ΕνημέρωσηΟικονομία

Η επιστροφή Τσίπρα, η Γεροβασίλη και ο Παππάς, το Bollywood και ο IMEC, το Ελληνικό χωρίς Κολλέγιο, ο (πιθανός) τεμαχισμός της United Group και η λήξη των σεναρίων για Πειραιώς

Το Comeback Τσίπρα

Μετά από πολύμηνη σιωπή, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε παρέμβαση – βόμβα, τινάζοντας στον αέρα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις δύο ώρες πριν την έναρξη του. Ταύρος εν υαλοπωλείω ήταν. Άφησε βαριές αιχμές κατά πάντων και ιδιαίτερα κατά του Στέφανου Κασσελάκη τον οποίο στήριξε μέσω βουλευτών και στελεχών που ήταν κοντά του. Του πέταξε το γάντι και τον κάλεσε να προσφύγει στα μέλη και να διεκδικήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη «στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο». Τον κάλεσε μάλιστα να δώσει απαντήσεις, να μην κάνει μόνο ερωτήσεις. Κάλεσε όλους όσοι έχουν άλλο σχέδιο, να καταθέσουν και εκείνοι τις υποψηφιότητές τους. Άδειασε και τη «Νέα Αριστερά», κατηγορώντας τους «11» ότι έφυγαν επειδή έχασαν τη μάχη για την ηγεσία. «Αυτή φρονώ ότι είναι η μόνη καθαρή, έντιμη και δημοκρατική λύση στο γόρδιο δεσμό που έχουμε μπροστά μας» τόνισε. Αναστατώθηκε το σύμπαν. Είναι καθαρά ένα comeback του Τσίπρα. Τέτοια παρέμβαση δεν την έκανε για να ξανακλειστεί στο Σούνιο. Το αναμενόμενο θα ήταν να υπάρξουν και επόμενα βήματα.

Τσίπρας vs Κασσελάκης

Ο Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – η συνείδηση και η ταυτότητα – είναι ο ίδιος και τώρα πλέον δεν θα αφήσει τίποτα στην τύχη του. Άργησε πολύ βέβαια. Θα φανεί εάν το χάλι του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναστρέψιμο. Μπήκε στο κάδρο των ευθυνών για τις εξελίξεις που έρχονται. Και είναι σαφές ότι θα στηρίξει και συγκεκριμένο ή συγκεκριμένη υποψήφια απέναντι στον Κασσελάκη με ότι ρίσκο εμπεριέχει αυτή η πρόκληση. Γι αυτό και ο νέος κύκλος στο πολιτικό θρίλερ του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει τίτλο Τσίπρας vs Κασσελάκης,

Η Ολγα φαβορί

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε στο συνέδριο το σχέδιο του. Θα μπορούσε να θεωρηθεί και έναρξη της καμπάνιας του για την διεκδίκηση εκ νέου της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Διονύσης Τεμπονέρας έκανε μια δήλωση δίνοντας το στίγμα μιας ακόμη υποψηφιότητας. Στην δελφινομαχία φιγουράρισαν στο παρελθόν και τα ονόματα του Σωκράτη Φάμελλου ή του Νικόλα Φαραντούρη ο οποίος έλεγε σε συνομιλητές του ότι κακώς τον αποθάρρυναν να μην κατεβεί στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές, αφού βγήκε ο Κασσελάκης θα μπορούσε και εκείνος να πάει καλά γιατί ο κόσμος θέλει νέα πρόσωπα όπως αποδείχθηκε. Αλλά το φαβορί φαίνεται ότι θα είναι η Όλγα Γεροβασίλη.

Η πρώην υπουργός που βρίσκεται και τώρα κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Αρνήθηκε κάθε εσωκομματικό ρόλο που της προτάθηκε μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου. Όταν ο Τσίπρας έστειλε το σήμα ότι η Αχτσιόγλου, ο Βύτσας, ο Σκουρλέτης, και άλλοι ήταν υπονομευτές του, σχεδόν όλοι οι δικοί του στήριξαν τον Κασσελάκη. Η Ολγα Γεροβασίλη είναι μια κυρία της πολιτικής. Είναι ΣΥΡΙΖΑ. Με μετριοπαθή λόγο και εκτίμηση από όλα τα κόμματα. Τώρα θα είναι δύσκολο να αρνηθεί να αναλάβει τις ευθύνες της εφόσον της ζητηθεί όπως επισημαίνουν Παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Οι ώρες είναι κρίσιμες. Είναι πολύ πιθανό σε καθαρό παιχνίδι να κατεβεί στην αρένα. Οι αλληλοϋπονομεύσεις οδήγησαν στην κατρακύλα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ρόλος του Νίκου Παππά

Ο Νίκος Παππάς κατέβηκε στις προηγούμενες εκλογές υποψήφιος για την ηγεσία αλλά στο δεύτερο γύρο συμμάχησε με τον Κασσελάκη. Τα τελευταία 24ωρα η σχέση τους πέρασε κρίση μετά το ερωτηματολόγιο προς τα μέλη που ανέβασε ο πρόεδρος στο διαδίκτυο για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει προς την κεντροαριστερά, να αλλάξει όνομα κλπ.

