ΕνημέρωσηΟικονομία

Τι ισχύει για τις αμοιβές των εργαζομένων που καθορίζονται από επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις – Galaksias Portal News

Το καθεστώς των μισθών με βάση συλλογική σύμβαση εργασίας ξεκαθαρίζει η Επιθεώρηση Εργασίας με ανακοίνωση της.

Συγκεκριμένα, η Επιθεώρηση Εργασίας κάνει σαφές πως ο μισθός που προβλέπει μία συλλογική σύμβαση στα πλαίσια μίας επιχείρησης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από τον εκάστοτε κατώτατο μισθό.

Αναλυτικότερα, με αφορμή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, που ορίζουν ότι οι τακτικές αποδοχές απαρτίζονται από τον βασικό μισθό και προσαύξηση προϋπηρεσίας, η οποία υπολογίζεται με ειδικούς όρους αναγνώρισης και προσμέτρησης (πχ προϋπηρεσία που έχει διανυθεί στη ίδια ειδικότητα), η Επιθεώρηση Εργασίας διευκρινίζει ότι οι μισθολογικοί όροι εργασίας που ρυθμίζει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) ή Διαιτητική Απόφαση (ΔΑ) δεν μπορούν να υπολείπονται των κατωτάτων μισθολογικών ορίων, δηλαδή δεν μπορούν συγκρινόμενοι να υπολείπονται από τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό/ημερομίσθιο και τη συνυπολογιζομένη σε αυτόν προϋπηρεσία, σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα πριν την 14.02.2012 και μετά την 01.01.2024.

Συγκεκριμένα, με οδηγίες που αποστάλησαν  προς όλες της υπηρεσίες της επισημαίνεται ότι ο νομοθετικώς ορισμένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο υποχρεωτικά αναπροσαρμόζεται και συνυπολογίζεται σε αυτόν η διανυθείσα προϋπηρεσία κάθε εργαζόμενου, δηλαδή προϋπηρεσία που διανύθηκε σε οποιονδήποτε εργοδότη με οποιαδήποτε ειδικότητα πριν την 14.02.2012 και μετά την 01.01.2024.

Με το σύστημα του νομοθετημένου μισθού καθορίζονται τα ελάχιστα όρια μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων, που οι σχέσεις εργασίας τους δεν ρυθμίζεται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή Διαιτητικές Αποφάσεις ή άλλη ρύθμιση, ενώ από το σύνολο των διατάξεων του Ν. 1876/90 (όπως ισχύει), συνάγεται ότι οι όροι εργασίας που ρυθμίζει μια άλλη σύμβαση ή ΔΑ μπορούν να αντικατασταθούν ή να τροποποιηθούν με νεότερη τέτοια σύμβαση, αλλά δεν μπορούν να υπολείπονται των κατωτάτων μισθολογικών ορίων του Νόμου ή Υπουργικής Απόφασης. Οι κανόνες της συλλογικής αυτονομίας του Ν. 1876/90 (όπως ισχύει) περί σύγκρισης αποδοχών, έχει εφαρμογή και εν προκειμένω.

Συνεπώς, για τους αμειβόμενους βάσει ισχύουσας επιχειρησιακής σύμβασης, οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές συνυπολογιζόμενης της προϋπηρεσίας (όπως ορίζει κανονιστικός όρος επιχειρησιακής σύμβασης), είναι συγκρίσιμες με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο νομοθετημένο μισθό συνυπολογιζόμενου του συνόλου της προϋπηρεσίας. Από το αποτέλεσμα της σύγκρισης, ο εργαζόμενος θα λάβει τις ευνοϊκότερες για αυτόν αποδοχές.

To άρθρο Κατώτατος μισθός: Τι ισχύει για τις αμοιβές των εργαζομένων που καθορίζονται από επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button