ΕνημέρωσηΠολιτική

Ξεκίνησαν από την Καισαριανή οι εκδηλώσεις για το 50ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ με συναυλία με τον Χρήστο Λεοντή

Το φεστιβάλ της ΚΝΕ κλείνει φέτος 50 χρόνια και το «ταξίδι» του γεμάτο με εκδηλώσεις ξεκίνησε σήμερα (28.04.2024) από την Καισαριανή, στην εκδήλωση για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές πριν 80 χρόνια, την Πρωτομαγιά του 1944. Το φεστιβάλ θα κορυφωθεί στο γνωστό μέρος, το Πάρκο Τρίτση, στις 18-19-20-21 Σεπτεμβρίου.

Το σύνθημα του φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή φέτος είναι «Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο – Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!», και λόγω των 50 χρόνων θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλα τα σημεία της Αττικής που πέρασε όλα αυτά τα χρόνια.

Συναυλία με τον Χρήστο Λεοντή

Στη συγκέντρωση στην Καισαριανή παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι Χαϊδαρίου και Καισαριανής, πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και πολλοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος ενώ ακολούθησε συναυλία με τον Χρήστο Λεοντή.

«Είναι μεγάλη η συγκίνηση και η τιμή» ανέφερε ο συνθέτης, σημειώνοντας ότι στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί η «Καταχνιά», το πρώτο έργο που έγραψε πριν 60 χρόνια και αναφέρεται στο γεγονός της εκτέλεσης των 200. Και όπως είπε οι 200 είναι ένα «σύμβολο θυσίας, ανθρωπιάς και παραδείγματος για τους νεότερους. Ένας φωτοδότης ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, την ψυχή τους για μια ιδέα και για αυτό παραμένουν αθάνατοι και ζωντανοί στις επόμενες γενιές».

Την «Καταχνιά» ερμήνευσαν οι Κώστας Τριανταφυλλίδης και Ιωάννα Φόρτη, ενώ τα αφηγηματικά μέρη απήγγειλε ο ηθοποιός Χάρης Μαυρουδής.

Θέμα του έργου είναι το τρίπτυχο «Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση». Ο Κ. Βίρβος έγραψε κάποια κομμάτια το 1944, όταν ήταν έγκλειστος στα κρατητήρια της οδού Ελπίδος 5, αφού οδηγήθηκε εκεί, επειδή ως μέλος της ΕΠΟΝ πιάστηκε να γράφει συνθήματα στους τοίχους. Σε αυτά τα μπουντρούμια έμαθε για την εκτέλεση των 200. Τότε έγραψε και τα «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια» και το «Ενας ξύλινος σταυρός».

Χιώνης: Η κυβέρνηση της ΝΔ φοβάται ότι υπάρχει και μπορεί να δυναμώσει το αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή της πολιτική

Μιλώντας στην μεγάλη πολιτική συγκέντρωση ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής ανέφερε ότι «κάθε φορά που βρισκόμαστε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, αισθανόμαστε τη σκιά της Ιστορίας σαν να έχει φωλιάσει σε αυτά τα χώματα που πότισαν με το αίμα τους οι εκτελεσμένοι κομμουνιστές».

«Μπροστά σε αυτή τη μάντρα το αίμα και η θυσία των 200 κομμουνιστών ξεχώρισε δύο διαφορετικούς κόσμους.

Ξεχώρισε τον σάπιο κόσμο της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που γεννά τον φασισμό και τον πόλεμο, την προσφυγιά και τη φτώχεια, που δεν διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα…

Και τον κόσμο που παλεύει για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, δίχως πόλεμο και εκμεταλλευτές, δίνοντας ό,τι καλύτερο έχει, ακόμα και τη ζωή του, για να υπερασπιστεί και να νικήσει η ζωή.

Από τον ξεσηκωμό των εργατών στο Σικάγο το 1886 ως τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, από την Πρωτομαγιά του 1924 με τον πρώτο δολοφονημένο εργάτη σε πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση στην Ελλάδα, το μέλος της ΟΚΝΕ, Σωτήρη Παρασκευαΐδη, ως την Πρωτομαγιά του 1944 με την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στη Καισαριανή, μια ασυμφιλίωτη αντίθεση πλέκει το νήμα της Ιστορίας και των ταξικών αναμετρήσεων» είπε.

Αναφερόμενος στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι «οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Η εργατική τάξη κρατάει το μέλλον της ανθρωπότητας. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι καλοπληρωμένοι γραφιάδες που βιάστηκαν να μιλήσουν για το τέλος της ιστορίας και της δημιουργικής της δύναμης, της ταξικής πάλης».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε ότι «η στριμωγμένη κυβέρνηση της ΝΔ φοβάται ότι υπάρχει και μπορεί να δυναμώσει το αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή της πολιτική, η συλλογική, κοινή δράση και διεκδίκηση του λαού και της νεολαίας, η μόνη και πραγματική αντιπολίτευση, με το ΚΚΕ μπροστά» προσθέτοντας «αυτά ανησυχούν τα επιτελεία του συστήματος, της ΕΕ».