Την Τρίτη όμως Κασσελάκης – Παππάς συναντήθηκαν και συμφώνησαν νέα συμμαχία. Ο Παππάς που ελέγχει ένα σημαντικό κομμάτι του συνεδρίου, φέρεται να υποσχέθηκε στον Κασσελάκη ότι θα τον στηρίξει. Τον ενθάρρυνε να προχωρήσει και σε εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, δυο εβδομάδες μετά το συνέδριο. Συγκεντρώνονταν και υπογραφές. Ο στόχος ήταν να φτάσουν τις 500. Ο Νίκος Παππάς όμως ήταν κοντά και στον Τσίπρα. Εάν ο πρώην πρόεδρος υποδείξει μια υποψηφιότητα απέναντι στον Κασσελάκη, θα βρεθεί μπροστά σε δίλημμα. Εκτός κι αν περιμένει να δει προς τα που φυσάει ο άνεμος.

Σκληρός για να πεθάνει

Με την ομιλία που έκανε ο Κασσελάκης στο συνέδριο και χωρίς να έχει πολύ χρόνο για να προετοιμαστεί έδειξε ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει.

Άρπαξε το γάντι που του πέταξε ο πρώην πρωθυπουργός και ανακοίνωσε εσωκομματικές εκλογές για πρόεδρο, Κεντρική Επιτροπή, Πολιτική Γραμματεία και κομματικές οργανώσεις. «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» προκάλεσε τους απέναντι. Θα δώσει τη μάχη το μέχρι τέλους. Θεωρεί ότι βάσει του Σύριζα είναι μαζί του και τα στελέχη απέναντι του αν και αυτό δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Η ημερομηνία και το χακί

Το ερώτημα είναι πότε θα οριστούν οι εσωκομματικές εκλογές. Πρέπει να δηλωθούν υποψηφιότητες και να αποφασιστεί και μια προεκλογική περίοδος. Ένα εμπόδιο είναι ο στρατός. Ο Κασσελάκης επρόκειτο να παρουσιαστεί στις 14 Μαρτίου. Εάν δεν πάει τότε, η επόμενη ΕΣΣΟ είναι τον Μάιο. Δηλαδή πάνω στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ούτε αυτή η περίοδος προσφέρεται. Εάν υπηρετήσει κανονικά τον Μάρτιο οι εσωκομματικές εκλογές θα πρέπει να καθυστερήσουν. Δεν μπορεί όμως την ώρα που τα άλλα κόμματα θα τρέχουν για τις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ να ασχολείται με τις εσωκομματικές εκλογές. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Κασσελάκης να πάει στο στρατό το Καλοκαίρι και μέσα σε 3-4 εβδομάδες να στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες ώστε η νέα ηγεσία να προλάβει να τρέξει και για τις ευρωεκλογές.

Το Bollywood και ο IMEC

Εκτός από τις ευκαιρίες για γυρίσματα ινδικών κινηματογραφικών παραγωγών (του γνωστού Bollywood) σε ελληνικά νησιά, όπως η Σαντορίνη, και αλλού, η επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε και άλλα, θετικά αποτελέσματα. Το δήλωσε και ο κ. Μητσοτάκης σε χθεσινή του συνέντευξη. Στην ίδια συνέντευξη ρωτήθηκε και για τον διάδρομο Ινδίας – Ευρώπης, τον γνωστό IMEC, που θέλουν να υλοποιήσουν Ευρώπη – ΗΠΑ και Ινδία ως αντίδοτο στην Κίνα.

Μάλιστα ο Ινδός δημοσιογράφος του υπενθύμισε δηλώσεις της Άγκυρας σύμφωνα με τις οποίες «χωρίς την Τουρκία δεν θα υπάρξει IMEC!». Μπορεί να έχει και δίκιο η Τουρκία για τον χερσαίο διάδρομο που θα ενώνει, με τρένο και οδικούς άξονες, την Ινδία με την Ευρώπη. Αλλά η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο στο θαλάσσιο διάδρομο του IMEC. Για την ακρίβεια, θα μπορούσε αν μέχρι να προχωρήσει το φιλόδοξο σχέδιο αναβαθμίσει το σιδηροδρομικό της δίκτυο. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν και άλλα λιμάνια στη Νότια Ευρώπη για να φτάνουν τα ινδικά προϊόντα.

Και τώρα τι θα κάνουν στο Ελληνικό χωρίς Κολλέγιο;

Οριστική φαίνεται πως είναι η απόφαση της διοίκηση του Κολλεγίου Αθηνών να μην προχωρήσει η επένδυση για τη δημιουργία εκπαιδευτηρίου εντός της έκτασης του Ελληνικού σε μια εξέλιξη που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται και τόσο ευχάριστη για τη Lamda Development. Όμως η διοίκηση του Οδυσσέα Αθανασίου δεν έχει παραδώσει τα όπλα καθώς γνώριζε τον «εμφύλιο» που υπήρχε εδώ και πολλούς μήνες στη διοίκηση του Κολλεγίου για το αν πρέπει ή όχι να δημιουργηθεί παράρτημα στα Νότια Προάστια.

