Κόσμος

Περιοχές εκκενώθηκαν έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου – Προειδοποίηση για τσουνάμι – Galaksias.com

Η Ινδονησία έκλεισε ένα επαρχιακό αεροδρόμιο και απομάκρυνε εκατοντάδες κατοίκους από την περιοχή του ηφαιστείου Ρουάνγκ, το οποίο εδώ και ημέρες εκτοξεύει λάβα, βράχους και στάχτη, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, κηρύσσοντας συναγερμό στο υψηλότερο επίπεδο για την κατάσταση αυτή. Παράλληλα, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Η χθεσινή δραματική έκρηξη του ηφαιστείου σ’ ένα απομακρυσμένο νησί της επαρχίας του Βόρειου Σουλαουέζι εκτόξευσε σε ύψος ως και τριών χιλιομέτρων στον ουρανό μια κόκκινη στήλη λάβας, πυρακτωμένους βράχους και στάχτη.

«Τρέχουμε παιδιά», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας που κινηματογραφούσε την έκρηξη προσπαθώντας παράλληλα να απομακρυνθεί. «Φεύγουμε επειδή η στάχτη έχει φθάσει κοντά».

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή, ενώ οι αρχές διεύρυναν περαιτέρω τη ζώνη εκκένωσης αφού η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τα ηφαίστεια αύξησε το επίπεδο του συναγερμού.

«Το δυναμικό για περαιτέρω έκρηξη εξακολουθεί να είναι υψηλό, έτσι είναι ανάγκη να παραμείνουμε σε εγρήγορση», είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος της υπηρεσίας Χερουνινγκτίας Ντέσι Πουρναμασάρι, κάνοντας λόγο για ταχεία κλιμάκωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Η υπηρεσία έλαβε επίσης πληροφορίες ότι βράχοι και στάχτη έχουν προκαλέσει ζημιές σε σπίτια και υποχρέωσαν να εκκενωθεί ένα γειτονικό νοσοκομείο, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι αρχές έκλεισαν το αεροδρόμιο στην επαρχιακή πρωτεύουσα Μανάντο εξαιτίας της στάχτης από την έκρηξη.

Η αεροπορική εταιρεία Air Asia ματαίωσε πτήσεις σε εννέα αεροδρόμια στην Ανατολική Μαλαισία και το Μπρουνέι αφού οι αεροπορικές αρχές προειδοποίησαν για απειλή για την ασφάλεια.

Αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει μια περιοχή έξι χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο και απομακρύνουν περισσότερους κατοίκους, μερικούς από το γειτονικό νησί Ταγκουλανντάνγκ, δήλωσε ο Αμπντούλ Μουχάρι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button