«Ε, όλα αυτά λοιπόν που φοβούνται και απεύχονται ας τους τα προσφέρουμε απλόχερα. Κι άμεσα, τώρα, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη. Με το ΚΚΕ ακόμα πιο ψηλά, για να ακουστεί σε όλη την Ευρώπη. Στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενδυνάμωσης των αγώνων στην Ελλάδα για να έχει πιο δυνατό αντίπαλο η αποδυναμωμένη κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα της ΕΕ, πανευρωπαϊκό μήνυμα ανάτασης σε όλους τους λαούς της ΕΕ που βρίσκονται κι αυτοί στους δρόμους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Θ. Χιώνης σημείωσε ότι «αν κάποιος θέλει να δει το πραγματικό πρόσωπο της ΕΕ τότε θα αντικρίσει το φρικτό πρόσωπο της εκμετάλλευσης και του πολέμου».

Είπε ότι «όλες αυτές τις αποφάσεις και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ στηρίζουν και έχουν υπερψηφίσει τις περισσότερες φορές όλα τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση, εκτός από το ΚΚΕ».

«Το τι κρίνεται στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη αφορά όλο τον λαό, τη νεολαία κι είναι σαφές κι αμείλικτο: Θα επικροτήσουμε την ΕΕ του πολέμου, τη ζυγισμένη – στοιχισμένη στάση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων δίνοντάς τους πράσινο φως για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο και στα ευρωατλαντικά σχέδια, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, σε βάρος του λαού;

Ή θα στείλουμε μήνυμα καταδίκης, θα πούμε STOP, κόκκινο στη μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο πολέμου και στόχο των αντίπαλων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ στρατοπέδων, καταδικάζοντας τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή σε αυτούς;» είπε και υπογράμμισε:

«Απαντάμε, στέλνουμε μήνυμα και ψηφίζουμε με σαφήνεια. Μόνο το ΚΚΕ σπάει την ομερτά των άλλων κομμάτων. Διεκδικεί η κυβέρνηση να αποσύρει τη στήριξή της στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Να πάψει η αποστολή οπλισμού στο καθεστώς του Ζελένσκι. Να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές».

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «μόνο με το ΚΚΕ έχουμε φωνή. Η αποχή από τις μάχες και από την ψήφο δεν ενοχλεί κανένα, δεν ιδρώνει κανενός το αυτί».

Επισημαίνοντας και εξηγώντας ότι «από παντού φαίνονται τα ιστορικά ξεπερασμένα όρια του συστήματος», ανέφερε ότι «οι εκμεταλλευτές και η ΕΕ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ιδέα και τον αγώνα της μεγάλης ανατροπής και της οικοδόμησης μίας κοινωνίας που θα βγάλει από τη μέση το καπιταλιστικό κέρδος και τον μονοπωλιακό ανταγωνισμό, μίας οικονομίας που τα αγαθά θα ανήκουν σε αυτούς που τα παράγουν, που κουμάντο θα κάνουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα σχεδιάζουν κεντρικά την οικονομία με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών».

«Αυτό που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι εκμεταλλευτές αυτό παλεύουμε. Σπάζοντας τα δεσμά της ΕΕ, με μια γνήσια εργατική, λαϊκή διακυβέρνηση και εξουσία. Για την Ελλάδα και την Ευρώπη της κοινωνικής ευημερίας, της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της πραγματικής ελευθερίας, του Σοσιαλισμού» τόνισε.

«Από τούτον εδώ τον χώρο, δίπλα από το “Θυσιαστήριο της Λευτεριάς” που έδωσαν τη ζωή τους οι σύντροφοί μας, θέλουμε να επαναλάβουμε μία υπόσχεση.

Όσο η ΕΕ εντείνει τον αντικομμουνισμό, όσο γκρεμίζουν σοβιετικά μνημεία και αγάλματα και ξαναγράφουν την Ιστορία, όσο προωθούν τη θεωρία των δύο άκρων, ταυτίζοντας τους 200 εκτελεσμένους με τους εκτελεστές τους, αθωώνοντας τη φασιστική δράση και ιδεολογία, τροφοδοτώντας αντικειμενικά τις ακροδεξιές και αντιδραστικές δυνάμεις, που είναι τελικά δικά της παιδιά.

Τόσο εμείς θα τιμάμε τους ήρωες της τάξης και του Κόμματός μας. Τόσο εμείς θα υψώνουμε νέα μνημεία, θα διαδίδουμε την ιστορική αλήθεια και θα δυναμώνουμε τη θέληση και τη πάλη μας ενάντια στη μήτρα που τους γεννά, ενάντια στο ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης και όσους το υπηρετούν» είπε και κατέληξε στην ομιλία του:

«Οι εκδηλώσεις εορτασμού των 50 χρόνων του Φεστιβάλ που έγραψε και συνεχίζει να γράφει Ιστορία, ξεκινάνε, ξεδιπλώνοντας το κόκκινο νήμα των αγώνων για να αλλάξουμε τον κόσμο, κόκκινο άστρο που μας δείχνει το δρόμο. Γιατί το Φεστιβάλ της ΚΝΕ έχει φροντίσει να τιμήσει το ίδιο από τη μεριά του την Ιστορία, τους αγώνες που συντρόφευε σε όλα αυτά τα χρόνια. Κυρίως όμως έχει καταφέρει να τιμήσει τον σκοπό του, τον στόχο του, δηλαδή τον αυριανό κόσμο για τον οποίο μας προϊδεάζει, τις αξίες και τα ιδανικά από τα οποία θα είναι φτιαγμένος.

Κοιτάμε το μέλλον κατάματα και το αρπάζουμε γερά.

Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο.

Το μέλλον μας είναι ο Σοσιαλισμός.

Προχωράμε…».

To άρθρο Ξεκίνησαν από την Καισαριανή οι εκδηλώσεις για το 50ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ με συναυλία με τον Χρήστο Λεοντή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button