Γι’ αυτό το λόγο είχε αρχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση κάποιων άλλων γνωστών ονομάτων της ιδιωτικής εκπαίδευσης που θα συμπληρώσουν το σχολείο που έχουν συμφωνήσει να κατασκευάσουν στο Ελληνικό τα εκπαιδευτήρια «Κωστέα – Γείτονα» (CGS) σε συνεργασία με την Prodea ΑΕΕΑΠ. Στο στόχαστρο της Lamda Development είχαν βρεθεί κάποια ξενόγλωσσα σχολεία στην Αθήνα τα οποία, όμως, είναι δύσκολο να μετακινηθούν. Το Αμερικανικό Κολλέγιο ACS, για παράδειγμα, τώρα αξιοποιεί γειτονικό οικόπεδο στην Αγία Παρασκευή. Τις προηγούμενες ημέρες όπως ακούστηκε πήγαν στο ελληνικό εκπρόσωποι αμερικανικών πανεπιστημίων, χωρίς να γνωρίζουμε τι είδαν και τι σκέφτονται.

Το μεγάλο στοίχημα της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Όποιος διαβάσει πίσω από τις γραμμές της απόφασης της διοίκησης του Κολλεγίου για τη μη δημιουργία ενός ακόμα εκπαιδευτηρίου στο Ελληνικό θα καταλάβει πως άλλες είναι οι προτεραιότητες των ιδιωτικών σχολείων στη χώρα μας. Τα περισσότερα κρύβονται πίσω από το απαρχαιωμένο, αλλά υποχρεωτικό, πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για να προσφέρουν εξίσου απαρχαιωμένες υπηρεσίες σε χιλιάδες γονείς που τα εμπιστεύονται. Και τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων παίρνουν πτυχία ξένων γλωσσών από τα φροντιστήρια, ενώ στα φροντιστήρια καταφεύγουν για να πετύχουν το στόχο εισαγωγής σε ελληνικά πανεπιστήμια. Η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών είναι το μεγάλο ζήτημα και για τα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα, το αφήνει να εννοηθεί και η απόφαση του Κολλεγίου!

Μπορεί να πωληθεί κομμάτι – κομμάτι η United Group;

Τα έγραφε χθες η στήλη για τους Σαουδάραβες που αγοράζουν ευρωπαϊκούς ομίλους τηλεπικοινωνιών και να που εμφανίστηκαν ως σίγουροι υποψήφιοι και για τη Nova! Η τελευταία είναι ένα από τα «φιλέτα» του ομίλου United Group, μαζί με τις θυγατρικές σε Βουλγαρία και Κροατία. Ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners και ο (όχι και τόσο αγαπημένος πλέον) συνεταίρος Ντράγκαν Τσόλακ στη United Group συμφώνησαν να πωλήσουν ολόκληρο τον όμιλο. Και αυτό θα προσπαθήσουν σε πρώτο στάδιο. Δεν θέλουν να αρχίσουν να πωλούν κομμάτι – κομμάτι τα «φιλέτα» και να μείνουν με τα «σαπάκια»! Αυτό περιπλέκει κάπως το σενάριο αυτόνομης πώλησης της Nova. Από την άλλη πλευρά αν εμφανιστεί επενδυτής που θα δίνει για την Nova τα λεφτά που περιμένουν ο Σταθόπουλος και ο Τσόλακ, μπορεί να δούμε deal.

Το Reuters έλυσε το χρησμό για το ποσοστό της Πειραιώς

Προκειμένου να σταματήσει η φιλολογία για το ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς που θα διατεθεί στην προσεχή ιδιωτική τοποθέτηση χρειάστηκε να έρθει ο από μηχανής θεός του Reuters που μετέδωσε χθες πως πωλείται τελικά το σύνολο του ποσοστού που ελέγχει το ΤΧΣ, το 27%. Το διεθνές πρακτορείο μετέδωσε πως η απόφαση της κυβέρνησης για πώληση του 27% συνδέεται με το σημαντικό ενδιαφέρον από δυνητικούς επενδυτές, όπως δήλωσαν «πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν». Το ΤΧΣ θα μπορούσε να πωλήσει το ποσοστό του για περισσότερα από ένα δισ. ευρώ με βάση τη χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Πειραιώς. Το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων είχε αποτυπωθεί και στις συναντήσεις του Χρ. Μεγάλου στο Λονδίνο πριν από λίγες εβδομάδες πάντως.

To άρθρο Η επιστροφή Τσίπρα, η Γεροβασίλη και ο Παππάς, το Bollywood και ο IMEC, το Ελληνικό χωρίς Κολλέγιο, ο (πιθανός) τεμαχισμός της United Group και η λήξη των σεναρίων για Πειραιώς δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button