ΕνημέρωσηΟικονομία

Φόβοι για εκτόξευση του πετρελαίου στα 100 δολάρια λόγω της σύρραξης Ιράν και Ισραήλ – Τα «βλέμματα» στην πρώτη αντίδραση των αγορών

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την ευθεία επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με πάνω από 300 drones να πυροδοτεί εκ νέου ανησυχίες για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την «αντίδραση» του πετρελαίου.

«Φουντώνουν» οι φόβοι και για τις οικονομικές συνέπειες αυτής της πολεμικής σύρραξης, ειδικά στην περίπτωση που η ένταση κλιμακωθεί, με αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν. Τα «βλέμματα» τώρα στρέφονται στο άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα (15.04.24) και στην τιμή του πετρελαίου, η οποία έχει «εκτοξευτεί» πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι ήδη αυτό τον μήνα.

Αναλυτές εκτιμούν πως δεν αποκλείεται η τιμή του πετρελαίου να φτάσει ακόμη και τα 100 δολάρια, εάν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ενταθεί περαιτέρω. Πρόκειται για μία εφιαλτική πρόβλεψη, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως ενδεχομένως η πρώτη αντίδραση στην αγορά πετρελαίου στην αυριανή συνεδρίαση, να είναι ήπια, στη σκιά της ανακοίνωσης του Ιράν ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν».

Ωστόσο, το Ισραήλ συνεδριάζει για το αν θα υπάρξει «απάντηση» στο χτύπημα με 300 drones, γεγονός που ανησυχεί.

Σημειώνεται πάντως πως η αγορά πετρελαίου είχε «προεξοφλήσει» την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, με τις τιμές να «γράφουν» αύξηση 3,5% μέσα στον Απρίλιο, τη μεγαλύτερη από τον περασμένο Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο MEGA την Κυριακή για τις συνέπειες της σύρραξης, εκτίμησε ότι «βραχυπρόθεσμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αγορές θα αντιδράσουν σπασμωδικά. Τώρα τις πρώτες ημέρες θα δούμε αυξήσεις, όσο τουλάχιστον υπάρχει ανησυχία και αμφιβολία για την εξέλιξη της κατάστασης.

«Ωστόσο, οι αναλύσεις είναι καθησυχαστικές και είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον τρόπο εξέλιξης των πραγμάτων, αυτό να επιβεβαιωθεί και να εξελιχθεί προς την κατεύθυνση της μη κλιμάκωσης ή ακόμα καλύτερα και της αποκλιμάκωσης.

Εμείς από την πλευρά μας, είναι σημαντικό να μη δεχθούμε αναιτιολόγητες αυξήσεις, σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί», τόνισε ο ίδιος.

 

To άρθρο Φόβοι για εκτόξευση του πετρελαίου στα 100 δολάρια λόγω της σύρραξης Ιράν και Ισραήλ – Τα «βλέμματα» στην πρώτη αντίδραση των αγορών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button