ΕνημέρωσηΟικονομία

Τα δύο «αγκάθια» ενόψει του 4ου αιτήματος πληρωμής επιχορηγήσεων 1 δισ. ευρώ τον Μάιο – Galaksias Portal News

Ένα βήμα πριν από την κατάθεση του 4ου αιτήματος πληρωμής στο Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκεται η Ελλάδα, με το οικονομικό επιτελείο πρόσφατα να εκμεταλλεύεται την δυνατότητα να «σπάσει» στα δύο το αίτημα της, σε δάνεια και επιχορηγήσεις, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι προκλήσεις.

Και αυτό, διότι η χώρα υπολείπεται στην επίτευξη 2 οροσήμων από τα 20 συνολικά, έτσι έστω να μπορεί να αιτηθεί το νέο πακέτο επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η στρατηγική του οικονομικού επιτελείου ήταν να διαχωρίσει το αίτημα για τα δάνεια, το οποίο θα κατατεθεί προς την ΕΕ μέσα στον Απρίλιο ή ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, και να μεταθέσει το αίτημα για τις επιχορηγήσεις τον Μάιο.

Σημειώνεται, πως η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι και το τρίτο αίτημα πληρωμής, ποσό 14,9 δισ. ευρώ και ετοιμάζεται το τέταρτο αίτημα πληρωμής για δάνεια ύψους 2,3 δισ. ευρώ και εντός του Μαΐου το τέταρτο αίτημα πληρωμής για επιχορηγήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, έχοντας ικανοποιήσει τα 18 από τα 20 ορόσημα, με το οικονομικό επιτελείο να δηλώνει αισιόδοξο για την επίτευξη και των υπόλοιπων δύο.

Τα δύο ορόσημα

Το πρώτο ορόσημο το οποίο εκκρεμεί για το αίτημα του Μαΐου είναι το πρόγραμμα του «Εξοικονομώ-Επιχειρώντας: «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων και τη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και κατά συνέπεια των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα.

Το πρόγραμμα έχει ήδη λάβει δύο παρατάσεις στην διορία υποβολής αιτήσεων, αρχικά έως τις 15 Απριλίου και μόλις πριν από δύο 24ωρα έλαβε την δεύτερη, έως τις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 20.000 ευρώ, με το ποσοστό της αντίστοιχης ενίσχυσης να διαμορφώνεται στο 50% αυτών, δηλαδή μέχρι 10.000 ευρώ. Οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 25.000 ευρώ, με το ποσοστό της αντίστοιχης ενίσχυσης να φτάνει στο 40% αυτών, δύνανται δηλαδή να λάβουν ενίσχυση, επίσης, μέχρι 10.000 ευρώ.

Ωστόσο, τo «αγκάθι» στην προκειμένη περίπτωση είναι ο αριθμός των απαιτούμενων συμμετοχών από πλευράς επιχειρήσεων ο οποίος δεν έχει καλυφθεί από τις υπάρχουσες αιτήσεις, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για κάλυψη του ενός τρίτου των απαιτούμενων αιτήσεων. Ως εκ τούτου, οι δυσκολίες προσέλκυσης νέων συμμετοχών είναι ο λόγος για τον οποίο μετατίθεται προς τα «πίσω» η περίοδος υποβολής των αιτήσεων.

Όσον αφορά το δεύτερο ορόσημο το οποίο εκκρεμεί, αυτό είναι το έργο της πράσινης ανάπλασης του Βοτανικού, καθώς ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί σύμβαση.

Το τοπίο εν προκειμένω είναι αρκετά «θολό» καθώς πριν από δύο εβδομάδες η νέα δημοτική αρχή έκανε λόγο για σοβαρά προβλήματα τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στις απαραίτητες διαδικασίες που έπρεπε να έχουν προηγηθεί σχετικά με τις εργασίες απορρύπανσης, την έκδοση των αδειών και τις συμβάσεις.

Μάλιστα, μόλις πριν από έναν μήνα ανακοινώθηκε η ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού πλέον των 230 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο προσφυγής ενάντια στο έργο, καθώς το αποτέλεσμα σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι η καθυστέρηση της ανάθεσης, και ως εκ τούτου και της δόσης, για την οποία αποτελεί ορόσημο.

 

To άρθρο Ταμείο Ανάκαμψης: Τα δύο «αγκάθια» ενόψει του 4ου αιτήματος πληρωμής επιχορηγήσεων 1 δισ. ευρώ τον Μάιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button