Κόσμος

Σε ποια όργανα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να εμφανιστεί νέος πρωτοπαθής καρκίνος – Galaksias.com

Οι γυναίκες που πέρασαν καρκίνο του μαστού και ειδικά εκείνες που ήταν κάτω των 50 ετών όταν διαγνώστηκαν, έχουν 25% αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν δεύτερο πρωτοπαθή καρκίνο σε άλλη περιοχή του σώματός τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες που εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.

Ο δεύτερος πρωτοπαθής καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί μήνες ή χρόνια μετά τη διάγνωση και τη θεραπεία του αρχικού καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός δεύτερου πρωτοπαθούς καρκίνου. Η ύπαρξη ορισμένων κληρονομικών γονιδιακών μεταλλάξεων και η έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες, όπως ο καπνός των τσιγάρων, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός δεύτερου πρωτοπαθούς καρκίνου.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που ξεπερνούν τον καρκίνο του μαστού έχουν 87% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου από τις συνομήλικές τους που δεν πέρασαν καρκίνο του μαστού.

Οι άνδρες που είχαν καρκίνο του μαστού, έχουν 62% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ηλικία διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, ειδικά στις γυναίκες, φαίνεται να επηρεάζει τις πιθανότητες να εμφανίσουν δεύτερο πρωτοπαθή καρκίνο.

Ερευνητές από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Cambridge κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν δεύτερο πρωτοπαθή καρκίνο:

  • 87% αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο του ενδομητρίου
  • 58% για μυελογενή λευχαιμία
  • 25% για καρκίνο των ωοθηκών
  • 18% για καρκίνο του παγκρέατος

Οι άνδρες που είχαν καρκίνο του μαστού έχουν υψηλότερο κίνδυνο ενός δεύτερου πρωτοπαθούς καρκίνου:

  • 62% για καρκίνο του παγκρέατος
  • 31% για μυελογενή λευχαιμία
  • 17% για καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο ανδρικός καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος και στη μελέτη οι άνδρες που είχαν προσβληθεί από τη νόσο ήταν μόλις 3.562 σε σύγκριση με 581.403 γυναίκες.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν περάσει καρκίνο του μαστού έχουν 24% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν δεύτερο πρωτοπαθή καρκίνο σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν ποτέ καρκίνο του μαστού. Το ποσοστό αυτό είναι 27% στους άνδρες.

Δεύτερος πρωτοπαθής καρκίνος μετά τον καρκίνο του μαστού

Δεν γνωρίζουμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι που πέρασαν καρκίνο, στη συνέχεια της ζωής τους εμφανίζουν έναν δεύτερο πρωτοπαθή καρκίνο, ο οποίος δεν σχετίζεται άμεσα με τον πρώτο. Γνωρίζουμε πάντως ότι η ακτινοθεραπεία για έναν καρκίνο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αναπτυχθεί ένας δεύτερος πρωτοπαθής καρκίνος αργότερα, όπως η λευχαιμία. Ορισμένα είδη χημειοθεραπείας έχουν επίσης συνδεθεί με δεύτερους πρωτοπαθείς καρκίνους όπως το μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο, η οξεία μυελογενής λευχαιμία και η οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία.

Σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος δευτερογενή καρκίνο αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία που προσβλήθηκε για πρώτη φορά από τον καρκίνο του μαστού.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού πριν από την ηλικία των 50 ετών είχαν 86% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν για δεύτερη φορά πρωτοπαθή καρκίνο σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους, που δεν είχαν νοσήσει.

Οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού μετά την ηλικία των 50 είχαν μόνο 17% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν δεύτερο πρωτοπαθή καρκίνο.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι γυναίκες που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού σε νεότερη ηλικία, είναι συνήθως εκείνες που έχουν γενετική προδιάθεση, σύμφωνα με τους ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου Cambridge.

«Πολλοί καρκίνοι είναι γνωστό ότι συσχετίζονται με άλλους καρκίνους αργότερα. Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από αυτούς τους καρκίνους. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Πολλοί καρκίνοι έχουν γενετική σχέση μαζί τους. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν μεταλλάξεις BRCA έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Το ίδιο γονίδιο όμως αυξάνει και τον κίνδυνο άλλων καρκίνων, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών και ο καρκίνος του προστάτη», είπε ο Δρ Ντάνιελ Λαντάου, ογκολόγος και αιματολόγος.

Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες

Ένα ακόμα συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης δεύτερου πρωτογενούς καρκίνου είναι έως και 35% αυξημένος στις οικονομικά ασθενέστερες ασθενείς στις ΗΠΑ. Σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες, συχνά υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της μελέτης εδώ: https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(24)00069-3/fulltext#%20.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button