση της αντιπολίτευσης είχε στηρίξει αυτή τη μεταρρύθμιση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι ως προς την διάγνωση του προβλήματος μπορούν να συμφωνήσουν όλοι ειδικά όσον αφορά στις καθυστερήσεις. Η χρονοτριβή γίνεται και επιχείρημα στα χέρια όσων θέλουν να αμφισβητήσουν το κράτος δικαίου και πιστεύουν στις θεωρίες συνομωσίας.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι. «Χθες ανέκυψε και το ζήτημα με τις ποινές για το Μάτι. Των 104 νεκρών. Ύστερα από έξι ολόκληρα χρόνια και μάλιστα εν μέσω διαμαρτυριών καθώς η χρονοτριβή στην εξέταση σοβαρών υποθέσεων ανοίγει τον δρόμο της αμφιβολίας. Τα αδικήματα της υπόθεσης κρίθηκαν με βάση ένα ευμενέστερο πλαίσιο που ίσχυε επί σύριζα αν ήταν με το δικό μας θα ήταν αυστηρότερες. Πράγματι υπήρξε μεγάλη αργοπορία και τρίτον η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί. Έχει τα θεσμικά αντίβαρα να διορθώσει τυχόν αστοχίες της. Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες και εφόσον η ίδια η δικαιοσύνη το αποφασίσει θα περιμένουμε με την παρότρυνση οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Έπρεπε να έρθει η δική μας κυβέρνηση για να ιδρύσει αναδιοργανώσει την πολιτική προστασία και το 112. Αυτή την ενεργοποίηση του κράτους συμπληρώνει η σημερινή μεταρρύθμιση».

Δείτε όλη την τοποθέτηση του πρωθυπουργού 

Μητσοτάκης: Θα αξιοποιήσουμε την επιστολική ψήφο και για τις εθνικές εκλογές του 2027

Αναφερόμενος στην άρνηση της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ  λέει όχι σε όλα, ναι στο τίποτα, μιλάει για κράτος δικαίου με δύο υπουργούς καταδικασμένους, μιλάει για τη δημοκρατία, όταν ξέχασε να καταθέσει υπόμνημα κατά του φασισμού. Αθροίζονται 15 δισεκατομμύρια από τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε συνέντευξη του Προέδρου του, αλλά δεν λέτε πόσους φόρους θα βάλετε, αλλά αυτός ο λαϊκισμός οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία».

Απευθυνόμενος και στο ΠΑΣΟΚ είπε: «Είχα περισσότερες προσδοκίες από το ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά που συζητάμε σήμερα τα επεδίωξαν οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, τελευταίος ο Γιώργος Παπανδρέου, αναρωτιέμαι πώς ένα κόμμα που θέλει να λέγεται προοδευτικό πως γίνεται τόσο οπισθοδρομικό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολική ψήφο και εξέφρασε την ικανοποίησή του που πάνω από 200.000 πολίτες ενεγράφησαν στην σχετική πλατφόρμα αξιοποιώντας τον θεσμό. Τα κόμματα που καταψήφισαν την επιστολική ψήφο είδα ότι έκαναν καμπάνια υπέρ της επιστολικής ψήφου και καλά κάνατε, τόνισε και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε «Φαντάζομαι όταν έρθει η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το θεσμό και στις εθνικές εκλογές του 2027 δεν θα είστε αντίθετοι, έτσι δεν είναι;»

Όσον αφορά στις ευρωεκλογές τόνισε ότι «Μετά το Πάσχα μπαίνουμε στην τελική ευθεία και είναι σημαντικό να μην αφήσουμε την τοξικότητα στο δημόσιο λόγο. Θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και την προ ημερησίας συζήτηση που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία. Οι πολίτες περιμένουν από εμάς προτάσεις για το αύριο της Ελλάδας και της Ευρώπης, θέλουν αλήθεια, ρεαλισμό, προοπτική και όχι φήμες, σενάρια και διαβολές από το παρελθόν. Διαφορετικά θα γυρίσουν την πλάτη σε ένα πολιτικό σκηνικό που θα εκπέμπει μόνο απογοήτευση και δηλητήριο. Η αποχή από τις ευρωεκλογές θα είναι ήττα για όλους. Δεν χρειαζόμαστε εμπόρους του πατριωτισμού, ούτε ιδιοκτήτες της πίστης μας, η κομματική αντιπαλότητα δεν επιτρέπεται να γίνει νάρκη στην κοινωνική ομαλότητα».

Στους εμπόρους της πίστης η εκκλησία απάντησε καλύτερα

Για το διακύβευμα των ευρωεκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια αναμέτρηση με πρόσημο ευρωπαϊκό αλλά με περιεχόμενο εθνικό. «Σύσσωμη η αντιπολίτευση θέλει να την μετατρέψει σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης με φτηνές να ανυπόστατες κατηγορίες χωρίς ούτε μια λέξη για τα ευρωπαϊκά θέματα. Για τους εμπόρους της πίστης νομίζω ότι η εκκλησία απάντησε καλύτερα από εμένα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον τοξικότητας εμείς δεν έχουμε εχθρούς αλλά πολιτικούς αντιπάλους. Η πιο σκληρή αντιπολίτευση είναι των καθημερινών προβλημάτων και το ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη που έχει αποδώσει χειροπιαστά αποτελέσματα. Σηκώνουμε το γάντι των αληθινών διλημμάτων αυτών των εκλογών», είπε και σημείωσε: «Είμαστε έτοιμοι να δυναμώσουμε τις ελληνικές διεκδικήσεις στη βουλή η να στείλουμε εκπροσώπους που κατηγορούν την πατρίδα σε κάθε ευκαιρία;»

Κλείνοντας είπε: «Είμαι αισιόδοξος ότι οι Έλληνες θα επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ, για να ξεπεράσουμε λάθη και να πατριωτισμό ευθύνης, εκσυγχρονισμό δημιουργίας και το ίδιο αισιόδοξος είμαι για τις αλλαγές που συνεχίζονται».

To άρθρο Μητσοτάκης για Μάτι: Οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία – Επιστολική και στις εθνικές εκλογές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button