Επικαιρότητα

«Μόνη λύση, η ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους» – Galaksias.com

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε την έκκλησή του για λύση δύο κρατών καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε και πάλι την ιδέα ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.

«Το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να οικοδομήσει το δικό του κράτος πρέπει να αναγνωριστεί από όλους», είπε ο Γκουτέρες από την Καμπάλα σε μια συνάντηση αδέσμευτων κρατών – εθνών που παρέμειναν ουδέτερα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. «Η άρνηση αποδοχής της λύσης των δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και η άρνηση του δικαιώματος του κράτους για τον παλαιστινιακό λαό, είναι απαράδεκτες».

Ο Γκουτέρες συνέχισε λέγοντας ότι η άρνηση μιας λύσης δύο κρατών παρατείνει μια σύγκρουση που είχε γίνει παγκόσμια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια, συμβάλλοντας στην πόλωση και στην ενίσχυση του εξτρεμισμού παντού. Ανανέωσε επίσης τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός στη μάχη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Νετανιάχου συνεχίζει να απορρίπτει την ιδέα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μόλις τελειώσει η σύγκρουση στη Γάζα.
“Δεν θα συμβιβάσω τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά της Ιορδανίας – και αυτό είναι αντίθετο με ένα παλαιστινιακό κράτος”, είπε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι οποιαδήποτε λύση στο άμεσο μέλλον πρέπει να περιλαμβάνει τον στρατιωτικό έλεγχο του Ισραήλ σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας σημαντικός σύμμαχος του Ισραήλ, πίεσαν επίσης για μια λύση δύο κρατών.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button